Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Особливості переоцінки в роздробі

При переоцінці в роздробі дуже зручно користуватися загальним відсотком переоцінки.

При зміні торгової націнки документ записує проводки вигляду Дт 282 – Кт 282. Зниження ціни проводиться способом сторно. Одночасно з введенням операції, документ змінює значення роздрібної ціни в реквізитах переоцінюваних товарів на дату його проведення.

Якщо збільшення цін жодних проблем не викликає, то зниження ціни товарів в роздробі зв'язано з певними труднощами: документ «Переоцінка» коректно знижує ціну роздрібних товарів тільки в межах раніше зробленої торгової націнки. Допустимий відсоток зниження ціни алгоритм документа не перевіряє. В полі введення відсотка зниження ціни можна ввести значення «-99,99999», і тим самим уцінити товари до нуля. Можна уручну ввести нульові значення в колонку «Новий. Ціна», документ не повідомить про помилку.

Як правильно уцінити роздрібні товари нижче раніше зробленої націнки:

  1. Днем раніше за допомогою документа «Переміщення» оформити повернення знижуваної ціна товарів на оптовий склад. Цю операцію потрібно провести попереднім днем, тому що роздрібна ціна є періодичним реквізитом, а дискретність дат в історії таких реквізитів – один день.

  2. Днем переоцінки уцінити товари на складі до ціни роздрібного продажу (без ПДВ), за допомогою документа «Переоцінка ТМЦ» в режимі «Зміна облікової вартості».

  3. Днем переоцінки уручну ввести в історію реквізитів товарів нову (зменшену) роздрібну ціну.

  4. Днем переоцінки за допомогою документа «Переміщення» повернути товари в роздрібний магазин. Проводки Дт 282 – Кт 285 при цьому будуть з нульовими сумами. Але прийнятий в «1С: Бухгалтерії» механізм обліку в торгових крапках з кількісним обліком допускає істотно різні рівні торгових націнок по різних товарах.

  1. Інвентаризація

Проведення річної інвентаризації є обов'язковим для всіх підприємств. Необхідність проведення інвентаризації встановлена статтею 10 Закону України «0 бухгалтерському обліку і фінансовій звітності в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, із змінами і доповненнями, згідно якої підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку. Під час інвентаризації перевіряються і документально підтверджуються наявність, стан і оцінка активів і зобов'язань. При цьому об'єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим згідно законодавству.

Обов'язковість проведення інвентаризації активів і зобов'язань підприємства перед складанням річної фінансової звітності встановлена Порядком представлення фінансової звітності, затвердженою ухвалою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, із змінами і доповненнями. Проведення інвентаризації є обов'язковим у випадку:

  • передачі майна державного підприємства в оренду, приватизація майна державного підприємства, перетворення державного підприємства в акціонерне суспільство;

  • зміни матеріально відповідальних осіб (на день прийому-передачі справ);

  • встановлення фактів розкрадань або зловживань, пошкодження цінностей, а також по розпорядженню судово-слідчих органів;

  • пожежі, стихійної біди або техногенної аварії;

  • ліквідації підприємства.

Основним нормативним документом, що визначає порядок проведення інвентаризації, є Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів і розрахунків, затверджена наказом МФУ від 11.08.94 р. № 69, із змінами і доповненнями.