Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦифроваКартографія.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
434.69 Кб
Скачать

1.Технічне та програмне забезпечення створення цифрової карти

До апаратних засобів відносяться комп'ютери, що з'єднані в мережу та мають наступні мінімальні характеристики.

Програмне забезпечення включає:

1. Програмне забезпечення для сканування вихідних карт. Це Adobe Photoshop 7.0 та збереження їх в растровому форматі.

2. Програмне забезпечення для векторізації растрових зображень. Це МарEdit (напівавтоматичний векторизатор) та Маріnfo Professional (настільна ГІС).

Векторний редактор МарЕdit призначений для оцифровки графічних матеріалів у середовищі Windows, MapEdit дозволяє:

- створювати багатошарові векторні карти і плани;

- використовувати монохромні і кольорові растрові зображення;

- застосовувати широкий спектр ручних і автоматичних інструментів;

- автоматично оконтурювати площадні об'єкти;

- задавати структуру бази атрибутних даних індивідуально для кожного шару і наповняти її в процесі векторізації;

- використовувати спеціальні процедури для створення і перевірки топологічної коректності графічних даних;

- вирішувати задачі точного суміщення об'єктів на краях сусідніх планшетів;

- зшивати растрові зображення.

МарEdit є інструмент для професійної роботи. Програма призначається для виробництва цифрових карт.

Mapinfo Professional є настільним продуктом, інтерактивною настільною аплікацією для кінцевих користувачів, що розробляють картографічні аплікації. Програмне забезпечення працює під керуванням Windows 2000/ NT, XP. Геоінформаційна система Mapinfo була розроблена наприкінці 80-х років фірмою Mapping Information Sistems Corporations (USA.). Пакет Mapinfo спеціально спроектован для обробки та аналізу інформації, яка має адресну або просторову прив"язку. Операції, які підтримують зв"язок з базою даних, натільки прості, що достатньо невеликого досвіду з будь-якою базою даних, щоб одразу використовувати можливості комп"ютерної картографії у сфері нашої діяльності. Mapinfo - це картографічна база даних. Встроєнний міцний язик запитів SQL ММ, дякуючи географічному розширенню, дозволяє організувати виборки з урахуванням просторових відносин об"єктів, таких як віддаленість, вкладенність, перекриття, перехрестя, площа та ін. Запити до бази даних можливо зберігати у вигляді шаблонів для багаторазового використання. В Марinfo є можливість пошуку та нанесення об"єктів на карту по координатах, адресі або системі індексів.

Марinfo дозволяє редагувати та створювати електронні карти. Оцифровка можлива як за допомогою дігітайзера, так і по сканованому зображенню. Марinfo підтримує растрові формати GIF, JPEG, TIFF, PCX, BMP,TGA, (Тагgа), BIL (SРОТ- супутникові фотографії). Універсальний транслятор Марinfo імпортує карти створені в форматах інших геоінформаційних системах: AutoCAD (DXF,DWG), Intergraph/ Micro Station Design (DGN), ESRI Shape file, Atlas GIS, ARC/INFO Export (ЕОО). Цифрову інформацію з GPS (навігаційних приладів глобального позіціонування) та інших електронних приладів вводять в Маріfo без використання додаткових програм.

В Маріfo можна працювати з даними в форматах Ехсеl, Ассеss, dВАSЕ, Lotus 1-2-3 та текстовому. Конвертація файлів даних не потрібна. До записів в цих файлах додаються картографічні об"єкти. Дані різних форматів можуть використовуватися одночасно в одному сеансі роботи. З Маріfo маємо доступ до віддалених баз даних та інші.

Маріfo має 5 основних типів вікон: Картьі, Списка, Легенди, Графика, Отчета. У вікні Картьі доступні інструменти редагування та створення картографічних об"єктів, масштабування, зміна проекцій та інші функції роботи з картою. Пов"язана з картографічними об'єктами інформація може бути пред"явлена у вигляді таблиці у вікні Списка. У вікні Графика дані з таблиць можна показати у вигляді графиків та діаграм різних типів. У вікні Легенди відображені умовні позначення об"єктів на карті і тематичних слоях. У вікні Отчета представлені засоби масштабування, макетування, а також зберігання шаблонів багатоаркушних карт. Працюя з Маріnfo можна формувати та роздруковувати звіти з фрагментами карт, списками, графіками та написами. При виводі на друк Маріnfo використовує стандартні драйвери оперативної системи.

Тематична картографія є міцним засобом аналізу та наочного уявлення просторових даних. На тематичній карті легко зрозуміти зв"язки серед різних об"єктів та побачити тенденції у розвитку різних явищ. В Марinfo можна створювати тематичні карти наступних основних типів: картограми, стовбчасті та кругові діаграми, метод якісного фону та неперервної поверхні. Сполучення тематичних шарів та методів буферізації, районування, зливання та розбиття об"єктів, просторової та атрибутивної класифікації дозволяють створювати синтетичні багатокомпонентні карти з ієрархічною системою легенди.

Маріnfo - відкрита система. Мова програмування МарВаsic дозволяє створювати на базі Маріnfo власні ГІС. МарВаsic підтримує обмін даними між процесами (DDE, DLL, RPC, XCMD, XFCN), інтеграцію в програму SQL-запитів. Спільне використання Маріnfo та середи розробки МарВаsic дає

можливість кожному створювати свою власну ГІС для вирішення конкретних прикладних задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]