Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Складання стандартних звітів

В типову конфігурацію програми входить велика кількість стандартних звітів, що дозволяють здійснювати всебічний аналіз і контроль звітної інформації. Дані звіти дозволяють виявляти помилки обліку, аналізувати господарську діяльність підприємства за будь-який період його існування.

Повний список звітів, передбачених конфігурацією, завжди можна знайти через меню:

"Операции" → "Отчеты".

Звернення до нього призведе до появи підменю, яке містить список найважливіших і часто використовуваних звітів. Крім того, найпопулярніші з них виносяться у вигляді кнопок на панель інструментів.

Аналіз стану і руху господарських засобів за звітний період у вартісному виразі можна виконати за допомогою звіту "Оборотно-сальдовая ведомость".

В ній для кожного синтетичного рахунку відображаються залишки (сальдо) на початок і на кінець періоду, а також обороти за поточний період.

Перед виведенням на екран оборотно-сальдової відомості програма запропонує форму діалогу, в якій можна встановити параметри формування відомості.

Також у вікні налагодження передбачені три параметри програми. Перший вмикається, якщо у відомість необхідно включити обороти і сальдо рахунків з розбивкою по субрахунках. Другий - для отримання підсумків на валютних рахунках у валютному виразі. Третій визначає, чи формувати розгорнуте сальдо.

Якщо параметр програми "Развернутое сальдо" увімкнуто, на закладці "Развернутое сальдо" слід вибрати рахунки, за якими буде сформовано розгорнуте сальдо, і налагодити параметри для цих рахунків. Правила формування розгорнутого сальдо задаються в рядках таблиці.

В колонці "Счет" відображається код рахунку (субрахунку), за яким буде сформоване розгорнуте сальдо. Щоб добавити рахунок в список рахунків, слід натиснути кнопку "+ ". Після чого відкриється План рахунків, з якого можна вибрати рахунок.

По кнопці "=" можна змінити параметри налагодження поточного рядка таблиці.

Кнопка "X" призначена для видалення рядка налагодження з таблиці.

В колонці "С/с" встановлюється ознака формування сальдо, розгорнутого по субрахунках: "X" - розгортати, "-" - не розгортати.

В колонці "Ан." відображається ознака формування сальдо, розгорнутого по аналітиці: "X" - розгортати, "-" - не розгортати.

Якщо вибраний рахунок-група, то для нього можна сформувати сальдо, розгорнуте лише по субрахунках (для рахунків-груп сальдо по аналітиці не розгортається, тому в колонці ". " автоматично встановлюється знак - ). Щоб сальдо було розгорнуте но субрахунках, в колонці "С/с" слід натиском миші поставити знак "X".

Якщо вибраний рахунок, що не є групою, по ньому автоматично відключається налагодження формування розгорнутого сальдо по субрахунках (ознака «–» в колонці "С/с"). Якщо по цьому рахунку дозволено вести аналітичний облік, то, натиснувши мишкою в колонці "Aн.", можна встановити ознаку формування розгорнутого сальдо по аналітиці.

Самостійне вивчення

Заняття 11.1

Тема: Звітність у системах бухгалтерського обліку

Мета: ознайомити студентів з видами та призначенням звітності, складанням стандартних звітів в програмі “1С: Бухгалтерія 7.7”., деталізацією та поновленням показників звітів.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект.

  3. Підготувати відповіді на питання:

  1. Які звіти призначені для деталізації даних?

  2. Як вони створюються?

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.