Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Списання в межах норм спаду

Списання ТМЦ в межах норм природного спаду проводять тим же документом «Списання ТМЦ», але з іншими значеннями реквізитів в шапці.

Згідно П(С)БУ 9 «Запаси» і П(С)БУ 7 «Основні засоби» первинна вартість активів може змінюватися тільки у разі їх переоцінки (дооценки і зниження ціни). Це означає, що сума недостач в межах норм природного спаду не може впливати на первинну вартість активів. Отже, після визнання ТМЦ активом (оприбутковування на баланс) сума недостач повинні бути віднесена до складу витрат підприємства. Згідно п. 20 П(С)БУ 16 «Витрати» сума таких недостач відображається у складі витрат іншої операційної діяльності.

Що стосується податкового обліку операцій по списанню сум недостач в межах норм природного спаду, то тут склалася наступна ситуація. Закон про прибуток не робить відмінностей між недостачами в межах норм природного спаду і недостачами понад норми. Проте такі недостачі практично неминучі, оскільки природні втрати запасів не можуть не супроводжувати господарський процес. Витрати, пов'язані з наявністю недостач в межах норм природного спаду, хоча і побічно, але все таки є витратами господарської діяльності. Коректувати валові витрати і податковий кредит по ПДВ при виявленні такої недостачі немає необхідності.

Виходячи з цих міркувань, задамо значення реквізитам документа:

Зверніть увагу на реквізит «Валові доходи». Його значення опак тим же, що було у попереднього документа «Списання ТМЦ». Але відміток пункту «На власні потреби...» знята. Реквізит «Валові доходи цьому неможливо змінити, він не редагується. Але це і не потрібно: при такій настройці значення цього реквізиту ігнорується.

На рис показана операція, сформована документом при списанні дизельного палива в межах норм природного спаду. Як бачимо, сформована всього одна проводка в дебет рахунку обліку витрат.

Лекція №18

Тема: Відносини з покупцями і замовниками

Мета: ознайомити студентів з заповненням рахунку-фактури, витратної накладної, причинами, за яких не проводиться накладна та возвратної накладної за допомогою програми “1С: Бухгалтерія 7.7”; виховувати охайність в роботі; розвивати ділові якості.

План

  1. Рахунок-фактура.

  2. Витратна накладна.

  3. Причини, за яких не проводиться накладна.

  4. Возвратна накладна.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Комп'ютерна система автоматизації бухгалтерського обліку. – Одеса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вигляд. – Львів: Бак, 2002.

  4. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Навчальний посібник – К,: Знання, 2007. – 439 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум – К,: Знання, 2006.

  6. Н.В. Брыкова. Автоматизация бухгалтерского учета. Лабораторный практикум. – Москва, Академия, 2006.

  7. Макаревич О.Г., Макаревич Т.А. Організація інформаційних систем та технологій обліку і аудиту. Методичні вказівки та завдання. – Алчевськ, 2005.

  8. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера – Харьков: Фактор, 2007.