Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Довідник “Фірми”

Довідник «Фірми» є однорівневим довідником і містить картки об'єктів фірми, по яких в програмі ведеться аналітичний облік. Кількість карток в довіднику указує, скільки окремих оборотно-сальдових відомостей для об'єктів фірми програма може формувати і додатково ще загальну (консолідовану) оборотно-сальдову відомість по всіх об'єктах. Спочатку нова програма налаштована на формування тільки одній оборотно-сальдовій відомості, тобто можна записати в довідник «Фірми» тільки одну картку об'єкту. Якщо потрібно в довіднику «Фірми» заповнити картки для декількох об'єктів обліку, то в цьому випадку необхідно спочатку в Конфігураторі для плану рахунків набудувати роздільник обліку на режим «Наша фірма» (режим Конфігуратор: Конфігурація → Плани рахунків → в правому нижньому кутку вибрати «НашаФирма», далі закриваємо и погоджуємося з вимогами програми).

Якщо в програмі бухгалтерський облік буде з аналітикою обліку по декількох об'єктах, то обов'язково заповнюється в картці поле «Префікс номера» (на сторінці “Додатково”). Префікс записується у вигляді двох великих букв. Цими буквами починатимуться номери документів в журналах.

Алгоритм заповнення нової картки в довіднику “Фірми”:

    1. Записати коротку назву підприємства (наприклад: ВАТ РОМС).

    2. Записати повну назву підприємства (Відкрите акціонерне товариство РОМС).

    3. Написати префікс номера.

    4. Натиснути на кнопку “Записать” (ЛИШЕ ОДИН РАЗ!!!).

    5. Далі заповнюються усі інші дані.

Лапки в назвах не допускаються!!!

Дані заповнені в картці довідника «Фірми» використовуються програмою по різному, наприклад, найменування з поля "Осн. р/счет" підставляється автоматично в банківське виписування при її відкритті, а прапорець (галочка) – «Платник податку на прибуток на загальних підстави» впливає на заповнення даних при формуванні реєстру записів книги продажів, назва з поля «Місця зберігання (оптовий склад) за умовчанням» заповнюється програмою у форму документа при її відкритті.

  1. Довідник «Рахунки нашої фірми»

Довідник «Рахунки нашої фірми» є багаторівневим і в нього записуються картки з реквізитами по розрахункових рахунках, по валютних рахунках і по касах. При веденні бухгалтерського обліку ці реквізити використовуються для аналітики обліку в платіжних дорученнях на оплати, в банківських виписуваннях, прибуткових і витратних касових ордерах. Якщо об'єкти фірми мають окремі розрахункові рахунки, то зручно для роботи створити папки і в них заповнити картки з реквізитами.

Сортування папок в довіднику за умовчанням виконується за абеткою, а для роботи користувача зручно набудувати в меню «Дії» сортування по кодах, щоб завжди при відкритті довідника курсорна рамка була встановлена на папку «Розрахункові рахунки», тому що по розрахунковому рахунку виконується більше облікових операцій.

В довіднику кнопка «Історія» не активна і для проглядання історії параметрів в картках потрібно застосовувати швидку кнопку довідника «Історія» або на клавіатурі клавішу F5.