Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Встановлення програми

Перед початим роботи з програмою її необхідно встановити на комп’ютер. Цей процес складається з 2-х частин:

    1. встановлений програмних файлів (виконується 1 раз);

    2. створення інформаційної бази (виконується стільки разів, скільки в бухгалтерій різних підприємств ведеться на комп'ютері).

Запускається програма за допомогою кнопки "Пуск". При встановленні програми "1С: Бухгалтерия 7.7" на комп'ютер в меню "Пуск" у групі і, “Программы” автоматично створюється нове підменю (група) "1С: Предприятие". В цю групу входить програма запуску компонент системи, що також має назву "1С: Предприятие". Процес запуску інформаційної бази підприємства в програмі "1С: Бухгалтерия 7.7" здійснюється після відкриття вікна, яке наведено на рис, що передбачає виконання такої послідовності дій:

“Пуск” – “Программы” – “1С: Предприятие” – “Режим запуска програми”.

Як і інші програми системи "1С: Предприятие" програма “1С: Бухгалтерия 7.7” зберігає і накопичує облікову інформацію в окремому каталозі на жорсткому диску. Такий каталог називається інформаційною базою

Якщо планується вести облік окремо за кількома підприємствами, то для цього потрібно створити окремі інформаційні бази.

Файли, що містяться в каталозі інформаційної бази, можна умовно поділити на три групи:

  • файли конфігурації (дані файли задають склад і структуру даних);

  • файли бази даних (файли накопичують усю інформацію, що вводиться користувачем);

  • службові файли (містять опис валют, дат тощо).

Для запуску безпосередньо інформаційної бази конкретного підприємства необхідно виконати ряд послідовних команд.

Крок 1. Змінити (у разі необхідності) режим запуску програми "1С: Бухгалтерия 7.7", встановивши курсор на полі "В режиме" і натиснути ліву кнопку миші. В списку, що з'явився, вибрати необхідний режим ("1С: Предприятие" (для запуску програми у монопольному режимі необхідно активізувати опцію "Монопольно"), "Конфигуратор", "Отладчик", "Монитор").

Крок 2. Вибрати інформаційну базу. Поле “Информационные Базы” містить перелік інформаційних баз. Кожен рядок списку пов'язаний з певною папкою, в якій знаходяться файли конкретної бази даних програми "1С: Бухгалтерия 7.7".

Крок 3. Після того, як встановлені всі необхідні параметри запуску програми “1С: Бухгалтерия 7.7”, для продовження процесу запуску необхідно натиснути кнопку “ОК”.

  1. Запуск програми

Незалежно від того, як запускається програма – через меню Пуск/Программы/1С: Підприємство 7.7/1С: Підприємство Монопольно або за допомогою ярлика на робочому столі – на екрані з'явиться вікно запуску (Запуск 1С: Підприємства).

Випадаюче меню В режимі:, яке розташоване у верхньому лівому кутку вікна дає можливість вибрати один з режимів: 1С: Підприємство, Конфігуратор, Отладчик і Монітор.

У вікні Інформаційні бази: потрібно вибрати потрібну конфігурацію (в нашому випадку «1С: Бухгалтерія») і натискувати на кнопку ОК або двічі клацнути мишкою по назві бази в списку. Кнопки Изменить/Добавить і Удалить користувача-бухгалтера не цікавлять – вони призначені для настройки програми. Функція кнопки Відміна так само не викликає питань – натиснення на неї приведе до закриття вікна. Проте кнопка Допомога заслуговує уваги. Натиснення на цю кнопку приведе до появи вікна підказок, яке має декілька рівнів, доступних користувачу з різних місць програми.

Врешті-решт після натиснення на кнопку ОК на екрані з'явиться заставка програми 1С. Після нормального завершення процесу завантаження на екрані з'явиться головне вікно програми.

Лекція №8

Тема: Принципи роботи з основним меню програми

Мета: ознайомити студентів з головним вікном програми, основним меню програми; навчити настроювати облікові параметри та інтерфейс в програмі “1С: Бухгалтерія 7.7”; виховувати охайність в роботі; розширювати світогляд.

План

  1. Головне вікно програми.

  2. Основне меню програми.

  3. Настройка облікових параметрів та інтерфейсу.

Питання для самоперевірки

  1. Охарактеризуйте програму «1С: Бухгалтерія 7.7».

  2. Що є інформаційна база програми «1С: Бухгалтерія 7.7»?

  3. Що є робоча область програми «1С: Бухгалтерія»?

  4. В чому полягає настройка інтерфейсу програми «1С: Бухгалтерія 7.7»?

  5. Який порядок настройки в програмі «1С: Бухгалтерія 7.7» робочі періоди?

  6. Охарактеризуйте рівні допомоги програми.

  7. Які особливості версії 7.7?

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Комп'ютерна система автоматизації бухгалтерського обліку. – Одеса, 2004, стор. 20 – 25.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002, стор. 237 – 243.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вигляд. – Львів: Бак, 2002, стор. 3 – 14.

  4. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Навчальний посібник – К,: Знання, 2007. – 439 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум – К,: Знання, 2006.

  6. Н.В. Брыкова. Автоматизация бухгалтерского учета. Лабораторный практикум. – Москва, Академия, 2006.