Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

2 6 2 Короткий термінологічний словник

Внутрішнє середовище видавництва — сукупність елементів, змі-нюваних параметрів, зв'язків між ними, які цілеспрямовано формуються керівництвом, виникають під дією різноманітних чинників і забезпечу-ють його життєдіяльність, розвиток.

Внутрішня маркетингова інформація — наявні у внутрівидавничих джерелах статистичні дані про його персонал, плани, обсяги і витрати виробництва, продажі, економічну результативність, клієнтів, посередни-ків, партнерів, оцінки власної діяльності і сили конкурентів та ін.

Вторинна маркетингова інформація — інформація, зібрана для інших цілей, яка може бути використана в конкретних маркетингових дослідженнях.

Вхідні бар'єри — несприятливі для нових видавництв умови, які ускладнюють їх проникнення в галузь.

Гіпотеза дослідження — попереднє міркування про особливості проблеми, процесів, явищ, об'єктів, які підлягають дослідженню.

Горизонтальний маркетинг — намагання задовольнити цільову аудиторію усім комплексом унікальних, між собою неподібних видань.

Демпінгова ціна — встановлена нижче вартості (іноді собівартості) книги ціна.

Джерело повідомлення — суб'єкт, який поширює маркетингову інформацію.

Джобер (англ. jobber — маклер, спекулянт) — особа, яка закуповує невеликі оптові партії видань для швидкого їх перепродажу.

Дилер (англ. dealer, від deal — торгувати, робити бізнес) — фізична, юридична особа, яка оптом закуповує видавничу продукцію і продає її невеликими партіями або вроздріб.

Дистриб'ютор (англ. distribution — розподіл) — фізична, юридична особа, яка має виняткові права щодо розповсюдження видань на певній території.

Диференціація продукції — особливо точне позиціювання, наділен-ня видавничого продукту унікальними споживчими цінностями, функціо-нальними, естетичними якостями тощо.

Договірна (контрактна) ціна — ціна, встановлена видавництвом і покупцем за домовленістю.

Додаткова точка продажу — місце спеціального представлення книг.

Економія на масштабі діяльності — зниження собівартості одиниці продукції зі збільшенням обсягів виробництва (накладів видань однієї назви).

Ексклюзивна (франц. exclusif — винятковий) книга — виняткова за основними характеристиками, розрахована на вузьку цільову аудиторію книга.

Екстраполювання (лат. extra — поза, зовні, крім і polio — пригла-джую, обробляю) — перенесення на майбутнє тенденцій, закономірності розвитку яких добре відомі.

Елітарна книга — найкраще видання за всіма ознаками у своєму типологічному класі.

Ефект досвіду — зниження витрат на будь-яку операцію зі збільшен-ням обсягів виробництва.

Ефект навчання — результат від повторення однотипних операцій. Життєвий цикл книги як товару — час, упродовж якого книга збері-гає свою життєздатність на ринку і забезпечує досягнення цілей видав-

ництва.

Збут — післявиробничі операції, що забезпечують продаж книг.

263 Короткий термінологічний словник

Зворотний зв'язок — сигнали, які надходять до відправника від отримувача повідомлень.

Змінні витрати — витрати, які залежать від обсягу виробництва і продажу.

Зовнішнє макросередовище видавництва — система факторів, які опосередковано обумовлюють його діяльність і на які воно не може впливати.

Зовнішнє маркетингове середовище видавництва — сукупність суб'єктів, умов, сил, які діють за межами видавництва і впливають на його діяльність.

Зовнішнє мікросередовище видавництва — фактори, які безпосе-редньо впливають на його функціонування, конкурентоспроможність.

Зовнішня маркетингова інформація — різноманітні дані, оприлюд-нені у джерелах, які функціонують поза межами видавництва (публікації ЗМІ, бази даних, звіти, довідники, прайс-листи, каталоги, проспекти).

Ідентичність бренда — система пов'язаних із брендом унікальних асоціацій.

Імідж видавництва — цілеспрямовано сформований, наділений певними характеристиками образ, що домінує у сприйнятті представни-ками зовнішнього середовища, у суспільстві.

Інвайроменталізм — рух за збереження і поліпшення довкілля. Інтенсивний клієнт — фізична, юридична особа, яка регулярно і без

особливих дисконтних умов купує великі партії видань.

Канал розповсюдження видавничої продукції — шлях видавничої про-дукції від видавництва до споживача і сукупність учасників цього процесу.

Книгорозповсюджувальна мережа — сукупність розташованих на певних ринках (територіях) закладів, які забезпечують наближення видавничої продукції до споживачів.

Кодування інформації — текстове, символічне, образне предста-влення повідомлення.

Колективний маркетинг — об'єднання зусиль у питаннях, що стано-влять взаємний інтерес.

Комплекс просування видавничої продукції — система маркетин-гових комунікаційних засобів, покликана забезпечити зв'язки видав-ництва із суб'єктами ринку, формування і підтримання його іміджу, акти-візацію продажів видань.

Комунікант — особа, яка відправляє повідомлення. Комунікат — особа, яка приймає повідомлення.

Комунікаційний канал — шлях, яким інформація рухається до адре-сатів і у зворотному напрямку.

Комунікаційна перешкода (бар'єр) — вплив, що викривлює інфор-мацію або процес її сприйняття.

Конс'юмеризм — рух, спрямований на розширення прав покупців продукції.

Контрагент (лат. сопігаґіепБ — той, хто домовляється) — пов'язана договором про комерційне співробітництво особа.

Контрактна ціна — ціна купівлі-продажу, зафіксована у контракті (ціна «фактичних домовленостей»).

Концепція видання (видавничого проекту) — опис тематики, спо-живчої цінності, цільової аудиторії, типологічних, стильових параметрів, особливостей матеріальної конструкції видання, його ключових вигод для споживачів і ефекту для видавництва.

Концепція інтегрованих маркетингових комунікацій — узгоджен-ня, поєднання комунікаційних засобів, прийомів задля забезпечення ефективного зв'язку з цільовою аудиторією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]