Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Самостійне вивчення Заняття 4.7

Тема: Електронна комерція

Мета: ознайомити студентів з сутністю та змістом електронної торгівлі, торгівлею інформаційним продуктом.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект за планом:

  1. Сутність та зміст електронної торгівлі.

  2. Торгівля інформаційним продуктом.

  1. Підготувати відповіді на питання:

  1. Що таке електронна комерція?

  2. Що таке електронний магазин?

  3. Як здійснюється торгівля інформаційним продуктом?

  4. Які основні можливості, які Internet-магазин надає клієнтам?

  5. Які переваги має електронний магазин у порівнянні зі звичайним магазином?

Література:

  1. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  2. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2007.

  3. Ситник В.Ф. основи інформаційних систем: Навчальний посібник. – Вид.2-ге, перероб. і доп. / за редакцією В.Ф.Ситника. – К.: КНЕУ, 2001. – 420 с.

  4. В.М. Гужва. Інформаційні системи і технології на підприємствах. Навчальний посібник. – Київ, 2001.

  1. Сутність та зміст електронної торгівлі

Сьогодні, ведучі мову про Internet-технології в торгівлі, зазвичай використовують поняття «Електронна комерція».

Електронна комерціяце будь-яка форма ведення бізнесу, в якій взаємодія між сторонами відбувається за допомогою електронних засобів.

Придбання товарів та послуг в системі електронної комерції відбувається наступним чином: підприємство встановлює постійно працюючий комп’ютер – сервер з виходом в Internet і спеціальне програмне забезпечення (створює так званий «віртуальний магазин»). На екрані комп’ютера потенційний клієнт бачить рекламне оголошення з декількома варіантами вибору. Вибір одного з них веде до сторінки з іншою інформацією на екрані і так далі. Клієнт має можливість розглядати товар в трьох проекціях, отримувати додаткову інформацію та робити замовлення.

Електронний магазин – це адреса в Internet, за якою підприємство рекламує і продає товари або послуги іншим користувачам мережі.

Електронний магазин – це об’єднання двох складових: комп’ютерних даних та електронного розташування цих даних з метою ведення бізнесу в мережі Internet.

З точки зору комп’ютерних даних вся інформація, що складає магазин (будь-коли з’являється на екрані: логотип підприємства, інформація про підприємство, каталог продукції тощо), створюється на ком’ютері, що належить продавцю або підприємству, через яку продавець підключений до Internet, і на ньому ж зберігається. Комп’ютер, на якому записаний магазин, є частиною Internet, і тому він відкритий для будь-якого користувача мережі, що бажає його відвідати і переглянути дані, що зберігаються.

З точки зору руху товарів і послуг, знайомства з ними потенційних покупців (в даному випадку це частина покупців, що мають доступ до Internet) електронні магазини виконують ті ж функції, що і звичайні види реклами. Однак на відміну від них електронний магазин не припиняє своєї діяльності після того, як до нього зникає інтерес (як це відбувається, наприклад, з газетною рекламою). Він буде працювати незалежно ні від чого, пропонуючи свої послуги стільки часу, скільки запланує продавець, не обмежуючи відповідачів часом перегляду. Електронні магазини також пропонують інтерактивні засоби спілкування з покупцем, які базуються на мультимедіа-технологіях, включаючи обробку замовлень.

Електронні магазини, аудиторія яких росте з кожним днем, які мають набагато більше можливостей, ніж інші види реклами надають підприємствам широке поле для рекламної діяльності.

Реклама в мережі Internet є привабливою ненав’язливою та інформативною. Використовуючи сучасні аудіо- та відео технології в Internet, реклама може бути динамічною та озвученою. Вона також виконує функції довідника або каталогу, відомості в якому можуть оперативно змінюватись. Клієнт також може, не відходячи від комп’ютера, замовити та придбати товар.