Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Призначення підзвітних сум

Підприємство видає своїм співробітникам готівку під звіт на господарські і командировочні витрати. Підзвітні суми видаються в розмірах і на терміни, визначені керівником підприємства, але не більше 30 календарних днів в Україні, за рубіж — 60 днів, а будівникам до здачі об'єкту.

Відповідно до Закону України «Про податок на прибуток підприємств» в редакції від 22.05.97 № 283/97-ВР, до валових витрат можна віднести: вартість проїзду (з багажем) туди і назад, мешкання в готелі і включені в рахунки витрати на живлення або побутові послуги (прання, чищення, праска), наймання ін. жило приміщень, телефонні рахунки, оформлення загранпаспортів, дозволів на виїзд, обов'язкове страхування, інші документально оформлені витрати.

Вказані витрати можуть бути включений до складу валових витрат тільки за наявності підтверджуючих документів (квитки, багажні квитанції, рахунки з готелів, страх, поліси і т.д.).

Не можна віднести до складу витрат вартість алкогольних напоїв, тютюнових виробів, чайові, якщо останні не включені в рахунок, видовищних заходів.

До валових витрат слід віднести добові витрати, тобто витрати на живлення, у тому числі не підтверджені документально, в рамках граничних норм, визначених КМУ.

Термін відрядження визначається по відмітках, зроблених в командировочному посвідченні при відрядженні в межах України. При виїзді за рубіж – відмітки при перетині межі.

Витрати на відрядження можуть бути включений до складу валових витрат тільки за наявності документів, що свідчать про зв'язок відрядження з основною діяльністю підприємства – запрошення, укладений договір і ін.

  1. Облік розрахунків з підзвітними особами

В програмі "1С:Бухгалтерия 7.7" облік розрахунків з підзвітними особами ведеться на субрахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами" з розрізі аналітичних рахунків за окремими особами.

Особи, що отримали підзвітні суми, зобов'язані представити в бухгалтерію звіти (авансові) по використовуванню цих сум з додатком підтверджуючих документів не пізніше за 3-и робочі дні, після повернення з відрядження і наступного дня після завершення господарських витрат.

Звіти перевіряються бухгалтером і затверджуються керівником. Невикористані НД повинні бути повернений в касу не пізніше за 3-и робочі дні після завершення відрядження.

Без звіту за відрядження не дозволяється наступне відрядження!

  1. Оформлення підзвітних сум в ксбо

Підзвітній особі видається Командировочне посвідчення, яке в програмі “1С: Бухгалтерія 7.7” використовується виключно з метою оформлення і друку командировочного посвідчення співробітнику. Новий документ можна ввести “Документы → Прочие → Командировочное удостоверение”.

Для обліку розрахунків з підзвітними особами в програмі "1С: Бухгалтерия 7.7" призначені наступні документи: "Приходная накладная", "Расходный кассовый ордер", "Приходный кассовый ордер", "Авансовый отчет".

Факт видачі коштів в під звіт реєструється документом "Расходный кассовый ордер", повернення невикористаних коштів підзвітною особою в касу підприємства оформлюється за допомогою документа "Приходный кассовый ордер".

Якщо в документі "Приходная накладная" встановлено параметр програми "Через подотчетное лицо", то даний документ, що реєструє оприбуткування запасів, придбаних підзвітною особою, відображав дві різні господарські операції, що оформлюються в обліку різним набором проводок. У першому випадку відбувається часткове чи повне закриття взаєморозрахунків з постачальником через списання сум, виданих підзвітній особі, у другому випадку – просте списання сум з підзвітної особи.

Документом, що оформлює підзвітні кошти, є авансовий звіт. Документ "Авансовый отчет" є багатофункціональним документом. За допомогою цього документу можна оформити як операцію по розрахунках з підзвітною особою, так і операцію оприбуткування матеріальних і нематеріальних активів придбаних підзвітною особою.

При заповненні реквізитів авансового звіту вибір підзвітної особи з довідника "Сотрудники".

В графі "Валюта" документу "Авансовый отчет" необхідно зазначити валюту авансового звіту, в якій вказуються суми витрат підзвітної особи із зазначенням курсу валюти стосовно гривні. У випадку оформлення документом оприбуткування матеріальних цінностей в полі "Валюта" повинна бути зазначена гривня.

Вибором з довідника "Налоги и отчисления" визначається ставка ПДВ для даного документа та вказується місце зберігання, оприбуткованих від підзвітної особи запасів.

У табличній частині документа вказується:

  • дати початку і закінчення відрядження, що використовуються в основному в друкованих формах звітів про відрядження;

  • бухгалтерський рахунок, на який повинні бути віднесені поточні витрати та аналітика обраного рахунка;

  • довідкова інформація, про те, за що і по якому документу здійснено витрати;

  • кількість об'єктів, що оприбутковуються;

  • ціна без ПДВ запасів, які оприбутковуються (для витрат останні дві графи недоступні для редагування);

  • сума поточних витрат без ПДВ;

  • сума податку на додану вартість (у валютному авансовому звіті це поле заповнювати не потрібно);

  • загальна сума по поточних витратах з ПДВ (вартість з ПДВ об'єктів, що оприбутковуються);

  • ознака проведення рядка документа;

  • ознака включення поточних витрат до складу валових витрат (для того, щоб поточні витрати входили до складу валових витрат у реквізиті "Валовые затраты" потрібно встановити значення "Да").

Самостійне вивчення

Заняття 8.1

Тема: Організація обліку готової продукції

Мета: ознайомити студентів з організацією обліку готової продукції, оформленням відвантаження і продажу готової продукції, реалізацією готової продукції в КСБО.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект за планом:

  1. Організація обліку готової продукції.

  2. Відвантаження та продаж готової продукції.

  3. Реалізація готової продукції в КСБО.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.