Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing.docx
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
806.8 Кб
Скачать

4 4 Маркетингові дослідження у видавничому бізнесі

теоретичний рівень організаторів і учасників досліджень;

— недостатньо обґрунтовані, надумані аналітичні висновки, прогнози, рекомендації.

Такі явища бувають наслідком діяльності малоква-ліфікованих видавців, залучення до справи заангажо-ваних лише на заробітки, наділених гіпертрофованою психологією найманця, відвертих лжедослідників. Тому іноді буває вигідніше відмовитися від маркетин-гових досліджень, ніж братися за них. Як стверджує сучасний американський фахівець із маркетингових досліджень Г.-А. Черчилль, їх використання позбав-лене сенсу, якщо проблема маловідома і малозрозумі-ла, а практичні дії щодо її подолання розкривають конкурентам наміри, плани, можливості, слабкі місця в діяльності. Налаштованість на селективне викори-стання маркетингових досліджень не знижує їх значу-щості в будь-яких сферах і видах практики, в т. ч. видавничій.

Основною сферою маркетингових досліджень видав-ництва є його маркетингове середовище в усіх складо-вих, які обумовлюють конкретні напрями дослідниць-кого пошуку (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Напрями маркетингових досліджень у видавничому бізнесі

Зовнішнє

середовище

Міді-середовище

Внутрішнє

видавництва

видавництва

середовище

видавництва

Макро-

Мікро-

середовище

середовище

Економічні

Автори

Акціонери,

Система цілей

фактори

і суб'єкти

Інвестори

авторського

статусу

Соціально-

Покупці

ЗМІ

Структурна

культурні

і споживачі

побудова

фактори

Політико -

Конкуренція

Громадські

Маркетингові

правові

і конкуренти

Організації

технології

фактори

Технологіч-

Посередники

Профспілки

Персонал, якість

ні фактори

менеджменту

Природно-

Постачаль -

Лідери

д у м к и ,

Організаційна

географічні

ники

групи

особливого

культура

фактори

Інтересу

Організування і методологія маркетингових досліджень..

4 5

Вдаються до маркетингових досліджень перед початком діяльності і на різних її етапах. Залежно від цього і від проблем, на яких вони зцентровані, набува-ють актуальності конкретні види маркетингової інфор-мації, а також зміст аналітичних і прогностичних ви-сновків. Однак, як правило, маркетингові дослідження є комплексним процесом, у якому інтегровано функціо-нують усі види інформації.

Під час маркетингових досліджень беруть до уваги відомості, факти, статистичні дані, усталені думки, навіть провокативні, сфальсифіковані повідомлення, чутки, які стосуються предмета та об'єкта досліджен-ня. Адже вони розкривають чиїсь наміри й інтереси, впливають на розстановку ринкових сил, конкурентне середовище, характер конкуренції, становище суб'єкта видавничого бізнесу, його продукції і послуг, поведінку покупців і споживачів. В одних випадках вони пра-цюють на користь, в інших — заважають. їх потрібно знати, дію — вивчати, щоб використати позитивні впли-ви, заблокувати негативні. Іноді спеціально провоку-ють, ініціюють їх, щоб побачити реакції, поведінку певних аудиторій, суб'єктів діяльності, осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]