Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільно процесуальне право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 21. Апеляційне провадження

§ 3. Підготовка і розгляд справи судом апеляційної інстанції

Після постановлення ухвали про прийняття апеляційної скарги до розгляду, апеляційний суд не пізніше наступного дня надсилає копії заяви і скарги та доданих до них матеріалів особам, які беруть участь у справі, і встановлює строк, протягом якого вони можуть подати заперечення на апеляційну скаргу.

Такі пояснення і заперечення мають відповідати за процесуальною формою і змістом вимогам, що пред'являються до апеляційної скарги, передбаченим ст. 295 ЦПК України. їх мета — довести до відома суду суб'єктивні судження таких осіб з приводу підставності апеляційної скарги і переконливості їх обґрунтування.

Прийняття судом скарги породжує певні процесуально-правові наслідки — виникає процес у цій стадії. Особи, які беруть участь у справі, стають суб'єктами цивільно-процесуальних правовідносин в апеляційному провадженні і можуть здійснювати процесуальні права і обов'язки, визначені для них ЦПК України залежно від того, яким конкретним суб'єктом вони є.

Особа, яка подала апеляційну скаргу має право доповнити, змінити, відкликати або відмовитися від неї повністю чи частково (ст. 300 ЦПК України). Доповнення чи зміна апеляційної скарги можливі протягом строку, передбаченого на апеляційне оскарження.

Відкликання апеляційної скарги можливе до початку розгляду справи в апеляційній інстанції. Про відкликання апеляційної скарги суддя апеляційного суду, який провадив підготовку справи до розгляду, постановляє ухвалу про повернення скарги. Відмова від апеляційної скарги можлива протягом усього часу розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Прийняття відмови від апеляційної скарги вирішується апеляційним судом, який розглядає справу, в судовому засіданні за правилами, передбаченими ЦПК України для вчинення розпорядчих дій.

Одночасно з прийняттям відмови від апеляційної скарги судом вирішується питання про закриття у зв'язку з цим апеляційного провадження. У разі його закриття особа, відмова якої була прийнята судом, позбавляється права на повторне подання апеляційної скарги. 480

Протилежна сторона (тобто відповідач за апеляційною скаргою) може визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині. Таке визнання враховується апеляційним судом щодо встановлення наявності або відсутності фактів, які мають значення для вирішення справи.

§ 3. Підготовка і розгляд справи судом апеляційної інстанції

Суддя-доповідач протягом десятиденного строку провадить підготовку до розгляду справи апеляційним судом. Для цього відповідно до ст. 301 ЦПК України він провадить комплекс процесуальних дій, необхідних для забезпечення апеляційного розгляду справи: 1) з'ясовує питання про склад осіб, які беруть участь у справі, зокрема про сторони, співучасників, третіх осіб, про необхідність залучення до участі у справі для надання висновку органів державної влади та місцевого самоврядування; 2) визначає характер спірних правовідносин та матеріальний закон, який їх регулює; 3) з'ясовує обставини (факти), на які посилаються сторони як на підставу своїх вимог і заперечень, інші особи, які беруть участь у справі;

  1. з'ясовує, які обставини (факти) визнаються і проти яких заперечують сторони та інші особи, які беруть участь у справі;

  2. вирішує питання щодо поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції; 6) за клопотанням сторін таінших осіб, які беруть участь у справі, вирішує питання провиклик свідків, призначення експертизи, витребування доказів, направлення судових доручень щодо збирання доказів,залучення до справи спеціаліста, перекладача, особу, яка надає правову допомогу (ст. 56 ЦПК України); органи державноївлади, органи місцевого самоврядування для подання висновків у справі (ст. 45 ЦПК України); 7) за клопотанням осіб,які беруть участь у справі, вирішує питання щодо вжиття заходів забезпечення доказів; 8) вчиняє інші дії, пов'язані із забезпеченням апеляційного розгляду справи.

Процесуальні дії щодо підготовки справи до розгляду апеляційним судом, які зазначені в пунктах шостому, сьомому, восьмому здійснюються у порядку, встановленому главою З «Провадження у справі до судового розгляду» розділу III «Позовне провадження» ЦПК України.

16 5-327 481

Про зміст і наслідки підготовки справи до апеляційного розгляду суддя, який її провадив, доповідає колегії суддів про її закінчення.

Колегія суддів може рекомендувати судді-доповідачу вчинити додатково окремі процесуальні дії, необхідні для підготовки справи до апеляційного розгляду та призначає справу до розгляду не пізніше 15 днів з дня закінчення підготовки.

Справа в апеляційному суді розглядається колегією суддів у відкритому судовому засіданні у складі не менше трьох професійних суддів (ч. З ст. 18 ЦПК України). Закритий судовий розгляд допускається за мотивованою ухвалою суду з метою запобігання розголошенню відомостей про інтимні сторони особистого і сімейного життя осіб, які беруть участь у справі, а також забезпечення таємниці усиновлення та охорони державної таємниці. Ніхто не може бути обмеженим у праві на отримання в суді усної чи письмової інформації щодо результатів розгляду його судової справи (ст. 6 ЦПК України, статті 9, 13 Закону України «Про судоустрій України»).

Процесуальний порядок розгляду справи судом апеляційної інстанції провадиться за правилами, встановленими для розгляду справ у суді першої інстанції, за окремими винятками (ст. 304 ЦПК України).

Головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа, за чиєю апеляційною скаргою та на рішення якого суду підлягає розгляду. Він з'ясовує, хто з осіб, які беруть участь у справі, з'явився, перевіряє їх особу, а також повноваження службових осіб і представників.

Неявка зазначених осіб, належним чином повідомлених про час і місце судового засідання, не перешкоджає розглядові справи. Однак, якщо суд за клопотанням особи визнає причини неявки поважними, він зобов'язаний відкласти розгляд справи. Такі наслідки настають також тоді, коли щодо особи, яка не з'явилася, немає відомостей про вручення їй повістки (ст. 305 ЦПК України). Апеляційний суд за заявою будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, має право відкласти розгляд справи з інших підстав, якщо визнає, що це спрямоване на забезпечення процесуальних прав і гарантій названих осіб або на більш повний апеляційний розгляд справи. 482

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]