Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Особливості сумового обліку

Якщо в роздрібній торговій точці прийнятий тільки сумовий облік товарів, екранна форма роздрібної накладної заповнюється ще простіше.

У випадках, коли в полі «Магазин» вказано місце зберігання товарів з сумовим обліком, таблична частина документа автоматично заповнюється рядком «Товари в асортименті». Введіть в осередок «Кількість» одиницю, в осередок «Ціна +» – суму виторгу з товарного звіту, з ПДВ. Значення осередку «Сума +» буде розрахований автоматично. Це значення не можна відкоригувати уручну. Якщо вказати в графі «Количество» реальну кількість проданих товарів, а не одну штуку, то для отримання правильної суми виторгу доведеться розрахувати значення для графи «Ціна».

Документ зареєстрував тільки валові доходи і податкові зобов'язання по ПДВ. Якщо дозволити документу робити проводку по касі замість проводки Дт 702 – Кт 6415 в операцію буде включений проводка Дт 301 – Кт 702 на всю суму по документу. Податкові зобов'язання по ПДВ в цьому випадку реєструє документ «Прибутковий касовий ордер».

  1. Повернення товару

Повернення товарів з місця роздрібного продажу, як і їх переміщення уроздріб, реєструють документом «Переміщення». А для реєстрації повернення товарів від роздрібних покупців документ «Возвратная накладная» не підходить. Цей документ не враховує специфіку обліку в роздробі: знеособленість роздрібного покупця, збіг першої і другої події в податковому обліку, специфічну схему проводок, зв'язану із застосуванням методу оцінки товарів за ціною продажу. Для реєстрації повернень товарів від громадян – кінцевих споживачів в конфігурації є спеціальний документ «Возврат розница».

Краще всього вводити цей документ на підставі роздрібної накладної. Його можна ввести, створивши новий рядок в журналі «Возвраты», який забезпечує доступ до документів цього вигляду, або командою «Документы → Возвраты → Возврат розница».

Заповнення цього документа багато в чому аналогічно заповненню возравтной накладной. В полі «Контрагент» указуємо фіктивного роздрібного контрагента. В полі «Магазин» вибираємо місце зберігання. В табличній частині для довідки указуємо ту накладну, якій зафіксований відповідний роздрібний продаж. Ця інформація ніде в програмі не використовується і не перевіряється. Вводимо (або коригуємо) кількість товару, що повертається, решта граф таблиці програма розрахує сама.

На закладці «Додатково» є поля для уточнення субконто валових доходів і виду податку ПДВ. Відкривати цю за кладку доводиться рідко, оскільки всі дані заповнюються значеннями за умовчанням.

У документа «Возврат розница» немає друкарської форми тому що повернення реєструються або за даними товарного звіту, або по актах повернення товарів покупцями. Товарний звіт складає товарознавець, акт повернення від покупця – продавець. До речі, при поверненні товарів на суму менше 100 грн. акт допускається не складати. Розглянутий нами документ лише фіксує дані з вже складених первинних документів.

Списати товар в роздрібному місці зберігання в «1С: Бухгалтерії» неможливо. Повернені покупцями неякісні товари документом «Переміщення» перекладають на оптовий склад. Потім їх або списують документом «Списання ТМЦ», або повертають постачальнику документом «Повернення постачальнику».

Документ сторнує валовий дохід, а також списання товару і націнки, тобто, після проведення цього документа збільшується кількість що числяться на субрахунку 282 товарів.

Алгоритм проведення документа передбачає запис сторнирующей проводки по ПДВ, але вона тимчасово відключена. Включимо цю проводку.