Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Введення операції і проводки

Першою проводкою стає кореспонденція: дебет рахунка 67.1 «Розрахунки з засновниками по внесках у статутний капітал» і кредит рахунка 40 «Статутний капітал» на суму зареєстрованого статутного капіталу. Наочно це можна представити у вигляді схеми, що представлена на рисунку.

Для одержання повної картини стану розрахунків із засновниками необхідно знати:

  1. величину внеску засновника в статутний капітал (для цього потрібен аналітичний облік на рахунку 40 «Статутний капітал»);

  2. суму несплати зафіксованого в установчих документах внеску, що являє собою різницю між дебетовим оборотом рахунка 67.1 (сума внеску) по, визначеному засновником і кредитовому обороті цього рахунка (сума оплати) по цьому ж засновникові.

Дт 40 Кт

Дт 67.1 Кт

Сума статутного капіталу підприємства

←———————————————→

Формування статутного капіталу підприємства

Рисунок – Схема операцій з обліку статутного капіталу

Отже, подібний обліковий порядок виключає необхідність відкривати субрахунок до рахунка 40. На рахунках 67.1 «Розрахунки з засновниками по внесках у статутний капітал» і 40 «Статутний капітал» здійснюється аналітичний облік у розрізі засновників. Оскільки засновники підприємства в майбутніх операціях можуть виступати також і партнерами підприємства, то цілком логічно включити їх у загальний довідник контрагентів.

Операція з обліку статутного капіталу відповідно до обраної облікової методики повинна містити п'ять однотипних проводок. Кожна проводка кредитує рахунок 40 «Статутний капітал» і дебетує рахунок 67.1 «Розрахунки з засновниками по внесках у статутний капітал». Чому все-таки п'ять проводок, а не одна?

Дійсно, з погляду синтетичного обліку досить однієї проводки, щоб змінити стан двох рахунків на суму статутного капіталу. З погляду аналітичного обліку важливо не просто відобразити дану суму, але і показати внесок кожного засновника до статутного капіталу, а також утворену м зв'язку з цим заборгованість кожного засновника.

Звернувшись до робочого плану рахунків, можемо побачити, що па рахунках 75 і 85 передбачене ведення аналітичного обліку в розрізі субконто «Контрагенти».

Найменування

Вал

Кол

Заб

Акт

Субконто 1

Субконто 2

Субконто 3

67

Розрахунки з засновниками

А

Контрагенти

Засновн

67.1

Розрахунки по. нарахованим внескам

А

Контрагенти

Засновн

67.2

Розрахунки по інш. виплатам

А

Контрагенти

Засновн

40

Статутний капітал

П

Контрагенти

Засновн

Можемо з'ясувати, що даному виду субконто відповідає довідник «Контрагенти». Питання введення в даний довідник інформації про засновників (юридичні і фізичні особи) обговорювалися раніше.

Почати введення нової операції можна одним зі способів:

  • натиснути кнопку на панелі інструментів вікна введення операції;

  • натиснути клавішу Ins на клавіатурі;

  • через меню «Дії → Нова».

У результаті цієї дії на екрані розгорнеться вікно вводу проводок операції. Заповнимо послідовно загальні реквізити операції: дату, номер (автоматично встановлюється дорівненим 1), суму (вводити не обов'язково), як зміст укажемо «Врахований статутний капітал». Після заповнення запису «Зміст операції» програма автоматично переходить до введення проводок.