Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

1 8 4 Розроблення і реалізація маркетингового комплексу видавництн.І

ництва, за деякими твердженнями, втрачають до 10% своїх клієнтів.

За таких умов формування, розвиток цілеспрямова-ної політики розподілу (розповсюдження, дистрибуції) продукції є важливими передумовами конкурентоспро-можності, реалізації потенціалу видавництва.

Політика розподілу (розповсюдження, дистрибуції) видавничої продукції — система принципів, настанов, цілей, на основі яких здійснюють планування, організування, вибір стратегій набли-ження (переміщення) видавничої продукції до клієнтів, контролю-ють діяльність, оцінюють її результати.

Збутова практика виробила такі системи дистрибуції товарів:

— конвенціональна (традиційна) система дистрибу-ції, яку характеризують старання учасників каналів розповсюдження купити якомога дешевше, продати — дорожче. Така система функціонує в Україні;

— договірна (контрактна) система дистрибуції, коли посередники отримують певну винагороду від розповсю-дження книг. Поширена на Заході — у країнах, які встановлюють тверді ціни на книжкову продукцію;

— адміністративна система дистрибуції, за якої один учасник каналу розповсюдження виконує керівні функ-ції. Такою була книгорозповсюджувальна система в СРСР («Укркнига», «Академкнига», «Військова книга», «Медична книга» та ін.).

Концептуально осмислена політика розподілу робить старання кадрів, відповідальних за цю справу, зрозуміли-ми їм і тим, з ким вони взаємодіють. Вона надає діям чіт-кості, системності, взаємоузгодженості. Відкрита ця полі-тика і для нестандартних рішень. У кожному видавництві вона має певні особливості, бо вони по-різному бачать місію, мету діяльності, переслідують специфічні марке-тингові цілі. Неоднакові в них організаційні, кадрові, фінансові можливості щодо налагодження і розвитку роз-повсюджувальної мережі. Навіть базові засади її можуть різнитися. Наприклад, видавництво із високодиференці-йованою (ексклюзивною, елітарною) продукцією і видав-ництво, чиї видання розраховані на масову потребу, шукатимуть різні шляхи до покупців. Ще одна її особли-вість полягає в тому, що цінні, унікальні, на погляд авто-ра і видавництва, книги можуть мало цікавити суб'єктів книгорозповсюдження і читачів. Тому наслідком орієнта-

Розповсюдження видавничої продукції

1 8 5

ції у видавничій практиці на власні смаки є ризик видань розминутися на ринку із покупцями.

Загалом політика розподілу взаємоузгоджує плани, цілі, стратегії видавництва, допомагає знаходити об'єк - тивні рішення, уникати конфліктів інтересів на ринку і навіть там, де їх донедавна ще не продавали. Вона спря-мована на ефективне використання наявних, створення нових розповсюджувальних каналів і мереж, розвиток спеціальних методів і технологій продажів, підпоряд-кування всіх напрямів діяльності єдиній меті.

Використання наявних мереж книгорозповсюдження

Продукція видавництва має бути всюди, де торгують книгами. Особливо важлива її наявність у масштабних, визнаних видавцями і покупцями книгорозповсюджу-вальних мережах. Це є однією з передумов не тільки її продажу, а й визнання авторитету, привабливості, ринко-вої сили видавництва. Відсутність книги на прилавку для багатьох покупців (виняток — користувачі інтернет-по-слуг, учасники книжкових клубів) означає відсутність її на ринку взагалі і дистрибуційну слабкість видавництва.

Книгорозповсюджувальна мережа сукупність розташованих на певних ринках (територіях) закладів, які забезпечують набли-ження видавничої продукції до споживачів.

Утворюють її підприємства оптової, роздрібної тор-гівлі, в яких завершується процес обігу видавничої про-дукції, тобто відбувається придбання безпосередніми споживачами. Вони є важливими елементами системи книгорозповсюдження — структури, принципів, спосо-бів, порядку організації діяльності щодо забезпечення доступності видавничої продукції для споживачів. Систему книгорозповсюдження утворюють: незалежні (самостійні) і мережеві (структурні одиниці розповсю-джувальних мереж) книгарні; дистанційні продажі (за каталогами, в т. ч. клубні, через Інтернет); продажі бібліотекам (на Заході — до 50% продукції); альтерна-тивні продажі (у неспеціалізованих закладах). У різних країнах вони займають різні частки ринку, пропорції між якими останнім часом почали суттєво змінюватися на користь прямих продажів (канал нульового рівня). Попри те, книгарні продовжують володіти найбільшою часткою ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]