Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Операція

Для автоматизації бухгалтерського обліку діяльність підприємства зручніше представляти у вигляді послідовності окремих господарських операцій. Задача бухгалтера на початковому етапі полягає в тому, щоб зі всієї сукупності характеристик господарської операції виділити необхідні параметри і ввести їх в програму. Для цього можуть бути використаний діалогові форми «Операція» або «Документ».

Програма «1С: Бухгалтерія 7.7» дозволяє виконувати реєстрацію облікової інформації декількома способами:

  • введення проводок уручну;

  • використовування механізму типових операцій;

  • введення документів з подальшим формуванням проводок.

1) Ручний режим введення господарських операцій використовується для виконання одиничних господарських операцій, по яких підготовка документів займе багато часу.

Введення і редагування операцій уручну виконується в програмі «1С:  Бухгалтерія 7.7» при роботі з журналом операцій або журналом проводок.

Операція – це електронний бланк для запису всієї сукупності проводок, які характеризують окрему господарську операцію.

Операція містить не тільки проводки, але і деяку загальну частину, яка характеризує її в цілому: зміст, загальну суму по всіх проводках, дату, номер і т.д. Перелік реквізитів операції визначається конфігурацією.

Кореспондуючі рахунки та інші параметри вводяться бухгалтером безпосередньо з клавіатури або шляхом вибору із списків. Програма тільки здійснює контроль коректності інформації, що вводиться.

Кожна операція містить одну або декілька проводок, які відображають господарську операцію в бухгалтерському обліку в натуральному і вартісному виразі. Кожна проводка може включати одну або декілька кореспонденцій. Проводки, які містять декілька кореспонденцій, називаються складними. В складних проводках дебет одного рахунку кореспондує з кредитом декількох рахунків, і навпаки.

Режим ручного введення є максимально гнучким: можна вказати який-небудь зміст операції і ввести які-небудь проводки. Окрім цього, цей режим не вимагає настройки і простий в оволодінні.

При ручному введенні операції потрібно самостійно заповнити суму і зміст операції, а також ввести бухгалтерські проводки із заповненням всіх необхідних відомостей про об'єкти аналітичного обліку. Оскільки підставою реєстрації операції є первинний документ, доцільно в реквізиті «Зміст операції» вказати окрім скороченого змісту операції назва і номер первинного документа, а в реквізиті «Сума» - суму операції по первинному документу. Дата операції в програмі «1С: Бухгалтерія 7.7» повинна відповідати даті складання первинного документа.

2) Режим типових операцій призначений для швидкого введення великої кількості однотипних операцій, а також для виконання дій, які часто повторюються. До таких операцій відносяться операції, які супроводяться розрахунками, а саме: нарахування ПДВ, заробітної платні і т.д.

Для виконання типових операцій застосовують шаблон типової операції.

Шаблон типової операції – це алгоритм виконання господарської операції, що містить: правила заповнення основних і додаткових реквізитів, які передбачені у формі операції; список проводок операції, правила заповнення реквізитів проводок – кореспондуючих рахунків, суми, субконто, кількості, валюти і суми у валюті, формули розрахунку сум проводок.

Створення шаблона типової операції відбувається в режимі «1С: Підприємство 7.7», що дозволяє бухгалтеру самостійно виконувати настройку програми відповідно до потреб.

Використовування типових операцій значно зменшує час введення операцій і дозволяє уникнути помилок при розрахунках і визначенні кореспондуючих рахунків в проводці.

3) Також в програмі передбачений найефективніший спосіб введення проводок – складання кореспонденції рахунків по документах.

Документ – це комплексний спосіб введення облікової інформації, що забезпечує технологічну процедуру виписування первинного документа в електронному вигляді (діалоговій формі документа) і на паперовому бланку.

Внесена в діалогову форму інформація використовується програмою для формування і друку первинної (паперової) форми документа, автоматичного формування проводок. Режим «Конфігурація» включає документи різних видів:

  • платіжне доручення, договір, прибутковий касовий ордер, витратний касовий ордер, введення в експлуатацію і т.д.