Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Реалізація готової продукції в ксбу

Витратні накладні, за допомогою яких відбувається реалізація готової продукції, можна умовно розділити на документи для оптової і роздрібної торгівлі.

До документів оптової торгівлі належить Витратна накладна, Повернення покупця.

До документів роздрібної торгівлі – Роздрібна накладна, Повернення (роздріб).

При відвантаженні готової продукції з складу скоюється формування і виписування рахунку покупцю (журнал “Рахунок-фактура) на відпустку готової продукції.

У міру відвантаження готової продукції скоюється формування і виписування витратних накладних (журнал “Витратні накладні”).

На підставі сформованої інформації скоюється реєстрація рахунків і накладних в книзі спеціальної форми, де указується, коли була відвантажена продукція і коли була зроблена оплата.

Відображення інформації про реалізацію готової продукції в роздрібній торгівлі відбувається за допомогою документів з Журналу документів “Роздрібна накладна”. Основною відмінністю цих документів є те, що облік товарів ведеться тільки по одному рахунку, який задається константою “Товари в асортименті”. Облік ведеться в роздрібних цінах, які є собівартістю. Для різниці між закупівельними і роздрібними цінами використовується рахунок “Торгова націнка”.

Облік торгової націнки в системі ведеться в розрізі номенклатурних позицій, а не сумарно зі всіх товарів. Це має значення при поверненнях з роздробу на склад. Крім того, при формуванні звітів є можливість формування їх як в роздрібних цінах, так і в закупівельних (собівартості або виготовлення).

Лекція №21

Тема: Облік розрахунків з оплати праці

Мета: ознайомити студентів з урахуванням розрахунків по оплаті праці, оформлення операцій по обліку праці і заробітної платні в КСБО, нарахуванням і виплатою заробітної платні; виховувати комунікабельність; використовувати знання на практиці.

План

  1. Облік розрахунків з оплати праці.

  2. Відображення операцій по обліку праці і заробітної плати в КСБО.

  3. Нарахування і виплата заробітної платні.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.

  1. Облік розрахунків з оплати праці

Синтетичний облік розрахунків по оплаті праці ведеться рахунку 66-П — «Розрахунки по оплаті праці». Рахунок має субрахунки:

66.1 — «Розрахунки по ЗП».

66.2 — «Розрахунки з депонентами».

Оборот по кредиту показує нараховану працівникам підприємства основну і додаткову ЗП, премії посібника з тимчасової непрацездатності, матеріальну допомогу і ін. нарахування в звітному періоді.

Оборот по дебету показує виплату ЗП, премій, допомог, а також суми стягнутих податки, платежів по виконавчих документах (аліменти, штрафи, компенсації збитку, невитрачені підзвітні суми), вартість отриманих матеріалів в рахунок ЗП і ін. виплати в звітному періоді.

Сальдо кредитове відображає суму заборгованості підприємства перед працівниками на кінець періоду.

Нараховані, але не отримані у встановлений термін суми по оплаті праці (протягом 3-х днів), перераховуються на депонент (сч.66.2). Депонована ЗП може бути отриманий протягом 3-х років. Суми, незатребувані протягом 3-х років, перераховуються до бюджету (сч.64.2.6 — «Розрахунки по інших платежах»). Депонована ЗП реєструється в регістрі депонованої ЗП.