Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Документ «Акт інвентаризації тмц»

Це перший документ з набору документів, якими відображають результати інвентаризації. Документ не формує проводок. Він служить документом підставою для введення документів «Оприбутковування надлишків» і «Списання ТМЦ».

Екранну форму документа можна викликати командою «Документы → Складские → Акт инвентаризации» або іншим зручним способом.

В шапці форми потрібно вибрати місце зберігання, по якому провела інвентаризація. В полі «Примечание» звичайно указують реквізити наказу керівника підприємства про проведення інвентаризації.

На закладці «Додатково» вибором з довідника «Сотрудники» вводять склад інвентаризаційної комісії і прізвище що проводив інвентаризацію особи. Всі ці дані використовуються при складанні друкарських форм.

Табличну частину документа немає значення заповнювати уручну. Клацнувши на кнопці «Заповнити», ви перенесете в документ залишки всіх партій ТМЦ, що є на вибраному складі на дату введення документа. Кількість цінностей в обліку (графа «К-во бух.») і їх фактична кількість заповняться однаковими даними. Залишається відкоригувати фактичну кількість ТМЦ за даними інвентаризаційного опису. При коректуванні автоматично заповнюється графа «Разница».

Табличну частину можна перерахувати, клацнувши на однойменній кнопці. Кнопкою «ОК» збережемо відкоректований документ.

Друкарські форми по інвентаризації

Інвентаризаційний опис форми № М-21 складається при знятті натуральних залишків ТМЦ, що знаходяться у окремих матеріально відповіді венозних осіб, по кожному окремому складу, ділянці, об'єкту. Після оформлення в установленому порядку опис передається в бухгалтерію для складання звіряльної відомості. Відомість звичайно складають по форм; № инв-19.

В «1С: Бухгалтерії» з підготовкою і заповненням первинних документів по інвентаризації не все гладко. Опис з документа роздруковується постфактум, за даними вже заповненого документа «Акт інвентаризації ТМЦ», що нівелює цінність цього бланка до нуля. Порожній опис (бланк-заготівку) форми № М-21 роздрукувати неможливо. А замість звіряльної відомості розробники помилково ввели в програму форму акту контрольної перевірки інвентаризації цінностей. Згідно п. 11.6 Інструкції № 69, цей акт оформляють при контрольній перевірці результатів вже проведеної інвентаризації.

Отже використовувати друкарські форми цього документа недоцільно.

Документ «Оприбутковування надлишків тмц»

Документ доступний з журналу «Складські». Його можна ввести команда «Документы → Складские → Оприходование излишков ТМЦ». Проте правило, цей документ вводять на підставі раніше введеного документа «Акт инвентаризации ТМЦ». При такому способі введення форма документа буде автоматично заповнена майже всіма необхідними даними.

Встановивши курсор на потрібний акт інвентаризації, клацніть на кнопку «Ввести на підставі» панелі інструментів журналу (або натискуйте клавіші Alt+F9). На екран буде виведено вікно із списком документів, виберіть з нього потрібний. Надлишки прибуткують тільки на оптовий склад, це одна з особливостей «1С: Бухгалтерії». Якщо акт інвентаризації був складений по роздрібному магазину, на екрані з'явиться попередження не «Можна оприбутковувати товар на РОЗДРІБНИЙ склад (магазин)! Підставити склад за умовчанням?». Погодимося оприбутковувати надлишки на основний склад.

При необхідності, можна буде вибрати і інший склад, але тільки з числа оптових. Відкриється вікно документа.

Заповнено майже все, що потрібно. В реквізит «Рахунок доходів» за умовчанням підставлений субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності». В кореспонденції з ним дебетуватиметься субрахунок обліку ТМЦ, вказаний в реквізитах прибуткуючих запасів. В групі реквізитів «Субконто доходів» указуємо аналітику вибраного рахунку. На субрахунку 719 облік ведуть тільки в розрізі видів діяльності. Ми прибуткуємо надлишки в магазині, тому вибрали вид діяльності «Торгова».

В полі «Субконто валових доходів» вибирають рядок декларації по прибутку, в якому буде відображений дохід від оприбутковування надлишків ТМЦ. За умовчанням в цьому полі вибирається «універсальний субконто» «Продаж (придбання) відварів (робіт, послуг)». Проте Порядок складання декларації по податку на прибуток підприємств, затверджений наказом ГНАУ від 29.03.2003 р. № 143, із змінами і доповненнями, наказує указувати доходи від безвідплатно отриманих цінностей в рядку 01.6 «Інші доходи». Змінимо значення реквізиту, вибравши цей субконто в довіднику «Валові доходи/витрати.

Клацнувши на кнопці «Провести», сформуємо операцію документа

Документ збільшив валові доходи на суму безвідплатно отриманих цінностей. В наступних рядках операції відображено оприбутковування товарів по собівартості на субрахунок 281.

Після проведення документа стає доступною кнопка «Друк», за допомогою якої можна отримати друкарську форму акту оприбутковування надлишків ТМЦ, за підписом голови і членів комісії. Про склад комісії документ «Оприбутковування надлишків ТМЦ» взнав з документа — підстави — акту інвентаризації ТМЦ.