Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

267 Короткий термінологічний словник

Прикладна книга — видання, яке містить цінну для будь-якої сфери практичної діяльності інформацію.

Проблеми дослідження — суперечності, які потребують розв'я-зання.

Пробний маркетинг — апробування експериментального зразка видавничого продукту в реальних умовах (продаж, використання) з метою перевірки маркетингових прогнозів.

Прогнозний горизонт — максимально можливий прогнозний період (період випередження).

Програма лояльності — система заходів психологічного, матеріаль-ного характеру, спрямованих на оптимізацію відносин видавництва з клі-єнтами.

Продаж — особиста взаємодія покупця і продавця, пов'язана із придбанням товарів.

Проектний метод — зосередженість на випуску книжкових серій. Прямий канал книгорозповсюдження (канал нульового рівня) —

шлях розповсюдження видань, використовуючи який видавництво само-стійно, без посередників збуває свою продукцію.

Прямий маркетинг — безпосереднє, цілеспрямоване спілкування видавництва з потенційними покупцями, покликане сформувати в них очікувану купівельну поведінку.

Прямий продаж — передавання видань за відповідну плату безпо-середнім споживачам.

Реакція — дії комуніката після ознайомлення з повідомленням. Регульована державою ціна — встановлена державою ціна на

складові собівартості, ресурси, формулу ціноутворення, що обумов-лює ціну видань.

Реклама — адресоване цільовій аудиторії відкрите повідомлення у формі тексту, зображення, звуку про наявність на ринку, характерні осо-бливості, переваги товарів і послуг.

Рекламна стратегія видавництва — цілеспрямовані, взаємоузго-джені зусилля щодо визначення цілей, напрямів рекламної кампанії на певному етапі функціонування видавництва, вибору видів реклами, створення повідомлень, інтенсивності їх поширення.

Ринкова влада — вплив на ділову поведінку, обмеження можливо-стей інших учасників ринку.

Ринкова ніша — чітко окреслена потреба всередині сегмента ринку. Роздрібна ціна — ціна продажу невеликих партій видань безпосе-

редньо або через роздрібну торгівлю.

Розташування видань — розподіл видань у просторі торгового залу. Розширення сфери позиціювання — збільшення кількості ознак, покликаних забезпечити унікальність, привабливість видавництва і його

видань.

Сегментування (лат. segmentum — відрізок) ринку — поділ ринку на близькі за певними ознаками групи (сегменти) підприємств, товарів, споживачів.

Сегментування споживачів — виокремлення з їх загальної маси груп, які мають однакові вимоги до видань, однаково реагують на них, однаково мотивовані на придбання й однаково їх використовують.

Семплінг (англ. sample — зразок) — безплатне роздавання, надси-лання зразків, примірників видань, використання їх у цільовій аудиторії з метою стимулювання продажів.

Синдикативна маркетингова інформація — інформація, зібрана і поширювана на комерційних засадах спеціалізованими дослідними цен-трами, фахівцями з маркетингових досліджень.

2 6 8

Короткий термінологічний словник

Система

книгорозповсюдження — структура, принципи, способи,

порядок організації діяльності щодо забезпечення доступності видавни-чої продукції для споживачів.

Специфічна книга — видання особливих формату, структури, дизай-ну, художнього оформлення.

Спеціалізована книга — видання, яке містить спеціальні знання, опис навичок, необхідних для роботи в певній галузі.

Спеціальна книга — видання, призначене для специфічних цілей. Споживання книги — використання її у процесі задоволення чита-

чами своїх пізнавальних, естетичних, духовних, прикладних та інших потреб.

Споживча цінність — користь, здатність товару задовольняти певну потребу, бути застосованим при подоланні конкретних проблем, а також співвідношення вигод від нього і затрат на його придбання.

Стимулювання продажів видавничої продукції — комплекс спону-кальних заходів, дій, що заохочують до придбання видань.

Стратегічна бізнес-одиниця (СБО) — підрозділ видавництва, який відповідає за конкретний напрям діяльності.

Стратегічна логіка — система принципів, правил розуміння бізнесу, технологія вироблення рішень, покликаних забезпечити найвищий ефект від інвестицій.

Стратегічний бренд — видавничий проект, який концентрує на собі увагу ринку, створює основне враження про видавництво, формує най-більші надходження, які можуть бути використані для розвитку інших брендів (суббрендів).

Стратегія відходу (відступу) — отримання максимальної вигоди від реалізації видання, приреченого бути вилученим з асортименту.

Стратегія залучення покупців — формування у потенційних покуп-ців особливого інтересу до певних видань.

Стратегія збереження (захисту) частки ринку — пошук нових спо-живачів, проникнення на нові сегменти, активізація реклами, засобів стимулювання продажів.

Стратегія інтенсивного розподілу — використання всіх можливо-стей (посередників, оптових і роздрібних продавців) для забезпечення максимального збуту видань.

Стратегія модифікації — видозміна деяких ознак видання зі збере-женням його суті, випуск його в іншій книжковій серії.

Стратегія просування видавничої продукції — система цілей, пла-нів, дій щодо підвищення попиту, активізації продажу продукції видав-ництва.

Стратегія «проштовхування» видань — дії, покликані стимулювати зацікавленість посередників, продавців роботою з продукцією видав-ництва.

Стратегія репозиціювання — зміна позицій видавництва і його видань на ринку, у свідомості споживачів, інших актуальних суб'єктів зов-нішнього середовища.

Стратегія селективного (вибіркового) розподілу — співпраця лише із спеціалізованими посередниками, яка може стосуватися здебільшого ексклюзивних, зорієнтованих на специфічну аудиторію видань.

Тверда ціна — ціна, що не змінюється від часу підписання угоди до отримання продукції.

Технологія (методика) маркетингових досліджень — операція, при-йом, процедура фіксування, систематизування, оцінювання, аналізу мар-кетингових фактів, прогнозування розвитку процесів і явищ, підготовки актуальних для творення нової маркетингової реальності рекомендацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]