Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

2 2 0 Розроблення і реалізація маркетингового комплексу видавництн.І

розрізняти якісні рекламні тексти від бездарних, дослі-джувати їх зміст, мету, функції, принципи побудови, опорні смислові, емоційні аспекти, зв'язки між ними. Корисна картотека знаменитих рекламних гасел, заго-ловків, останніх речень. Аналіз їх допомагає зрозуміти, чому вони стали такими. Подібні пошуки, роздуми сприяють формуванню власної концепції творення ре-кламних повідомлень.

Далі доведеться актуалізувати волю, креативний по-тенціал, терпіння і починати творити. Спершу сковува-тимуть невпевненість, невідомість, страх поразки, інте-лектуальне і творче безсилля. Слабкі капітулюють пе-ред ними. Інші — переборюватимуть себе, бо це — перший і найважчий крок у саморозвитку. Варіантів текстів може бути незліченна кількість. Стільки ж буде перший час і розчарувань. Хто переживе їх і знайде в собі сили працювати далі, той вигартує в собі майстра й усвідомить себе ним.

Основні способи рекламування видавничої продукції

Найважливішим у рекламній діяльності видавниц-тва є вміле пропонування книг ринку (Е. Бейверсток), щоб кожен, кому вона може бути потрібна, дізнався про неї, узяв її до рук, переконався в доцільності придбан-ня, купив її і був задоволений цим. Різні етапи роботи з книгою, фази її життєвого циклу обумовлюють засто-сування відповідних способів рекламування. Одні з них придатні для всіх видань, інші — лише для тих, що обі-цяють великі наклади та бажану ефективність. Адже результат вимірюється не лише кількістю проданих ви-дань, а й економічною ефективністю всієї діяльності.

Ще під час підготовки видання до друку важливо створити ефект очікування його на ринку. Доцільно до цього залучити автора, його колег, які у своїх статтях, інтерв'ю подбають про емоційний фон для майбутньої книги. Продуктивними можуть бути публікування її фрагментів у популярних серед представників цільо-вої аудиторії частотах, на сайті видавництва, транслю-вання в радіопередачах тощо. На цьому етапі оптимі-зують усі складові книги, покликані забезпечити її самопрезентування.

Маркетингові комунікації видавництва

2 2 1

Вихід у світ не кожної книги є подією для видавниц-тва, але це обов'язково має бути подією для тих, кому вона може бути потрібна. Якась їх кількість уже чекає на книгу, готова її придбати і цілеспрямовано поспі-шить до книгарні. Хтось купить, спонтанно зауважив-ши її там і побачивши в ній цінність для себе. Чиюсь увагу звернуть продавці, особи, які вже встигли придба-ти книгу. їхня активність приносить видавництву певні результати на стадії впровадження і, можливо, на по-чатку стадії зростання.

Небагато видань отримує визнання ринку без рекла-мної підтримки. Однак далеко не кожне дає безсумнівні підстави витратити на його рекламний супровід значні кошти. Книга як особливий товар відкриває можливо-сті для інформування клієнтів за невеликих витрат, якщо їх правильно реалізувати.

Презентація книги. Якби про всі презентації повідо-мляли ЗМІ, то теле-, радіоефір, сторінки газет і журна-лів були переповнені репортажами, звітами про них. Медіа можуть зацікавитися творами відомих авторів, особливої тематики, а також інформаційно насиченими презентаціями, під час яких відбуваються значущі, екстравагантні події, які можна розцінити як потуж-ний інформаційний привід. Такі презентації потрібно заздалегідь продумувати, дбаючи про їх проблематику, композицію, стилістику, коло осіб і поведінку учасни-ків. їх організаторів виручають експлуатація гостроак-туальної проблеми чи знакових людей, на яких авто-матично реагують читачі, глядачі. Нерідко ефективно діють епатаж, травестія, спроможні вивести цю подію за межі буденності.

Запрошеним представникам ЗМІ надають інформа-цію про автора, книгу, історію написання, цінність її для цільової аудиторії, насичену цікавими фактами, цитатами, іншим ілюстративним матеріалом, з відпо-відно розставленими маркетинговими акцентами. Осо-би, які «випадково» промовляють у камеру, диктофон, заздалегідь знають, що їм сказати на користь книги, щоб це збудило масовий інтерес до неї. За неможливості створити потужний, цінний для ЗМІ інформаційний привід чи профінансувати в ЗМІ оприлюднення інфор-мації така презентація дає небагато.

Надсилання матеріалів інформаційним агентствам, редакціям ЗМІ. Найкраще, якщо це добротно підгото-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]