Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Кількісний облік

Кількісний облік нерозривний пов'язаний з аналітичним. Найпростіший спосіб організації аналітичного обліку – з використанням субрахунків. Так ведуть бухгалтерський облік уручну по журнально-ордерній системі рахівництва. В типовій конфігурації «1С: Бухгалтерії» дозволено ведення кількісного обліку безпосередньо на рахунках і субрахунках. В Конфигураторе, у властивостях Плану рахунків знята відмітка з пункту «Количественный учет – Только по аналитике». Проте такий архаїчний спосіб ведення аналітичного обліку ніде в конфігурації не використовується.

Ознака кількісного обліку (значок «+» в колонці «Кол.» рахунка) говорить про те, що на субрахунках, підключених до цього рахунку, ведеться кількісний облік. Так само як ознака валютного обліку, ознака кількісного обліку діє зверху «вниз» за ієрархією рахунків. Якщо ознака включена для рахунку, то його дія розповсюджується на все підлеглі рахунку субрахунки, але не навпаки.

Відшукаємо в Плані рахунків рахівниць 28 «Товари». На субрахунках 281–284 рахунка 28 дозволено ведення кількісного обліку, на субрахунку 285 «Торгова націнка» – ні. Адже враховувати торгову націнку в штуках або кілограмах безглуздо. Оскільки у одного з субрахунків ознака кількісного обліку відключена, знятий він і у рахунку 28.

В графі «Кол.» вікна «План рахунків» указується ознака ведення кількісного обліку по рахунку (субрахунку). Якщо по рахунку ведеться кількісний облік, то в графі також ставиться «+».

Кількісний облік можна вести на якому-небудь рахунку або субрахунку. Як правило, кількісний облік ведуть одночасно з аналітичним обліком, що дозволяє одержувати інформацію про наявність і рух матеріальних цінностей не тільки в грошовій, але і в кількісному виразі. Але програма дозволяє вести кількісний облік без підключення аналітики, що використовується при веденні аналітичного обліку на субрахунках.

  1. Забалансові рахунки

Забалансові рахунки призначені для узагальнення інформації про наявність і рух:

  • цінностей, які не належать підприємству, але тимчасово знаходяться в його користуванні, розпоряджен або на зберіганні (об'єкти оперативної орендувати основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі);

  • умовних прав і зобов'язань підприємства (застави, гарантії, зобов'язання і тому подібне);

  • бланків строгого обліку;

  • списаних активів (недоліки цінностей, дебіторська заборгованість) для спостереження за можливістю їх відшкодування винні особами (боржниками);

  • амортизаційних відрахувань.

Бухгалтерський облік на забалансових рахунках ведеться по простій схемі, без застосування правил подвійного запису. Наприклад, прихід активів на відповідальне зберігання реєструється проводкою в дебет тільки одного забалансового рахунку 02, повернення – в кредит цього рахунку. Програма не дозволяє в проводках кореспондувати забалансові рахунки з балансовими рахунками.

В графі «Заб.» вікна «План рахунків» указується, чи є рахунок забалансовим. Якщо рахунок забалансовий, то в графі «Заб.» ставиться «+». Такі рахунки не кореспондують ні між собою, ні з балансовими рахунками.