Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Облік курсових різниць

Для обліку курсових різниць у меню «Операции» і «Отчеты» передбачений набір спеціальних функцій. Налагодження проводок по курсовій різниці може бути виконана окремо для кожного рахунку, субрахунку і об’єкта аналітичного обліку з врахуванням знаку курсових різниць. Як дані для розрахунку можуть бути задані сальдо й обороти по дебету (кредиту) в будь якій комбінації. Проводки по курсовій різниці пов’язуються з автоматично сформованими бухгалтерськими довідками.

Розрахунки можуть проводитися на кінець місяця і на задану дату. Крім того, передбачена можливість виконувати щоденний облік і розрахунок курсових різниць. Особливості двох варіантів щоденного обліку курсових різниць наведені в таблиці.

Особливості обліку курсових різниць

Особливості

Перерахування на

задану дату

Щоденний облік і розрахунок курсових різниць

Інтервал часу для перерахування

Від початку місяця до заданої дати

Від дати найближчого сальдо за день до дати останньої операції, що передує даті розрахунку;при його відсутності береться сальдо на початок місяця

Кінцевий курс валюти для розрахунку курсової різниці

На задану дату

На дату останньої операції, що передує даті розрахунку

Таблиця «Сальдо за день»

Не змінюється

Розрахункове сальдо по рахунку записується в базу даних

Формування бухгалтерських довідок і проводок

Окремі довідки по кожному виду документів. Кожному документу відповідає окрема проводка

Довідки по кожній валюті, загальні для всіх документів. Якщо розраховано сальдо на цей день, обороти не перераховуються

Повторне виконання

Бухгалтерські довідки коригуються

Створюються нові бухгалтерські довідки з тими ж номерами, але з іншими датами

В бухгалтерському і податковому обліку важливе значення має порядок визначення й обліку курсових різниць по майну і зобов’язаннях підприємства, вартість яких виражена в іноземній валюті.

Нагадаємо, що курсові різниці виникають в результаті зміни курсу валют у період між датою бухгалтерського звіту за попередній звітний період і датою фактичного здійснення чи розрахунку.

В бухгалтерському обліку виявлені курсові різниці поділяються на операційні і не операційні, і, в залежності від значення, відображаються в складі доходів (витрат) підприємства від операційної чи не операційної діяльності.

Для автоматичного визначення курсових різниць по рахунках обліку майна і зобов’язань підприємства, вартість яких виражена в іноземній валюті, у типовій конфігурації передбачено документ «Переоценка валюты».

За допомогою цього документу здійснюється перерахування вартості відразу по всіх рахунках (у розрізі конкретних об’єктів аналітичного обліку), в яких встановлено ознаку ведення валютного обліку.

При проведенні документ перевіряє залишки на відповідних валютних рахунках і порівнює валютне сальдо і гривневе покриття по кожній валюті.

В бухгалтерському обліку визначені в такий спосіб курсові різниці будуть включені до складу доходів (витрат) підприємства. При цьому курсова різниця по всіх рахунках і субконто, зазначених у табличній частині документа, буде вважатися не операційною, курсова різниця по всіх інших рахунках і субконто – операційною.

Наприклад, якщо в рядку табличної частини документа вказати тільки рахунок, залишивши інші графи незаповненими, то курсові різниці, визначені по всіх субконто цього рахунку, будуть вважатися операційними. Якщо ж задане перше субконто рахунку, але не задане другого субконто, то курсові різниці, визначені по всіх залишках першого субконто в розрізі другого, будуть вважатися не операційними.

Параметри, необхідні для формування проводок в бухгалтерському обліку, а саме, рахунки і статті витрат для операційної і не операційної курсової різниці задаються на закладці «Бухгалтерия» діалогової форми документа.

Порядок переоцінки валюти в податковому обліку, регламентований Законом про прибуток підприємства, дещо відрізняється від аналогічної процедури в бухгалтерському обліку. В податковому обліку переоцінці підлягає будь-яка заборгованість в іноземній валюті, включаючи суми авансів. Причому, якщо заборгованість погашають повністю або частково, то її потрібно переоцінювати за курсом НБУ на дату погашення. Крім того, будь-які непогашені на кінець кварталу заборгованості переоцінюють за курсом НБУ на останній день звітного кварталу, а балансова вартість валютних коштів протягом усього звітного періоду (кварталу) не змінюється. Переоцінці підлягають тільки залишки валютних коштів на останній день звітного кварталу за курсом НБУ на цю дату.

В податковому обліку документом будуть сформовані проводки по включенню до складу валових витрат (доходів) курсової різниці, визначеної по залишках на позабалансовому рахунку ВЛ, проводки по валових доходах (витрат) за балансовою вартістю валюти. Курсові різниці по залишках на рахунку обліку зобов’язань підприємства будуть включені до складу валових доходів (витрат) по заборгованостях у валюті. Крім того, документом також буде сформовано відповідні проводки по переоцінці балансової вартості валюти на рахунку ВЛ.

Ознакою формування проводок по валових витратах (доходах) у розрізі зазначеної аналітики (реквізити груп «Валовые доходы», «Валовые расходы») призначено параметр «Делать проводки по валовым доходам/расходам» закладки «Налоговый учет».

Переоцінка валюти для цілей бухгалтерського обліку в програмі здійснюється автоматична одночасно з оформленням і проведенням документів, що відображають в обліку рух активів і зобов’язань підприємства в іноземній валюті, а також «примусово» на кінці кожного місяця – за залишками коштів і заборгованості у валюті документом «Переоценка валюты». При цьому параметр у полі «Делать проводки по валовым доходам/расходам» цього документа не встановлюється.

Самостійне вивчення

Заняття 7.3

Тема: Облік розрахунків з підзвітними особами

Мета: ознайомити студентів з призначенням підзвітних сум та їх оформлення в КСБО.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект за планом:

  1. Призначення підзвітних сум.

  2. Облік розрахунків з підзвітними особами.

  3. Оформлення підзвітних сум в КСБО.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.