Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Облік операцій на поточному рахунку

Велика частина розрахунків між підприємствами здійснюється безготівковим шляхом – перерахуванням грошових коштів з рахунку платника на рахунок постачальника. Посередником при цьому є банк. Для зберігання грошових коштів і виконання безготівкових розрахунків в банку підприємству відкривається поточний рахунок (Р/С). У встановлені терміни банк видає підприємству виписування про рух грошових коштів на Р/С. До виписувань додаються платіжні документи.

Виписування банку є первинним документом і служить підставою для бухгалтерських записів.

Банк не встановлює конкретних форм розрахунків між підприємствами. Порядок і форма розрахунків обмовляються в договорі між підприємством-постачальником і підприємством-замовником.

Банк видає з Р/С клієнту готівку на виплату ЗП, витрати на і господарські відрядження. Такі виплати проводяться в обмін на грошові чеки, заповнювані клієнтом.

Грошові чекові книжки потрібно отримати в банку. Для цього підприємство-клієнт заповнює бланк заяви з проханням видати грошову чекову книжку по встановленій формі.

Банк одержує від підприємств-клієнтів і готівка (НД) на зберігання.

Для розрахунків з клієнтами можливі такі форми:

1. Розрахунки платіжними дорученнями (ПП).

2. Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями (ПТП).

3. Розрахунки чеками.

4. Розрахунки акредитивами.

5. Розрахунки векселями.

  1. Оформлення операцій по поточному рахунку в ксбо

Нове платіжне доручення можна ввести шляхом додавання рядка в журнал «Банк» або командою «Документы → Банк → Платежное поручение». Є кнопка для його створіння і на панелі «Документи».

Екранна форма документа містить необхідні для оформлення бланка платіжного доручення реквізити. Більшість їх заповнюється з довідників. Деякі реквізити, наприклад «Счет» і «Заказ», використовуються для прискорення введення інформації в банківське виписування. Призначення реквізитів ясно з їх назв, зупинимося докладніше на заповненні призначення платежу. Це текст, який буде вказаний в полі «Призначення платежу» платежки. Для скорочення введення тексту можна користуватися довідником «Призначення платежів», вікно якого відкривається при заповненні поля «Стисло».

Цей довідник служить тільки для скорочення що вводиться з клавіатури інформації. В полі «Призначення платежу» введемо текст-заготівку, наприклад, «Оплата отриманих ТМЦ» а повне найменування “За ТМЦ згідно договору №…”. Залишиться тільки додати в полі бракуючу інформацію про номер і дату виписування рахунку-фактури. Дописувати фрази «У тому числі ПДВ», «Без ПДВ» не потрібно: вони будуть додані автоматично, виходячи із значення реквізиту «Вид ПДВ». Якщо ви не хочете використовувати довідник «Призначення платежів», поле «Стисло» можна очистити, натискуючи клавіші Shift+F4.

Друк платіжних доручень здійснюється натисненням кнопки «Друк», після чого відкриється діалогове вікно для введення кількості екземплярів. Яке число ви вкажете, стільки платежек і буде надрукований.

Форми всіх цих документів заповнюються аналогічно формі платіжного доручення.