Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Коректування модуля документа

Більшість коригувань, які доводиться робити бухгалтеру, здійснюється не шляхом правки текстів програмних модулів, а через графічний інтерфейс.

Перед змінами конфігурації програми обов'язково збережіть архів ІБ.

Запустіть «1С: Підприємство» в режимі Конфігуратор, відкрийте дерево конфігурації. В гілці «Документи» відшукайте запис «ВозвратРозница» і розкрійте форму документа.

Алгоритми роботи документа звичайно розбиті на дві частини: модуль таблиці і модуль документа.

Модуль таблиці відповідає за автоматизацію заповнення шапки і табличної частини екранної форми документа. Його можна побачити, клацнувши на кнопці «Форма», і у вікні, що відкрилося, – на закладці «Модуль».

Модуль документа розраховує суми і записує операцію. Нам потрібно підправити в ньому декілька символів. Розкриємо його вікно, клацнувши мишею на кнопці «Модуль документа».

У вікні, що відкрилося, з кодом модуля документа потрібно відшукати рядки, показані на мал. Це рядки з номерами 118, 119 і 120. Номери рядків, на яких знаходиться курсор введення (миготливий символ «|»), виводяться в нижньому правому кутку вікна Конфігуратора.

Потрібні нам рядки починаються з двох символів «// підряд» і виділені зеленим кольором. Символи «//» означають, що далі в тексті алгоритму буде рядок коментарів, який не потрібно виконувати. Перший із знайдених рядків свідчить: «// Повернення ПДВ при реалізації за готівку неправомірне. Але якщо дуже потрібно, можна раскомментировать.» Ця примітка, яку залишили розробники в тексті модуля. Далі йде рядок, що описує правила введення сторнирующей проводки по ПДВ. Рядок дуже довгий, тому розбита на дві. Для того, щоб документ записував проводку по ПДВ, потрібне всього лише раскомментувати цей рядок. Для цього достатньо видалити символи «//» на початку рядків 119 і 120, і об'єднати рядки в одну, видаливши невидимий символ перекладу рядка в кінці рядка 119. Коректування тексту здійснюється в текстовому редакторі «1С: Підприємства» за допомогою клавіш Delete і Backspace (з символом «←») – точно так, як і в текстовому редакторі Word. Рядки при цьому змінять колір: різні їх частини будуть виведені червоним, синім і чорним кольором.

Послідовно закрийте всі вікна. Коли ви закриватимете вікно з деревом конфігурації, програма запитає, чи потрібно зберігати зміни. Відповідайте ствердно. Якщо все зроблено правильно, то в сформованій документом операції буде проводка, сторнирующая податкові зобов'язання по ПДВ.

Особливості реєстрації повернень

Якщо вибрати в полі «Магазин» торгову крапку з урахуванням товарів тільки по сумі, в табличній частині можна буде вказати лише субконто «Товари в асортименті». Документ при цьому записуватиме в ІБ тільки одну проводку: по сторнуванню валових доходів. Але якщо внести зміни в код модуля документа, автоматично генеруватиметься і проводка по сторнуванню податкових зобов'язань по ПДВ.

Наступна особливість пов'язана з побудовою звіту про фінансові результати (форми 2). Регламентований звіт, який будує цю форму, досліджує обороти по субрахунках 702 «Дохід від реалізації товарів» і 704 «Вирахування з доходу». Щоб цей звіт працював правильно, прихід виручки від реалізації потрібно реєструвати проводкою Дт 301 – Кт 702 на повну суму виторгу, без урахування повернень. Повернення грошей покупцям потрібно реєструвати проводкою Дт 301 – Кт 704, червоним сторно (негативною сумою).

Цю проводку записує документ «Возрват розница», якщо документам конфігурації дозволено проводити проводки по касі. Якщо ні, таку проводку можна зареєструвати документом «Прибутковий касовий ордер». Але щоб не збивалася нумерація касових документів через введення фіктивного Прибуткового ордера, таку проводку краще вводити за допомогою ручної операції.

Субрахункам 702 і 704 як другий вид субконто призначено місце зберігання, але облік по них ведуть тільки по оборотах.