Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Відображення операцій по обліку праці і заробітної платні в ксбу

Для обліку розрахунків із сплати праці призначений рахунок 66 "Розрахунки із сплати праці", по якому в програмі передбачене ведення аналітичного обліку по співробітниках організації (субконто вигляду "Співробітники").

Крім того, у типовій конфігурації на рахунку 66 ведеться аналітичний облік по субконто "Місяць нарахування зарплати", що має тип "дата". Об'єктами такий аналітики є дати качану місяців, у яких було зроблене нарахування заробітної плати (тобто був проведень документ "Нарахування заробітної платні").

При розрахунку утримань із заробітної платні, «1С: Бухгалтерія» користується значеннями ставок податків і зборів, які зберігаються в реквізитах довідника «Податки і відрахування». Історія в цьому довіднику ведеться для реквізитів:

  • «Ставка податку», тобто та ставка в частках одиниці, по якій розраховується сума податку (збору);

  • «Межа», до якої застосовується вказана ставка;

  • «Додаткова інформація», яка може впливати на алгоритм розрахунку збору.

Ставки відрахувань по заробітній платні містяться в двох групах: «Податки і відрахування по з/п із співробітників» і «Податки і відрахування з фундації з/п», ставка комунального податку – в групі «Місцеві».

Ставки відрахувань до Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві встановлюються залежно від класу професійного ризику виробництва і доводяться платникам регіональними відділеннями Фундації.

У вікні історії клацнемо на кнопці «Додати». На екрані з'явиться діалогове вікно, в якому введемо дату і значення ставки податку. Будьте уважні при введенні дати: за умовчанням пропонується сьогоднішнє число, а значення реквізиту звичайно вводиться більш раннім числом – датою його зміни згідно законодавству або датою початку роботи з програмою.

  1. Нарахування і виплата заробітної платні

Для підприємств, що застосовують погодинну систему сплати праці (відповідно до встановлених посадових окладів), для автоматизації введення операцій, пов'язаних з нарахуванням розрахунку торб відрахувань і утримань, і виплатою заробітної плати, в типовій конфігурації програми передбачені відповідні документи "Нарахування заробітної платні" або "Нарахування ЗП" та "Виплата заробітної плати" або "Виплата ЗП".

За допомогою документа "Нарахування заробітної платні" можливе виконання декількох операцій:

  • нарахування заробітної плати співробітникам підприємства;

  • формування відомості нарахування авансу;

  • внесення до інформаційної бази залишків взаєморозрахунків зі співробітниками на качан звітного періоду.

В документі "Нарахування заробітної платні" повинний бути визначений вид виплат, бухгалтерський рахунок (субрахунок) розрахунків із сплати праці, кількість робочих днів у потоковому періоді нарахування заробітної плати, величина, що визначає середньооблікову чисельність співробітників.

Для нарахування основної заробітної плати співробітникам підприємства, автоматичного розрахунку торб відрахувань і утримань, формування відповідного набору бухгалтерських проводок у реквізиті "Вигляд виплати слід вибрати значення "Основна" з/п". За допомогою документа з таким видом виплати можна одержати друковані форми платіжної та розрахунково-платіжної відомостей, відомостей відрахувань від заробітної плати до фондів, а також розрахункові листки за зазначений період по співробітниках, що вказані у його табличній частині.

Для формування відомості нарахування авансу реквізит "Вид виплати" повинний бути встановлений у значення "Аванс". У цьому випадку при автоматичному заповненні табличної частини документа в графу "До видачі" по шкірному співробітнику будуть розміщені суми з реквізиту "Аванс" довідника "Співробітники". Торбу авансу в разі необхідності можна відредагувати вручну. Зауважімо, що в реквізиті "До видачі" показується заборгованість підприємства перед співробітниками, а не різниця між нарахованою й утриманою торбами. При проведенні документу з виглядом виплат "Аванс" бухгалтерські проводки не формуються.

Для введення сальдо по розрахунках із співробітниками на самому качану роботи призначений документ із виглядом виплати "Внесення залишків". У цьому випадку розрахунково-платіжна відомість містить реквізити "Нараховано", "Прибутковий", "До видачі". В разі необхідності можна автоматично сформувати звіт "Форма № 8ДР", для чого потрібно внести дані про нараховані суми, суми утриманого прибуткового податку зі співробітників за кожен місяць звітного долі окремо, тобто окремим документом "Нарахування зарплати".

На закладці "Додатково" документу "Нарахування заробітної платні" визначається бухгалтерський рахунок витрат, на який списується торба податків та рахунок обліку валових витрат.

Для автоматичного розрахунку торб основних утримань по шкірному співробітнику відповідно до бази оподатковування і ставок, зазначених для них у довіднику "Податки і відрахування" призводить натискання кнопки "Розрахувати". При цьому у графах "Нараховано", "Утримано", "До виплати" відобразяться підсумкові суми всіх нарахувань, утримань по співробітнику і торба, що підлягає виплаті.

Документ "Виплата заробітної платні" призначений для формування друкованої форми платіжної відомості, бухгалтерських проводок, що відображають факт виплати заробітної плати (заборгованостей по заробітній платі) співробітникам.

Заповнення діалогової форми документа варто почати з визначення вигляду виплат аналогічно документу "Нарахування заробітної платні" та періоду, за який буде здійснюватися виплата заробітної плати співробітникам, виду виплати, а також рахунку обліку сплати праці.

В обох зазначених вище документах є кнопка "Заповнити", призначена для автоматичного заповнення табличної частини документа. В документ "Нарахування заробітної платні" буде внесено всіх співробітників підприємства, і заповнено графу "Нараховано" відповідно до окладу, зазначеного для співробітника в довіднику "Співробітники" (розміру авансу для вигляду виплати "Аванс") і числа відпрацьованих співробітником днів, зазначеного в графі "Дн.".

Для документів "Виплата заробітної платні" з виглядом виплати "Аванс" треба здійснити вибір одного з документів "Нарахування заробітної платні", на підставі якого буде заповнено табличну частину документу. Як варіанти будуть запропоновані всі документи "Нарахування заробітної платні" з таким же видом виплат, що були введені в потоковому місяці. Для документа "Виплата заробітної платні" з виглядом виплати "Основна з/п" таблична частина буде заповнена поточним сальдо взаєморозрахунків по шкірному співробітнику обраного підрозділу.

Якщо вибраний режим введення проводок тільки касовими ордерами, документ «Виплата ЗП» ніяких проводок в ІБ записувати не буде. Реєструвати видачу авансу і зарплати в цьому випадку доведеться витратними касовими ордерами, причому поіменними – окремо для кожного співробітника.

Операція виплати співробітнику не обкладається ПДВ і не відноситься до валових витрат підприємства. Встановіть на основній і додатковій закладках значення полів «Без ПДВ» і «Ні дохід, ні витрату».

Аналітика по субрахунку 661 ведеться в двох розрізах – по співробітниках і по місяцях нарахування зарплати. При оформленні витратного касового ордера співробітника слід указувати в полі «Субконто», а місяць нарахування зарплати – в полі «Замовлення». Зареєструвати видачу зарплати за декілька місяців одним документом неможливо, для кожного місяця слід оформити окремий документ.

Самостійне вивчення

Заняття 10.1

Тема: Облік витрат

Мета: ознайомити студентів з організацією обліку витрат підприємства, порядком складання калькуляції, обліком незавершеного виробництва

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект за планом:

  1. Облік витрат підприємства.

  2. Облік процесу виробництва.

  3. Порядок складання калькуляції.

  4. Облік незавершеного виробництва.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.