Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Податковий кредит

Згідно п. п. 7.4.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-BP, із змінами і доповненнями, податковий кредит вимагає документального підтвердження. Підтверджуючими документами можуть бути податкова накладна, вантажна митна декларація, а при імпорті послуг – акт виконаних робіт або банківський документ, що свідчить про їх оплату. Всі ці документи повинні реєструватися в Книзі обліку придбання, ведення якої обумовлено нормами п. п. 7.2.8 Закону про ПДВ. Книга обліку придбання прошнуровується, нумерується і реєструється в органі ПНС по місцю реєстрації платника. Ведуть таку книгу уручну. Але при обліку за допомогою комп'ютера, щоденний облік операцій складається у формі журналу і по тій же формі, як і Книга обліку придбання, нумерується і підписується відповідальною особою. Дані з журналу переносяться в Книгу придбання одним рядком, загальним підсумком за день.

Книга обліку придбання - це книга, що ведеться особами, зареєстрованими як платниками ПДВ.

Книга обліку придбання повинна бути прошнурований і пронумерований, а також зареєстрований в Державній податковій адміністрації (інспекції).

Для формування книга придбання в типовій конфігурації служить звіт «Книга придбання». Він формується на підставі проведених документів «Запис книги придбання».

Для формування звіту необхідно вибрати пункт «Книга придбання» в меню «Звіти» головного меню програми і натискувати кнопку «Сформувати», після вказівки періоду (дати) формування звіту. Сформований звіт відкривається у вигляді табличного документа, який можна роздрукувати. В книгу придбання буде включений всі проведені «Запис книги придбання», які охоплюють період її формування.

Документами, на підставі яких ведеться облік придбаних товарів підприємством, є:

- податкова накладна, у разі придбаних товарів на митній території України у осіб, зареєстрованих як платниками ПДВ. При цьому сума ПДВ, сплачена з суми придбання товарів може бути включений до складу податкового кредиту, і якщо в константі «Проводку по ПДВ робити по податковій невигідній встановленій» в значення «Так», при проведенні документа буде сформована проводка по дебету рахунку 641.5 «Розрахунки по ПДВ» і кредиту рахунку 644.2 не «отримані податкові накладні» на суму ПДВ;

- товарний чек, який підтверджує передачу товарів і проведення розрахунків у разі придбання товарів на митній території України в особах, які не є платниками ПДВ;

- вантажна митна декларація при везінні товарів на митній території України;

- документ, який підтверджує факт виконання робіт, оформлений двома сторонами, у разі придбання підприємством робіт від нерезидента.

Кожний документ «Запис книги придбання» відповідає одному ряду в книги придбання.

Заповнення діалогової форми документа слід почати з вибору виду і порядкового номера, який підтверджує факт придбання товарів.

Після вибором з довідника «Контрагенти» необхідно вказати постачальник, який здійснив відвантаження продукції і ставку ПДВ по даному відвантаженню.

В групі реквізитів «Проведення розрахунків» указується дата і форма оплати за придбані товари, необхідні для заповнення певних граф друкарської форми книги придбання. У разі імпортування товарів додатково до дати оплати слід вказати дату видачі податкового векселя, дату його погашення і дату його фактичного погашення.

Загальна сума придбаних товарів з обліком і без урахування ПДВ, які реєструються, повинні бути введений в групі реквізитів «Сума».

В «1С: Бухгалтерії» для обліку первинних документів, що дають право на податковий кредит, застосовують документ «Запис книги придбання». Журнал роздруковують за допомогою спеціального звіту.