Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Книга продажів

Як і «Книга придбання», «Книга продажів» є спеціальним звітом. Вікно настройки параметрів звіту дуже схоже на вікно звіту «Книга придбання».

Звіт формують за певну дату, але можна і за період. Алгоритм формування звіту ігнорує бухгалтерські проводки. Він робить за вказаний період вибірку по ПРОВЕДЕНИХ документах «Податкова накладна», «Додаток 2», «Роздрібна накладна» (для визначення виручки від продажів кінцевим споживачам) і «Повернення роздріб» (для обліку коректування ПДВ з роздрібного продажу). Отримані значення роздруковуються у вигляді розвороту (двох листів) Книги обліку продажу товарів (робіт, послуг). Але повернення товарів в роздробі при побудові книги не враховуються.

  1. Звірка даних бухгалтерського і податкового обліку по пдв

Процеси формування податкових книг по ПДВ і проводок по субрахункам 6415, 643 і 644 практично незалежні. Для звірки даних бухгалтерського і податкового облік ПДВ потрібно порівняти суму оборотів по рахунку 6415 з оборотами в звітах «Книга придбання» і «Книга продажів»:

  • кредитовий оборот по рахунку 6415 за період повинен співпадати з підсумком по книзі продажів за той же період;

  • дебетовий оборот по рахунку 6415 (за вирахуванням платежів податку до бюджету) повинен співпадати з підсумком по звіту «Книга придбання».

Оскільки практично завжди якісь документи доводиться реєструвати «заднім числом», перед перевіркою оборотів по ПДВ потрібно відновити хронологію подій в ІБ. Для цього потрібно повторно провести документи.

Автоматично перепровести документи можна спеціальною обробкою. В «1С: Бухгалтерії» таких обробок цілих дві. Одна запускається командою «Операції → Проведення документів», інша – командою «Сервіс → Обробка документів». Остання обробка більш функціональна, оскільки дозволяє не тільки перепровести документи, але і включить/виключить проводки, і т.д. Проте перепровести документи з однаковим успіхом можна і тією, і іншою обробкою.

Необхідно також перевірити правильність ведення аналітики по рахунках обліку розрахунків з контрагентами. Момент настання першої події в податковому обліку програма перевіряє по зміні сальдо розрахунків з контрагентом в рамках одного замовлення. Виправити замовлення можна тільки шляхом редагування і повторного проведення документа. Перевірку аналітики краще всього здійснювати по оборотно-сальдовій відомості по субрахунку взаєморозрахунків: дебетові і кредитові обороти одного ланцюжка повинні бути в одному рядку. Якщо аванси виділяються на окремих субрахунках (константа «Виділяти аванси» встановлена в значення «Так»), то слід перевірити, чи не залишилося незакритих передоплат на субрахунках 371 (і підлеглих), 681 (і підлеглих), якщо на основному субрахунку взаєморозрахунків (361 або 631) «висить» незакритий борг в рамках однієї гілки взаєморозрахунків.

Звірку проводок по ПДВ із списком податкових накладних зручно проводити таким чином:

  • сформувати звіт по проводках з фільтром «*,6415» і порівняти його дані із звітом «Книга продажів»;

  • сформувати звіт по проводках з фільтром «6415,*» і порівняти його з даними звіту «Книга придбання».

За відсутності помилок рядка звіту і книги повинні співпадати і по датах, і по сумах. Щоб прискорити пошук різночитань, можна сформувати аналіз рахунку 6415 по датах, і звіряти дані з денними підсумковими записами в книгах.