Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Переоцінка

Запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності по якнайменшій з двох оцінок: первинної вартості або чистої вартості реалізації. Чиста вартість реалізації застосовується, якщо на дату балансу їх ціна знизилася або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили спочатку очікувану економічну вигоду (п. 25 П(С)БУ 9). Якщо чиста вартість реалізації раніше знижених в ціні запасів збільшується, на суму збільшення чистої вартості, але не більш суми попереднього зменшення, сторнируется запис про попереднє зменшення вартості цих запасів (п. 28 П(С)БУ 9).

Окрім знижень ціни і дооцінок запасів, передбачених в П(С)БУ 9, в роздрібній торгівлі нерідкі випадки зміни роздрібних цін в ту або іншу сторону. Зниження ціни в роздробі, як правило, здійснюють в межах торгової націнки. Роздрібна ціна є періодичним реквізитом елементів довідника «ТМЦ», що значно полегшує процес введення нових цін.

Документ «Переоцінка тмц»

В обох випадках (і при зміні чистої вартості реалізації запасів, і при зміні роздрібних цін), переоцінку запасів проводять за допомогою документа «Переоцінка ТМЦ». Його можна ввести командою «Документы → Складские → Переоценка ТМЦ», або за допомогою клавіші Insert в журналі «Складские». Режим введення на підставі для цього документа не передбачений.

Переоцінку здійснюють по кожному складу окремо, вибравши його в розташованому в шапці документа поле «Місце зберігання». В наступному реквізиті указуємо вид переоцінки. На його вибір накладено обмеження:

  • для оптових складів можливо тільки зміна облікової вартості

  • для роздрібних магазинів з кількісним обліком товарів можливо тільки зміна роздрібної націнки. Товари в роздрібних торгових точках з сумовим обліком цим документом переоцінити не можна.

Поля «Счет витрат» і «Вид витрат» заповнюються тільки при зміні облікової вартості, так як зміна роздрібної націнки на витрати підприємства не впливає. При зниженні ціни звичайно указують субрахунок 946 «Витрати від знецінення запасів» і елемент «Інші загальновир. витрати» з довідника «Вид витрат». При дооцінці запасів вкажіть субрахунок «Інші доходи від операційної діяльності». Вид витрат значення не має, до субрахунку 719 субконто «Види витрат» не підключені.

Для прискорення заповнення табличної частини рекомендуємо користуватися кнопкою «Заповнити». При клацанні на цій кнопці в таблицю буде внесено всі ТМЦ, по яких є залишки по вибраному місцю зберігання на дату формування документа. Залишається тільки видалити клавішею Del ті запаси, ціна яких не змінюється. Втім, цього можна і не робити, оскільки за умовчанням колонка з новою ціною заповнюється значенням з колонки із старою ціною.

Якщо багато позицій знижується ціна або до оцінюються на однаковий відсоток, відзначте галочкою пункт «для перерахунку використовувати загальний відсоток» В шапці документа з'явиться вікно для його введення. Відсоток зниження ціни вводиться негативним числом, відсоток дооцінки – позитивним. Для зміни знака потрібно натискувати клавішу «-» (мінус) в будь-якій позиції числа. Повторне натиснення змінює знак на протилежний. Загальним відсотком звичайно користуються при переоцінці в роздробі.

Клацнувши на кнопці «Провести», можна сформувати операцію, не закриваючи вікно документа. Зверніть увагу на «симетричне коректування» податкової вартості знижених в ціні запасів проводками в дебет забалансового субрахунку. Згідно абзацу восьмому п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємстві» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, із змінами і доповненнями, бухгалтерська переоцінка запасів на їх вартість в податковому обліку не впливає.