Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне провадж

§ 5. Апеляційне оскарження і перевірка ухвал суду

Суд першої інстанції постановляє ухвали, спрямовані на виникнення, розвиток і припинення цивільних процесуальних правовідносин у суді першої інстанції та на створення належних умов для всебічного, повного й об'єктивного розгляду і вирішення справи. Для забезпечення гарантій належного судочинства, пов'язаного із захистом прав та інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, та зміцнення законності під час провадження у цивільних справах, передбачене апеляційне оскарження та перевірка ухвал суду першої інстанції.

Окремо від рішення об'єктом оскарження (опротестування) можуть бути ухвали суду, постановлені у випадках, передбачених законом. Статтею 293 ЦПК України встановлений перелік ухвал суду першої інстанції, що можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду. На інші ухвали, що не підлягають окремому апеляційному оскарженню, можуть бути зроблені зауваження, які включаються до апеляційної скарги на рішення суду. Згідно з ЦПК України до ухвал, що можуть бути оскаржені окремо від рішення суду, належать ухвали щодо: відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу або скасування судового наказу (ст. 100); забезпечення позову, а також щодо скасування забезпечення позову (статті 135, 153, 154); повернення заяви позивачеві і заявникові (ст. 121); відмови у відкритті провадження у справі (ст. 122); відкриття провадження у справі з недотриманням правил про підсудність (ст. 115); передання справи на розгляд іншому суду (ст. 116); відмови поновити або продовжити пропущений процесуальний строк (ст. 73); визнання мирової угоди за клопотанням сторін (ст. 175); визначення розміру судових витрат (глава 8); внесення виправлень у рішення (ст. 219 ЦПК); відмови ухвалити додаткове рішення (ст. 220); роз'яснення рішення (ст. 221); зупинення провадження у справі (статті 201, 202); закриття провадження у справі (ст. 205); залишення заяви без розгляду (ст. 207); залишення заяви про перегляд заочного рішення без розгляду (ст. 229); відхилення 494

§ 5. Апеляційне оскарження і перевірка ухвал суду першої інстанції

заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявле-ними обставинами (ст. 366); видачі дубліката виконавчого листа (ст. 370); поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання (ст. 371); відстрочки і розстрочки, зміни чи встановлення способу і порядку виконання (ст. 373); тимчасового влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу (ст. 374); оголошення розшуку відповідача (боржника) або дитини (ст. 375); примусового проникнення до житла (ст. 376); звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках (ст. 377); заміни сторони виконавчого провадження (ст. 378); визначення частки майна боржника у майні, яким він володіє спільно з іншими особами (ст. 379); рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби (ст. 387); повороту виконання рішення суду (ст. 381); відмови в поновленні втраченого судового провадження (ст. 408).

Право апеляційного оскарження ухвали суду першої інстанції строкове: на подання заяви — п'ять днів, на подання апеляційної скарги — десять днів після подання заяви (ч. 2 ст. 294 ЦПК України).

Право на апеляційне оскарження ухвал суду за суб'єктним складом надане не лише особам, які беруть участь у справі, а й тим, щодо яких суд вирішив питання про їх права та обов'зки. Особи, інтересів яких стосується окрема ухвала, мають право на її оскарження (ч. 2 ст. 211 ЦПК України).

Право на апеляційне оскарження здійснюється його суб'єктами поданням заяви і скарги. Ці документи на підставі того, що ними оскаржуються ухвали окремо від рішення суду, можуть бути названі окремими апеляційними скаргами (ч. 2 ст. 292 ЦПК України).

Окрема заява і скарга подається і розглядається у тому ж порядку, що і апеляційна скарга на рішення суду (статті 296, 298 ЦПК України).

Розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції має право: 1) відхилити скаргу і залишити ухвалу без змін. Такі наслідки настають тоді, коли апеляційний суд встановить, що ухвала суду першої інстанції по-

495

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]