Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 2. Наслідки порушення правил про підсудність. Зміна підсудності

Підсудність справи встановлюється суддею при прийнятті позовної заяви до свого провадження — під час відкриття справи у суді. Якщо справа даному судові не підсудна, суддя повертає її позивачеві для передачі до належного суду зі своєю мотивованою ухвалою про неприйняття. Така ухвала може бути оскаржена.

233

Якщо непідсудність позовної заяви даному судові була виявлена не при прийнятті, а після відкриття провадження у справі і до початку її розгляду, суд повинен переслати заяву разом зі своєю мотивованою ухвалою до належного суду після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги — після постановлення ухвали судом апеляційної інстанції про залишення скарги без задоволення (ст. 118 ЦПК України).

Подана до суду позовна заява з додержанням правил про підсудність повинна бути прийнята ним до свого провадження і розглянута по суті. Справи, розпочаті розглядом по суті, забороняється передавати до іншого суду (тобто змінювати підсудність) за незначними винятками. Зміна підсудності можлива судом, у провадженні якого перебуває справа. Передача ним справи до іншого суду України можлива у випадку, якщо відповідач, місце проживання якого не було відоме, подасть заяву про передачу справи за місцем його дійсного проживання або знаходження і таке прохання буде задоволено судом (ст. 116 ЦПК України).

Зміна підсудності — передача справи з одного суду до іншого в межах України можлива, якщо після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи, а також якщо ліквідовано суд, який розглядав справу. Справа у цих випадках передається до суду, найбільш територіально наближеного до ліквідованого суду. Передача справи до іншого суду можлива, якщо після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилося, що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності. Суд, який вирішує питання про передачу справи до іншого суду, постановляє про це мотивовану ухвалу і повідомляє позивача.

Після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі пред'явлення скарги — після постановлення апеляційною інстанцією ухвали про залишення скарги без задоволення, заява разом з ухвалою пересилається до належного суду України. Спори між судами про підсудність не допускаються (ст. 117 ЦПК України).

Запитання для самоконтролю

  1. Визначте поняття і значення підсудності.

  2. З'ясуйте значення видів підсудності: функціональної, родової,територіальної.

  3. Дайте характеристику видам територіальної підсудності: загальної, альтернативної, за зв'язком справ, договірної, виключної.

  4. Якими є наслідки порушення правил підсудності?

  5. Які підстави для зміни підсудності?

Рекомендована література

  1. Жуйков В. М. Судебная защита прав граждан и юридическихлиц.— М., 1997.

  2. Особенности рассмотрения отдельньїх категорий гражданскихдел / Под ред. М. К. Треушникова.— М., 1987.

  3. Трубников П. Я. Защита гражданских прав в суде. — М., 1990.

234

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]