Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Тема: Інформаційні системи в бухгалтерському обліку

Мета: ознайомити студентів з особливостями організації бухгалтерського обліку із застосуванням комп'ютерної системи бухгалтерського обліку (КСБО); виховувати охайність в роботі; використовувати знання на практиці.

План

  1. Особливості організації бухгалтерського обліку із застосуванням комп'ютерної системи бухгалтерського обліку (КСБО).

  2. Особливості бухгалтерських інформаційних систем.

Питання для самоперевірки

  1. Яка мета функціонування бухгалтерських інформаційних систем на підприємстві?

  2. Опишіть можливості сучасних автоматизованих систем на підприємстві.

  3. Назвіть задачі бухгалтерських інформаційних систем.

  4. Які особливості бухгалтерських інформаційних систем?

Література:

  1. Основы экономической информатики. Под ред. Морозевича, 1998 г.

  2. Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. – Житомир, 2002 р., с. 111 – 115.

  3. Патрушина С.М. Информационные системы в бухгалтерском учете: Учебное пособие. – М., 2003, с. 104 – 109.

  1. Особливості організації бухгалтерського обліку із застосуванням комп'ютерної системи бухгалтерського обліку (ксбо)

Бухгалтерські інформаційні системи є бухгалтерською інформацією, яка відображає повну картину господарської діяльності підприємства. Застосування комп'ютерної техніки вносить певні зміни в організацію бухгалтерського обліку, причому обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на важливий чинник організації обліку, змінюючи не тільки форму обліку, але і зміст. Ці зміни обумовлені тим, що змінюються способи обробки інформації, за допомогою яких забезпечується різна швидкість представлення звітної інформації. Вона забезпечується, як правило, раціональною організацією облікових даних, одноразовим їх отриманням і передачею по всіх напрямах.

Автоматизація обліку вносить певні зміни в технологію роботи бухгалтерії. Так, один об'єднує функції декількох суміжних ділянок обліку, наприклад, касир не тільки виписує прибуткові і витратні касові ордери, але і розносить їх суми по облікових регістрах. Теж відбувається при обробці одного первинного документу, який торкається декількох ділянок обліку. При здійсненні оплати послуг постачальнику платіжним дорученням одночасно можна обробити і рахунок постачальника, дані якого розносяться по об'єктах і шифрах аналітичного обліку. При цьому зразу ж формуються відомості про витрати на виробництво. Всі названі вище операції може виконати один працівник, додатково, тільки він відповідає за результати своєї роботи.

Реальний масштаб часу введення бухгалтерських операцій за допомогою комп'ютерної сіті дозволяє істотно прискорити весь процес обліку. При зміні даних на одному робочому місці результати зразу ж стають доступними всім користувачам, які працюють в цій сіті. Тому при такій організації потрібна висока дисципліна користувачів і відповідна кваліфікація всіх співробітників, які вносять інформацію в загальну базу даних.

Можливості спеціалізованих бухгалтерських програм, які дозволяють:

  1. складати оборотну відомість і баланс у будь-який момент часу при будь-якій кількості введених господарських операцій. Це надає можливість в процесі обліку складати декілька проміжних оборотних відомостей для визначення собівартості продукції з урахуванням незавершеного виробництва, обороту по реалізації, прибутку, окремих податків і т.п.;

  2. у будь-який момент часу коректувати введені операції:

    • змінювати суму, дату, зміст і коментарі;

    • доповнювати журнал операцій новими операціями в будь-якому місці і порядку;

    • цілком і безслідно знищувати будь-які операції;

  3. створювати різноманітні звіти на підставі журналу операцій.

Головним призначенням бухгалтерської програми є полегшення рутинної роботи бухгалтера і складання різних відомостей, журналів і звітів. За умови правильного того, що розноситься сум первинних документів по синтетичних рахунках, точної вказівки аналітичних об'єктів дані розраховуються комп'ютером автоматично. Додатково, украй низькою є вірогідність припущення арифметичних помилок, а також помилок, пов'язаних з неправильним перенесенням тієї або іншої цифри.