Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне пров

§ 2. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний..

рушення норм права громадянами, організаціями, посадови ми і службовими особами.

§ 2. Право апеляційного оскарження рішень і ухвал суду першої інстанції та процесуальний порядок його реалізації

Право апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції шляхом подання заяви та апеляційної скарги — це надана законом можливість на порушення функціональної діяльності суду апеляційної інстанції на новий (повторний) розгляд цивільної справи і перевірки ухвалених по ній рішень і постановлених ухвал на відповідність їх вимогам законності і обґрунтованості.

Правом на подання апеляційної заяви і скарги наділені сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки (ст. 292 ЦПК України).

До складу осіб, які беруть участь у справі позовного провадження, ст. 26 ЦПК України включила сторін, третіх осіб, представників сторін і третіх осіб, а у справах наказного та окремого провадження — заявників та інших заінтересованих осіб і їхніх представників. До осіб, які беруть участь у справі, належать органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, перелік яких визначений ст. 45 ЦПК України. Всі вони мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення і ухвали суду першої інстанції (статті 27, 292 ЦПК України). Інші учасники цивільного процесу, які не брали участі у справі, мають право апеляційного оскарження рішення суду, яким вирішені питання про права і обов'язки таких осіб.

Особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. А також мають право приєднатися особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Заява таких осіб про приєднання до апеляційної скарги може бути подана до початку розгляду справи в апеляційному суді, за її подання державне мито (судовий збір) не сплачується (ст. 299 ЦПК України). Тому право на апеляційне оскарження включає в себе також право на 476

вступ до процесу у справі, розпочатому в апеляційній інстанції.

Реалізація права апеляційного оскарження обумовлена встановленими ст. 294 ЦПК України процесуальними строками. Для подання заяви про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції передбачений десятиденний строк з дня його проголошення, а для подання апеляційної скарги — двадцятиденний строк після подання такої заяви. Для апеляційного оскарження рішення про розкриття банківської таємниці встановлений п'ятиденний строк (ч. З ст. 290 ЦПК України).

Для подання заяви про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції передбачений п'ятиденний строк з дня її проголошення, а для подання скарги — десятиденний строк після подання заяви про апеляційне оскарження.

Пропущений строк на подання апеляційної заяви, скарги може бути поновлений судом на заяву особи, яка їх подала, за наявності належних підстав. У разі їх відсутності — заява, скарга залишаються без розгляду.

Право апеляційного оскарження обумовлено об'єктом оскарження. Ними є рішення суду першої інстанції (повністю або частково), які не набрали законної сили (ч. 1 ст. 223 ЦПК України). Обмеження в оскарженні окремих рішень суду першої інстанції главою ЦПК України, якою врегульовано апеляційне провадження, не передбачене.

Об'єктом апеляційного оскарження окремо від рішення суду є також ухвали суду першої інстанції, перелік яких визначений ст. 293 ЦПК України. Право апеляційного оскарження реалізується заявленою вимогою, втіленою у процесуальній формі — письмовій апеляційній заяві і скарзі, а також процесуальними діями щодо їх пред'явлення.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження (ч. 4 ст. 295 ЦПК України).

Форма і зміст заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги визначені ст. 295 ЦПК України. Апеляційна заява, скарга подаються в письмовій формі. У заяві про апе-

477

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]