Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Залік заборгованостей

Нерідко підприємство укладає з одним і тим же контрагентом декілька договорів. За одними договорами підприємство виступає постачальником, по інших – покупцем. При обліку поставок в рамках одного договору, але по декількох замовленнях, можлива ситуація, коли по одній накладній виникає переплата, по іншій – заборгованість. Залік заборгованостей є актуальною задачею.

Документ «Перезачет-бартер»

Закрити заборгованість по одному замовленню за рахунок є по іншому замовленню переплати неважко і уручну, за допомогою операції. Але є «конфігурації документ «Перезачет-бартер» надає додатковий сервіс.

Документ вводиться командою «Документи → Інші → Перезачет-бартер» або з повного журналу документів. Окремого журналу для доступу до документів «Перезачет-бартер» не передбачено. Для пошуку документів в повному журналі зручно користуватися кнопкою «Відбір по значенню» на панелі інструментів повного журналу.

В шапці документа вибираємо контрагента. В табличній частині перераховуємо рахунки і замовлення для здійснення заліку. В полі «Примітку» зручно вказати номер і дату складання акту про залік взаємних вимог, або бухгалтерської довідки.

В колонках «С заказа» і «Со счета» табличної частини потрібно вказати за і рахунок для кредитової частини проводки, в колонках «На заказ» і «На счет» – для дебетової. В полі «Сума вал.» можна вказати суму у валюті. Сама валюта вибирається з довідника в наступній колонці із заголовком «В». В колонці «Сума грн+» буде автоматично розрахована її еквівалент в гривнах. Якщо валюта розрахунків – гривни, суми будуть рівні. Зверніть увагу підказку в нижній частині документа: кредитові залишки по замовленнях потрібно, вводити з негативним знаком (червоним сторно).

Допомагає заповнити документ сервісний механізм «Підбір по замовленнях». Натискуючи на однойменну кнопку, ви відкриєте журнал «Відбір замовлень по контрагенту». Клацаючи мишею по рядках із замовленнями, можна послідовно заповнити табличну частину документа: «Із замовлення» першого рядка «На замовлення» першого рядка, і т.д. Рядки в табличну частину документа додаються автоматично, тому бажано розташувати вікна так, щоб було видне вікно документа, або хоча б його частина (як на малюнку). Закривши вікно підбору замовлень кнопкою «Закрити», залишиться тільки перевірити набрану табличну частину, відредагувати суми (при необхідності), і провести документ.

Документ просто перекидає суми між різними замовленнями та/або рахункам по вибраному контрагенту і не формує проводок по рахунках ВД і ВР, оскільки залік заборгованості — завжди друга подія в податковому обліку.

Завершуючи розповідь про документ «Перезачет-бартер» відзначимо, що це один з небагатьох документів конфігурації, який не можна ввести на підставі іншого документа, і який сам не є підставою для введення інших документів.

Лекція №17

Тема: Внутрішньофірмовий складський облік

Мета: ознайомити студентів з операціями з переміщення, переоцінки та інвентаризації запасів за допомогою програми “1С: Бухгалтерія 7.7”; виховувати витримку; використовувати знання на практиці.

План

  1. Переміщення.

  2. Переоцінка.

  3. Інвентаризація.