Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Прийняття рішення

Акт цілеспрямованого впливу на керований процес, заснований на інформації про нього, з метою досягнення визначеної раніше мети називається прийняття рішення, а процес формування рішення – процесом прийняття рішень. Відповідно до поділу праці в межах управління організацією рішення, що приймаються, стосуються тієї чи іншої функції управління.

Забезпечення прийняття рішень, а саме: надання потрібної інформації в потрібний час і в потрібному місці, – одне з основних завдань інформаційної системи організації. У зв’язку з цим характер рішень, процес їх прийняття, дискретність їх прийняття істинно впливають на функціювання інформаційної системи організації, а також технології, що застосовується, і навіть викликають необхідність формування нового класу інформаційних систем – комп'ютерних систем підтримки прийняття рішень (СППР).

  1. Функціями процесу управління є:

  • Інформаційне забезпечення керівників всіх рівнів управління інформацією, яка необхідна для поточного планування, контролю і прийняття оперативних управлінських рішень. Аналізується можливі очікувані витрати та прибутки підприємства, що можуть виникнути при прийнятті того чи іншого важливого рішення та які дозволяють оцінити ступень господарського розвитку. Мета цього розділу – інформаційно-орієнтовна.

  • Комунікаційна – формування інформації, яка є засобом внутрішнього комунікаційного зв’язку між рівнями управління і різними структурними підрозділами одного рівня.

  • Контрольна – оперативний контроль і оцінка результатів діяльності внутрішніх підрозділів і підприємства в цілому досягненні. Тут виділяють центри відповідальності.

  • Прогнозна – перспективне планування і координування розвитку підприємства в майбутньому на підставі аналізу і оцінки фактичних результатів діяльності.

  • Аналітична – полягає у вивченні всієї системи прийняття рішень з метою її удосконалення. На цьому етапі важливо розуміти, чи виконане завдання і що спричинило його не виконання: недоліки планування або контролю, неправильний вибір мети тощо.

  1. Рівні управління в керуючій частині об’єкта

Традиційно розрізняють три рівні управління в керуючій частині об’єкта: вищий, середній і нижчій. Кожний з них характеризується власним набором функцій, рівнем компетенції і потребує відповідної інформації. На вищому рівні управління реалізується стратегічне управління, визначається місія організації, цілі управління, довгострокові плани, стратегія і реалізації тощо. Середній рівень управління – це рівень тактичного управління. Тут складаються тактичні плани, здійснюється контроль за їх виконанням, відстежується оперативне управління, реалізується об’ємно-календарні плани, оперативний контроль та облік.

Певний поділ праці на кожному з рівнів управління зумовлює закріплення за окремими елементами керуючої частини організацій управління: планування, організації, обліку й контролю, мотивації, аналізу й регулювання. Ці функції реалізуються в іншому обсязі на різних рівнях управління.

Лекція №2