Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Організація аналітичного обліку

Аналітичний облік дає докладну характеристику об'єктів обліку: він конкретизує загальні показники синтетичного обліку. Аналітичний облік, що відображає матеріальні цінності, ведеться не тільки в грошовому, але і в натуральному виразі (шт., м, кг і ін.).

Журнал операцій призначений для роботи із списком операцій.

В традиційній журнально-ордерній системі рахівництва аналітичний облік ведеться на субрахунках. При великій номенклатурі об'єктів аналітики така технологія незастосовна.

Для ведення аналітичного обліку в «1С: Бухгалтерії» застосовується механізм субконто.

Субконто – це будь-який об'єкт, по якому ведеться аналітичний облік, причому необов'язково в кількісному виразі.

Вид субконто – ця безліч однотипних субконто, вибраних по певних критеріях.

Наприклад, менеджер з продажу ТОВ «Добро» Коваленко А.Н. – цей субконто, а «Співробітники» – вид субконто.

В інформаційній базі, не заповненій проводками, ще немає жодного субконто. Розробник не може вгадати наперед, з якими організаціями підприємство вестиме справи, яким у нього буде склад співробітників і т.п. Але види субконто наперед набудувати бути можна. В типову конфігурацію

«1С: Бухгалтерії» внесено 22 вигляд субконто. Більшість видів субконто будується на основі однойменних довідників, проте використовувати для аналітичного обліку саме довідники не обов'язково. Список, який є в типовій конфігурації виключень:

  • вид субконто «Замовлення» побудований на підставі документів. Субконто цього вигляду – конкретні замовлення, зареєстровані в ІБ відповідними документами;

  • вид субконто «Місяць нарахування ЗП» має тип дати. Субконто цього вигляду – місяці, в яких нараховувалася зарплата (січень 2003 р. і т. п.);

  • вид субконто «Види використовування амортизації» побудований на основі однойменного переліку.

Вид субконто вказує, що дані цього типу можуть бути використаний для організації аналітичного обліку по бухгалтерських рахунках. Як види субконто розробники можуть застосовувати будь-які доступні в системі типи даних, окрім дробових чисел і рядків довше 20 символів.

В типовій конфігурації «1С: Бухгалтерії» для України до кожного субрахунку Плану рахунків передбачена можливість підключення трьох видів субконто (колонки «Субконто 1», «Субконто 2» і «Субконто 3»). На практиці цього цілком достатньо. Але в систему «1С: Підприємство» включений резерв: кількість незалежних розрізів аналітики можна збільшити до п'яти. Робиться це в Конфигураторе.

Субконто можна розглядати як додаткову інформацію до бухгалтерського рахунку. Але субконто – це не субрахунок. До різних субрахунків одного і того ж рахунку допускається підключати різні види субконто.

Вид Субконто – це не довідник. На основі одного і того ж об'єкту (частіше всього – довідника) можна створювати безліч видів субконто.

  1. Валютний облік

Синтетичний облік на рахунках, що мають відмітку «Валютный учет», ведеться одночасно у валюті і в гривневому покритті, розрахованому по курсу валюти на день реєстрації операції. Ознаку валютного обліку можна встановити як для звичайного, так і для забалансового рахунку. Валюта розрахунків вибирається з довідника «Валюты», який може містити скільки завгодно записів і берегти історію зміни курсів валют. Тому відкривати окремі субрахунки для кожного виду валюти не потрібно.

Якщо ознака валютного обліку встановлена для рахунку, він буде автоматично поширений на все підлеглі йому субрахунки. Але ознака, встановлена для субрахунку, на субрахунок верхнього рівня не розповсюджується. Це дає можливість вести валютний облік тільки на деяких субрахунках рахунку. Наприклад, до рахунку 30 «Касса» відкриті субрахунки 301 «Касса в национальной валюте» і 302 «Касса в иностранной валюте». Ознака валютного обліку встановлена тільки для субрахунку 302.

Синтетичний облік на цьому субрахунку ведуть одночасно і в іноземній валюті, і в гривневому покритті. На рахунку 30, якому субрахунок 302 підлеглий, обороти і залишки по ньому згортатимуться в гривневому еквіваленті.

В графі «Вал.» вікна «План счетов» указується ознака ведення валютного обліку по рахунку (субрахунку). Якщо по рахунку ведеться валютний облік, то в графі ставиться «+».

Програма «1С: Бухгалтерія 7.7» дозволяє вести б/о в декількох валютах. Бухгалтерські підсумки по таких рахунках автоматично зберігатимуться в кожній з валют, які використовуються в гривневому еквіваленті по кожній валюті окремо, і сумарно по всіх валютах (гривневе покриття).

Лекція №10

Тема: Довідники

Мета: ознайомити студентів з константами, довідниками в програми «1С: Бухгалтерія 7.7» їх видами; виховувати цілеспрямованість; розвивати ділові якості.

План

  1. Константи.

  2. Довідники.

  3. Кнопки управління довідниками.

Питання для самоперевірки

  1. Що таке константи, якими бувають константи?

  2. Що таке довідники і якими вони бувають?

  3. Перерахувати дії, які можна виконувати в довідниках.

  4. Як створити нову картку та папку в довідниках?

  5. Як перемістити картку або папку?

  6. Як видалити картку або папку в довіднику?

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Комп'ютерна система автоматизації бухгалтерського обліку. – Одеса, 2004, стор. 20 – 25.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002, стор. 237 – 243.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вигляд. – Львів: Бак, 2002, стор. 3 – 14.

  4. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Навчальний посібник – К,: Знання, 2007. – 439 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум – К,: Знання, 2006.

  6. Н.В. Брыкова. Автоматизация бухгалтерского учета. Лабораторный практикум. – Москва, Академия, 2006.