Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Нумерація ордерів

У документа «Прибутковий касовий ордер» є два реквізити з номером. Перший реквізит є номером документа цього вигляду, зареєстрованим в ІБ з початку року. Він призначається автоматично. Другий реквізит – «Номер ПКО» – розташований в групі «Каса, сума». Це номер «паперового прибуткового касового ордера».

Витратний касовий ордер

Екранна форма цього документа дуже схожа на форму прибуткового касового ордера.

Додано тільки поле «Зобов'язання зарахувати ПДВ» в групу «Аналітика». Це поле було введено у зв'язку з передбачуваним введенням спецрахунків по ПДВ. Спецрахунку так і не ввели, реквізит залишився без застосування.

Заповнення полів витратного касового ордера в основному аналогічно заповненню прибуткового касового ордера. Але оскільки документ відображає в обліку протилежну операцію — витрата, а не прихід грошей, змінився склад можливих значень поля «Вид операції».

п/п

Вид операції

Кори. рахунок по кредиту

Субконто кредиту

Поле «Замовлення»

1

Оплата замовлення постачальника

631 або 632

Довідник «Контрагенти»

Журнал «Підбір замовлення»

2

Інші операції

Вибирається самостійно

Визначається видами субконто кореспондуючого рахунку

Визначається видами субконто кореспондуючого рахунку

3

Видача грошей під звіт

3721 або 3722

Довідник «Співробітники»

Не заповнюється

4

Здача грошей в банк

311, 312, 313 або 314

Довідник «Рахунку нашої фірми»

Не заповнюється

На закладці «Додатково» можна уточнити, чи видача грошей з каси відноситиметься до валових доходів/витратам. Там же можна ввести уручну суму відвантаження.

Клацнувши на кнопці «Друк», отримаємо друкарську форму витратного касового ордера ф. КО-2 зі всіма заповненими реквізитами.

Касова книга

Касова книга є спеціальним звітом. Вікно його настройки можна викликати командою «Отчеты → Кассовая книга». У вікні потрібно вибрати період формування книги (за умовчанням встановлюється поточний день), касу (субконто виду «Наши денежные счета») і валюту. Якщо в касі є залишок грошових коштів, призначений для видачі заробітної платні, суму залишку вводять в полі «На зарплату».

Звіт «Касова книга» має одну істотну відмінність від звітів «Книга продажів» і «Книга придбання»: він будується не по документах, а по зареєстрованим в інформаційній базі проводках. В звіт потраплять будь-які проводки по касі, а не тільки ті з них, які зареєстровані прибутковими і витратними ордерами. Наприклад, проводки, введені ручними операціями, і проводки, сформовані документами (якщо константа «Проводки по касі тільки касовими ордерами» встановлена в значення «Немає»). Формуючи звіт, програма порівняє обороти по субрахунку 301 (або 302) в розрізі вибраного субконто «Каса» з сумами, зареєстрованими касовими документами. При виявленні помилок в нижній частині екрану вікні повідомлень виводяться повідомлення вигляду «Для документа Операція 1 (22.11.04) немає посилання на касовий ордер!» або «Обороти по документах і проводках за 22.11.04 не співпадають!». Це дозволяє легко відшукувати касові операції, не оформлені ордерами. Шкода, що такий же механізм контролю не передбачений в звітах «Книга продажів» і «Книга придбання».

Клацнувши на кнопці «Друк», отримаємо придатні для друку листи Касової книги.