Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

265 Короткий термінологічний словник

Маркетинговий аудит — незалежне вивчення середовища, цілей, стратегій діяльності з метою виявлення проблем у ній і вироблення реко-мендацій.

Маркетинговий комплекс («4P») — сукупність маркетингових засо-бів впливу на ринок, досягнення цілей діяльності.

Маркетинговий моніторинг — спостереження за суб'єктом діяльно-сті і його середовищем

Маркетинговий образ видавництва — асоціативні, емоційні, чуттє-ві реакції при згадуванні назви видавництва, використанні, спогляданні його продукції.

Маркетинговий план — комплексний план, який узгоджує напрями діяльності, спрямовані на досягнення загальних цілей, а також дії підрозділів, відповідальних за товарну, цінову, збутову, комунікаційну практику.

Маркетингові дослідження у видавничому бізнесі — процес збору, оброблення, аналізу інформації про ринок видавничої продукції і факто-ри, що на нього впливають, прогнозування процесів і тенденцій з метою прийняття обгрунтованих маркетингових рішень.

Маркетингові комунікації видавництва — комплексний вплив на внутрішнє і зовнішнє середовище видавництва з метою досягнення цілей його діяльності.

Маркетингові цілі видавництва — кількісні, якісні показники, яких необхідно досягнути за певний час.

Масова книга — загальнодоступне і недороге видання, розрахова-не на широкі кола читачів і випущене у великій кількості.

Межа виробничих можливостей — максимальна на певний час кількість унікальних практик.

Мережевий ефект — зорієнтованість цільової аудиторії на видавни-чу (торгову) марку.

Мерчандайзинг (англ. merchundising — мистецтво продавати) у книжковій справі — система використовуваних у місцях продажу засо-бів і прийомів, покликаних максимально сконцентрувати увагу потенцій-них клієнтів на певних виданнях.

Метод Дельфі — багатоступінчасте опитування експертів з відсію-ванням спірних пропозицій, зосередженням уваги на підтриманих усіма чи більшістю.

Метод 635 — спосіб отримання інформації, за якого кожен із шести експертів представляє три власні пропозиції за п'ять хвилин, із яких після обговорення обирають найкращу.

Методи ціноутворення видавничої продукції — підходи, орієнтири, які обумовлюють встановлення цін на видання.

Методологія маркетингових досліджень — сукупність підходів, спо-собів, методів, прийомів і процедур, які застосовують у процесі пізнання та аналізу маркетингової діяльності.

Мінімально ефективний масштаб діяльності — обсяг діяльності, за якого вона стає ефективною.

Місткість ринку — можливий обсяг продажу видань за певних умов. Модель АЮА — модель створення повідомлення, згідно з якою воно має привернути увагу (Attention), утримати інтерес (Interest), пробудити

бажання (Desire), підштовхнути до дій (Action).

Непрямий канал книгорозповсюдження — шлях розповсюдження видань стараннями незалежних посередників.

Обмінна операція видавництв — взаємні купівлі-продажі книг з метою збагачення асортименту.

2 6 6 Короткий термінологічний словник

Оманливий канал розповсюдження — канал розповсюдження, створений для заволодіння без попередньої оплати високоліквідними виданнями, оперативного продажу їх і зникнення з ринку.

Онлайновий продаж — відносини між покупцем і продавцем, що здійснюються з використанням апаратних і програмних можливостей глобальної комп'ютерної мережі.

Операційна ефективність видавництва — високопродуктивне, краще, ніж у конкурентів, здійснення технологічних процесів щодо гене-рування видавничих ідей, моделювання, підготовки, просування, розпов-сюдження видавничої продукції.

Оптова ціна — ціна видавничої продукції, яку реалізують великими партіями безпосередньо або через оптові організації.

Освічений маркетинг — діяльність на основі усвідомлення важливо-сті збалансованого функціонування всіх елементів системи маркетингу в довгостроковій перспективі.

Очікування клієнтів — вимоги до діяльності, продукції, культури ділової поведінки видавництва.

Паблік (англ. public — публічний, суспільний) рілейшнз (англ. relation відношення, зв'язок) — діяльність щодо встановлення усвідомлених, гар-монійних, взаємовигідних зв'язків між суб'єктами соціальної практики, між ними і громадськістю, владою, а також щодо впливу на громадську думку, вироблення і прийняття рішень органами влади.

Панельне маркетингове дослідження — регулярне, повторюване дослідницьке зосередження на конкретному об'єкті.

Первинна маркетингова інформація — інформація, цілеспрямовано зібрана у процесі польових досліджень (в умовах реальної практики).

Період випередження — проміжок часу, якого стосується прогноз. Персональний продаж — особиста взаємодія продавця з покупцями

з метою продажу видань, налагодження, підтримання відносин з ними. Планування пропозиції — проектування модельних, якісних харак-

теристик видання за найважливішими його ознаками.

Повідомлення — сукупність слів, символів, зображень. Позиціювання — маркетингові дії, які акцентують на унікальності

видавництва і його продукції на ринку.

Показник утримання клієнтів — кількість клієнтів, які повторно купують його продукцію, і тих, хто з певних причин ігнорує її.

Покетбук (англ. pocket — кишеня і book — книга) — книга кишенько-вого формату.

Політика розподілу (розповсюдження, дистрибуції) видавничої продукції — система принципів, настанов, цілей, на основі яких здійсню-ють планування, організування, вибір стратегій наближення (переміщен-ня) видавничої продукції до клієнтів, контролюють діяльність, оцінюють її результати.

Постачальник — фізична, юридична особа, яка надає за певну плату інформаційні, матеріальні ресурси, послуги.

Постійні витрати — витрати, які не залежать від накладів і величини продажу.

Потенційний споживач — особа, що може стати читачем за певних умов.

Потреба — нестача чогось необхідного для життєдіяльності і розвит-ку людини.

Презентування видавничої продукції — офіційне представлення видавничих новинок з метою ознайомлення з ними посередників, про-давців, покупців та інших суб'єктів ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]