Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Тема: Елементи методу бухгалтерського обліку при його комп’ютеризації

Мета: ознайомити студентів із застосуванням штрихових кодів для реєстрації операцій; виховувати охайність в роботі, цілеспрямованість.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Підготувати відповіді на питання:

  1. Дайте визначення поняттю “штриховий код”.

  2. Який порядок використання штрихового коду при автоматизації обліку?

Література:

  1. Основи економічної інформатики. Під ред. Морозевіча, 1998  р.

  2. Ф.Ф. Бутінець, С.В. Івахненков, Т.В. Давідюк. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. – Житомир, 2002 р., стор. 95 – 100.

  1. Застосування штрихових кодів для реєстрації операцій

Для того, щоб автоматизована система могла сприймати зовнішню інформацію, на етапі впровадження системи, як правило, проводиться кодування. Розроблено та застосовуються багато різноманітних систем та правил кодування (наприклад, номенклатура товарів, інвентарні номери об’єктів, бухгалтерські проводки господарських операцій тощо).

Важливим завданням обліку та управління є контроль за рухом матеріальних цінностей. Одним з найефективніших засобів, що дозволяють підвищити швидкість і ефективність такого контролю, є використання штрихових кодів.

Штриховий код – особлива система кодування символьної інформації про товари або інші товарно-матеріальні цінності у вигляді послідовності темних та світлих смуг, яка може бути прочитана автоматичним цифровим пристроєм.

Штрихове кодування базується на наступних елементах:

  • штриховому коді;

  • апаратних засобах його нанесення і зчитування;

  • автоматизованої системи розпізнавання товару за кодом;

  • комп’ютерної системи бухгалтерського обліку, що здатна працювати із кодованою інформацією.

Штрихове кодування в Україні почало своє існування з початку 90-х рр.

Найбільш розповсюдженою міжнародною системою кодування товарів є EAN, європейська товарна нумерація.

Штриховий код EAN/UPC найчастіше зустрічається на упаковках продуктів харчування. EAN є абревіатурою від Europian Article Number (європейський номер товару) так само, як американський еквівалент UPC є абревіатурою від Univercal Product Code (універсальний код товару). Існують два типи штрихового коду EAN: EAN 8, який має вісім цифр, та EAN 13, який має тринадцять цифр. Штрихові коди EAN не треба плутати з американським UPC, де використовується 12-знаковий числовий код, дві цифри якого виносяться за штрихову сітку, а код країни не виділяється.

Перші три цифри штрихового коду вказують на країну, де був зареєстрований даний код. В Україні, наприклад, будь-який штриховий код починається з цифр “482”.

Наступні 4 цифри відведено для номеру підприємства.

П’ять наступних цифр вказують на код товару і присвоюються самим підприємством. Виробника або пакувальника можна визначити, звернувшись до центрів кодування, які є в кожній країні.

Остання, тринадцята цифра коду виконує роль контрольної. Контрольна цифра використовується для визначення правильності зчитування коду спеціальним пристроєм.

Впровадження технології штрихового кодування в торгівлі полягає, по-перше, в автоматизації складських операцій; по-друге, в автоматизації збутової діяльності роботи роздрібної торговельної мережі.

На складі встановлюється комп’ютер, підключений до локальної мережі магазину. Завдяки цьому працівник складу має доступ до мереженої програми комплексної автоматизації торговельного, складського і зведеного обліку. При надходженні товару на склад комірник або товарознавець заносять до комп’ютерної системи найменування цього товару, кількість, вартість та ряд інших характеристик, серед яких і номер штрихового коду. Завдяки комплексній мереженій системі вся занесена комірником інформація стає доступною як для бухгалтерії (для операцій по оприбуткуванню товару), так і для продавця в торговельному залі (товарознавця). Якщо склад територіально віддалений від головного магазину, то інформація може бути передана за допомогою модему або дискетами.

Важливою особливістю впровадження на торговельних підприємствах системи обліку з використанням штрихових кодів є її сумісність з іншою, не менш необхідною системою – електронною системою захисту від крадіжок. Етикетка із зображенням штрих-коду може мати у своїй структурі тонкий прошарок, що складається зі спеціальної речовини. При спробі пронести через встановлені на виході магнітоакустині пристрої неоплачений товар, лунає сигнал тривоги.