Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне провадження

§ 6. Рішення і ухвали суду апеляційної інстанції

становлена з додержанням вимог закону; 2) скасувати ухвалу, передати питання на новий розгляд до суду першої інстанції, якщо суд порушив процесуальний порядок його вирішення; 3) змінити або скасувати ухвалу суду першої інстанції і постановити ухвалу з цього питання, якщо воно було вирішене судом першої інстанції з порушенням норм процесуального права або при правильному вирішенні було помилково сформульовано суть процесуальної дії чи підстави її застосування (ст. 312 ЦПК України).

§ 6. Рішення і ухвали суду апеляційної інстанції

За результатами розглянутої у апеляційному порядку справи суд ухвалює рішення чи постановляє ухвалу. Ними є постанови суду апеляційної інстанції, у яких даються відповіді на апеляційні скарги суб'єктів права апеляційного оскарження з приводу наслідків нового (повторного) розгляду і вирішення цивільної справи, перевірки з фактичної і правової сторони рішення, ухвали суду першої інстанції, що не набрали законної сили, їх обґрунтованості і законності.

Рішення і ухвали суду апеляційної інстанції постановляються іменем України негайно після розгляду справи за апеляційною скаргою в нарадчій кімнаті, де ніхто не має права перебувати, крім складу суду, який розглядає апеляційну скаргу. Це правило забезпечує вільне обговорення доводів скарги та виключає можливість стороннього впливу на суддів при прийнятті ними рішення чи ухвали, які постановляються більшістю голосів, суддею-доповідачем і підписуються всім складом суду, який розглядав справу. Суддям заборонено розголошувати міркування, які були висловлені в нарадчій кімнаті (статті 19, 196, 313 ЦПК України).

Суд апеляційної інстанції ухвалює рішення тільки у разі скасування судового рішення і ухвалення нового або зміни рішення (ч. 2 ст. 314 ЦПК України), а ухвалу постановляє у випадках, визначених пунктами 1-6 ч. 1 ст. 314 ЦПК України. За змістом рішення має відповідати правилам ст. 316 ЦПК України. У ньому зазначається:

1) у вступній частиш: час і місце його ухвалення; найменування суду; прізвища та ініціали головуючого, суддів, сек-496

ретаря судового засідання; найменування справи та повних імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

  1. в описовій частині: короткий зміст позовних вимог і рішення суду першої інстанції; узагальнені доводи особи, якаподала апеляційну скаргу; узагальнені доводи та запереченняінших осіб, які беруть участь у справі; короткий зміст вимогапеляційної скарги;

  2. у мотивувальній частині: мотиви зміни рішення, скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення; встановлені судом першої інстанції та не оспорені обставини, а також обставини, встановлені апеляційним судом,і визначені відповідно до них правовідносини; чи були і кимпорушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси,за захистом яких особа звернулася до суду; назва, стаття, їїчастина, абзац, пункт, підпункт закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуальний закон, яким суд керувався;

  3. у резолютивній частині: висновок апеляційного судупро зміну чи скасування рішення, задоволення позову абовідмова у позові повністю чи частково; висновок апеляційного суду по суті позовних вимог; розподіл судових витрат;строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Рішення суду апеляційної інстанції оформлюється суддею-доповідачем і підписується всім складом суду, який розглядав справу (ч. 2 ст. 313 ЦПК України).

За змістом ухвала суду апеляційної інстанції має відповідати вимогам ст. 315 ЦПК України і складатися зі вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин. У вступній частині зазначаються: час і місце її постановлення; найменування суду, який її постановив; прізвище та ініціали головуючого і суддів, секретаря судового засідання; найменування справи та повних імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі. У описовій — короткий зміст вимог апеляційної скарги і судового рішення суду першої інстанції; узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу; узагальнені доводи та заперечення інших осіб, які беруть участь у справі; встановлені судом першої інстанції обставини.

497

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]