Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

§ 3. Участь профспілок у цивільному процесі

Конституцією України (ст. 36) встановлено право громадян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. На розвиток цієї статті було прийнято Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 р. № 1045-ХІУ. Рішенням Конституційного Суду України від 18 жовтня 2000 р. № 11-рп/2000 визнано неконституційними норми цього Закону, якими визначено, що повної дієздатності профспілка набуває лише у разі її реєстрації. Ще до такої реєстрації вона має право оскаржити до суду рішення Міністерства юстиції про відмову в реєстрації, отже, з моменту створення вона має права, передбачені Конституцією України, захищати трудові, інші соціально-економічні та політичні права і законні інтереси членів профспілок, працівників, піклуватися про покращення умов їх праці і побуту. Правовим забезпеченням реалізації цього завдання є встановлення ст. 243 КЗпП України право профспілок представляти інтереси працівників, представляти і захищати їх трудові, соціально-економічні права та інтереси в органах державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з власником або уповноваженим ним органом (у редакції Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 5 квітня 2001 р. № 2343-Ш). Цивільне процесуальне право України передбачає, що юридичні особи (зокрема профспілки) можуть здійснювати захист прав інших осіб шляхом відкриття цивільної справи у суді (звернення до суду із заявою) (ч.і ст. 45 ЦПК України).

Отже, профспілки, на підставі ст. 243 КЗпП України, через своїх уповноважених можуть здійснювати представницьку і правозахисну функції і в цивільному судочинстві — подавати заяву на захист прав працівників та вступати у відкриту судом справу.

§ 4. Участь у цивільному процесі підприємств, установ, організацій та окремих громадян з метою захисту прав інших осіб

Державні підприємства, установи, організації, кооперативні організації, їх об'єднання, інші громадські організації можуть захищати права та інтереси інших осіб пред'являючи вимоги на порушення процесу та вступаючи у цивільний процес у справі.

Звернутися до суду із заявою у справах про визнання громадян обмежено дієздатними і недієздатними можуть члени сім'ї такого громадянина, його близькі родичі, органи опіки та піклування, наркологічні, а також психіатричні лікувальні заклади (ст. 237 ЦПК України).

Відповідно до Закону України «Про об'єднання громадян» рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо, які визнаються політичною партією або громадською організацією, мають право представляти і захищати законні інтереси своїх членів (учасників) у державних та громадських органах, зокрема у цивільному судочинстві (ч. 1 ст. 45 ЦПК України).

Громадські організації (об'єднання) споживачів мають право пред'являти до суду позови, представляти і захищати у суді інтереси споживачів (п. 10 ч. 1 ст. 5, ст. 26 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12 травня 1991 р. № 1023-ХП). Громадські природоохоронні об'єднання мають право подавати до суду позов про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього середовища, здоров'ю громадян і майну громадських об'єднань (ст. 21 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]