Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Історія реквізитів

Дуже багато реквізитів довідника «Співробітники» є періодичними. Якщо скористатися кнопкою «История», розташованою в нижній частині вікна довідника або вікна введення його реквізитів, відкриється вікно історії, загальне для всіх реквізитів вибраного елемента довідника.

Клацанням на кнопці «Изменить» можна відкрити вікно редагування значень найближчого до курсору введення реквізиту. Для зміни значення реквізиту достатньо клацнути мишею на кнопці «...» в правій частині поля введення значення. Розкриється довідник у вікні, якого можна вибрати нове значення. А дату в історії реквізиту можна змінити в полі «Дата». Ввести нове значення, копіювати або видалити значення реквізиту на вибрану дату можна за допомогою кнопок панелі інструментів цього вікна.

Заповнивши довідник «Співробітники», введемо залишки заборгованості по зарплаті. Виберемо з головного меню команду «Документы → Зарплата → Начисление ЗП».

Номер привласнюється документу автоматично. Реквізит «Вид выплаты» з групи «Основные параметры» може приймати значення:

  • основна з/п;

  • аванс;

  • внесення залишків.

Встановимо його в значення «Внесение остатков». Перевірте в реквізиті «Счет оплаты труда» потрібний рахунок. За умовчанням, в полі буде внесений субрахунок 661 «Розрахунки по оплаті праці». Якщо потрібно внести залишки по депонуючій зарплаті, введіть в полі субрахунок 662. Субрахунок можна вибирати і з вікна Плану рахунків, розкривши його кнопкою «...» в правій частині поля. Оскільки реквізит рахунку винесений в шапку, ввести і залишки по зарплаті, і залишки по депонентах одним документом не вдасться. Доведеться вводити два окремі документи.

Решту реквізитів шапки можна залишити без зміни, на роботу документа в режимі введення залишків вони не впливають.

Клацнемо мишею на кнопці «Заполнить», і таблична частина документа буде автоматично заповнена списком співробітників. Залишається тільки внести дані в останню колонку табличної частини, озаглавлену «Ост. выплатить». Введені суми братимуть участь в проводках вигляду Дт 00 — Кт 661 (або Дт 00 — Кт 662, якщо цей субрахунок вказаний в полі «Счет оплаты труда»). Натискувати кнопку «Провести».

    1. Введення інших залишків

Інші залишки вводять ручними операціями. Не варто вводити всі залишки однією операцією: вона вийде дуже великій, і з нею незручно працюватиме. Операції рекомендується групувати по темах: введення сальдо по основних засобах і їх зносі, по незавершеному виробництву, по касі і банку і т.д.

При введенні залишків по балансових рахунках необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Залишки по балансових рахунках вводять в кореспонденції з допоміжним балансовим рахунком 00.

  2. Дебетові залишки рахунку вводять проводками по дебету цього рахунку і кредиту рахунку 00. Наприклад, дебетове сальдо по субрахунках рахунку 10 «Основні засоби» вводять проводками вигляду Дт 10 – Кт 00.

  3. Кредитові залишки рахунку вводяться по кредиту цього рахунку і по дебету рахунку 00. Наприклад, кредитове сальдо по субрахунках рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» вводять проводками вигляду Дт 00 – Кт 13.

  4. Вводяться залишки, що тільки деталізуються, по субрахунках самого нижнього рівня. Залишки на субрахунках більш високого рівня будуть згорнуті автоматично.

  5. Якщо по рахунку здійснюється валютний облік, то при введенні залишків слід указувати конкретну валюту і задавати в проводці і валютний залишок і гривневий еквівалент. Залишок по кожній валюті вводиться окремим рядком.

  6. Якщо по рахунку ведеться аналітичний облік, то залишок по кожній комбінації значень видів субконто вводиться окремим рядком.

  7. При веденні на рахунку (субрахунку) кількісного обліку, в проводці необхідно вказати кількість.