Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Лекція №20

Тема: Облік касових операцій і операцій на рахунку в банку

Мета: ознайомити студентів з обліком касових операцій, з обліком операцій на поточному рахунку; навчити оформляти касові операції і операції на поточному рахунку в КСБО; виховувати цілеспрямованість; розвивати ділові якості.

План

  1. Облік касових операцій.

  2. Оформлення касових операцій в КСБО.

  3. Облік операцій по поточному рахунку.

  4. Оформлення операцій на поточному рахунку в КСБО.

Література

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.

  1. Облік касових операцій

Для обліку руху касових операцій призначений рахунок № 30 – «Каса». Рахунок активний. Сальдо дебетове показує залишок грошових коштів на кінець дня. Оборот по дебету відображає надходження НД в касу. Оборот по кредиту відображає видачу грошей з каси.

Прихід і видача НД здійснюється тільки на підставі первинних документів. Прихід НД в касу оформляється прибутковим касовим ордером (ПКО). Видача НД з каси оформляється витратним касовим ордером (РКО), платіжною відомістю і ін.

В 1С:Бухгалтерия передбачена робота з прибутковими і витратними касовими ордерами, які є документами, на підставі яких формують касову книгу – спеціальний звіт. Всі касові документи відображаються в журналі Каса.

Проводки по касі можуть записуватися в ІБ при проведенні відповідних документів. Для цього константу «Проводки по касі тільки касовими ордерами» потрібно встановити в значення «Нет».

  1. Оформлення касових операцій в ксбо

Для проведення прибуткових касових операцій (надходження грошей в касу) призначений документ Прибутковий касовий ордер.

Новий документ вводять шляхом додавання рядка в цей журнал або командою «Документы → Касса → Приходный кассовий ордер».

В полі «Вид операции» вибирають з випадаючого списку, яку саме операцію реєструє прибутковий касовий ордер:

  • Прихід грошей з підзвітної суми – внесення грошей в касу підзвітною особою. В кореспонденції з рахунком каси буде відповідний субрахунок рахунку 37.2 “Розрахунки з підзвітними лицями” (Субконто Справочник Сотрудники).

  • Оплата замовлення покупцем – внесення грошей в касу покупцем за відвантажений товар або як передоплата згідно рахунку-фактурі. Кореспондуючим рахунком буде рахунок 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” (Субконто Справочник Контрагенты).

  • Надходження грошей з банку – отримання грошей з банку з поточного рахунку (Субконто Справочник Счета нашей фирмы).

  • Інші операції – надходження грошей в касу з будь-якого іншого джерела, кореспондуючий рахунок може бути будь-ким.

На вкладці Додатково в групі реквізитів “Валові витрати (доходи), інше” можна вибрати, чи операція відноситиметься до валових доходів, витратам або не враховуватися у валових доходах/витратах. Для цього встановлюють в першому по рахунку полі значення «+», «-» або «0» відповідно. За умовчанням поле «Валові витрати» встановлено в значення «0», поле «Субконто» — в значення «Ні дохід, ні витрата». Прибуткуючи оплату від покупців, відкоректуйте значення цих полів, тоді програма проаналізує, чи має місце перша подія, і сама визначить, чи треба нараховувати валовий дохід.

В наступному полі, з назвою «Субконто», можна вибрати вид валових доходів/витрат з довідника.

Якщо відзначити прапорець «Вказати суму відвантаження уручну», в полях, що з'явилися, можна буде ввести суму раніше проведеного відвантаження (або отриманої оплати) і ПДВ від цієї суми. Тоді валовий дохід і ПДВ по ордеру будуть зменшені на введені вами величини.

Кнопкою «Друк» документ можна роздрукувати. У прибуткового касового ордера є два варіанти друкарської форми: «Касовий ордер» і «Друк на бланк строгої звітності». Останній залишився з тих часів, коли форма КО-1 була «строгим бланком», зараз він не використовується.