Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Рахунок-фактура

Документ «Счет-фактура» дуже схожий на «Счет входящий». Фактично, це той же первинний документ, тільки «свій», а не «чужий». І служить цей документ для тієї ж мети: стати замовленням (початком ланцюжка взаєморозрахунків) при продажах на умовах передоплати. Банковская выписка або прибутковий ордер служити замовленнями не можуть. Коли підприємство отримає передоплату, без застосування рахунку-фактури її неможливо буде віднести на певне замовлення, адже введення субконто вигляду «Замовлення» обов'язкове.

Рахунок-фактуру можна ввести на підставі договору. Сам рахунок може служити підставою для введення документів «Расходная накладная», «Оказание услуг», «Ликвидация необоротных активов». Проводок документ не формує.

Доступ до счет-фактурам забезпечує однойменний журнал. Вікно журналу забезпечує додатковий сервіс: в групі «Доп. інформація» виводяться повідомлення про документи, зареєстровані на підставі рахунку. Подробиці можна взнати, відкривши журнал підлеглих документів, або побудувавши їх дерево.

Новий рахунок можна зареєструвати з журналу «Счет-фактуры» за допомогою кнопки «Новий рядок» або клавіші Insert. Якщо журнал закритий, можна виконати команду «Документы → Расход → Счет». Відкриється екранна форма документа.

В групі реквізитів «Покупець» вибираємо покупця з довідника «Контрагенти», указуємо валюту розрахунків з ним (за умовчанням використовується гривна) і замовлення. Напис «Без замовлення» означає, що замовленням буде сам документ.

Для поля «Що продаємо» передбачено два значення: запаси (послуги) необоротні активи. Термін оплати в однойменному реквізиті заповнюється тільки в оформлювальній меті, виконання терміну «1С: Бухгалтерія» не перевіряє.

В рахунку-фактурі повинні бути вказаний банківські реквізити продавця, по яких покупець вчинить передоплату. За умовчанням в реквізиті «Розрахунковий рахунок» вказаний основний рахунок. Якщо у підприємства декілька банківських рахунків, в цьому полі можна вказати потрібний.

Укрупнені одиниці вимірювання

Довіднику «Номенклатура» підлеглий довідник «Одиниці вимірювання». Це дозволяє вводити кількість ТМЦ не тільки в штуках (кілограмах, літрах, метрах, і т. д.), але і в більш крупних одиницях вимірювання: упаковках, тоннах, кілометрах, і т.д. Клацнувши мишею в ячейку «Ед.» табличної частини документа, відкриється вікно підлеглого довідника відфільтрованого по вибраному ТМЦ. Товару «Крем для особи» призначено дві одиниці вимірювання: штуки і упаковки. В одній упаковці поміщається десять штук товару, значить, коефіцієнт кратності для упаковки рівний десяти. Вибравши одиницю вимірювання «Упаковки» і введя в графі «кількість» табличної частини рахунку число 10, ми вибрали 10 упаковок, тобто 100 штук товару.

Якщо таблична частина документа дуже велика, її зручніше заповнювати за допомогою кнопки «Підбір». При підборі одиниці вимірювання не указують. Значення осередків «Ед.» можна відкоректувати в таблиці документа.

Знижки і націнки

Ячейки з цінами ТМЦ табличної частини рахунку можна коректувати вручну, надаючи у такий спосіб знижку або вводячи додаткову націнку щодо цін товарів по прайс-листу. В «1С: Бухгалтерії» є і більш зручний спосіб застосування знижок і націнок.

Клацнувши на кнопці «Дати знижку>», відкриється випадаюче меню із списком видів знижок

Знижку можна вказати у відсотках або сумою. Можна надати знижку як в цілому по накладній, так і по окремих товарних позиціях. Після вибору з меню потрібного способу надання знижки, відкриється вікно для введення її значення. В заголовку вікна буде підказка «Введіть відсоток» або «Введіть суму». На суму знижки зменшується сума по рахунку без ПДВ. Наприклад, якщо ввести суму 20,50 грн., покупець заплатить на 24,60 (20,50 х 120 %) гривень менше.

Щоб застосувати не знижку, а націнку, вводьте суму або відсоток знижки із знаком «мінус».

Друкарську форму рахунку одержують, клацнувши мишею на кнопці «Друк».