Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Головне вікно програми

Всі дії бухгалтера при роботі з програмою «1С: Бухгалтерія 7.7» здійснюються в робочому вікні. Верхній рядок робочого вікна відведений для заголовка програми з вказівкою режиму запуску.

Структура головного вікна традиційна Windows. Головне меню програми (другий рядок робочого вікна) містить перелік пунктів меню. Кожний пункт головного меню – ця назва групи режимів або функцій програми. Програма має багаторівневе меню, пункти в якому з'єднані в групи і підгрупи з двома, трьома і більш рівнями складності. Вибір необхідного пункту здійснюється натисненням клавіші Enter або подвійним натисненням лівої кнопки миші.

Третій рядок вікна програми містить інструментальну панель, де є екранні піктограми, кожна з яких виконує відповідну, пов'язану з нею функцію. Піктограма є графічним образом деякої команди. Короткий опис функції, відповідний даній піктограмі можна отримати, пересунувши на неї курсор миші, і через 1-2 секунди поряд з курсором з'явиться короткий напис з назвою функції.

В нижній частині вікна розташований рядок, що містить два поля: в лівій частині знаходиться ситуаційна підказка, стисло пояснююча, які дії можуть або повинні бути виконаний в даній ситуації; а в правій – указується встановлений звітний період, в якому ведеться робота і за який розраховуються підсумки.

  1. Основне меню програми

Після запуску програми 1С: БУХГАЛТЕРІЯ з'являється головне вікно програми. У верхній частині головного вікна розташовується основне меню програми, яке є рядком, що містить назви пропонованих режимів роботи, описаних нижче.

Рис. Основне меню програми 1С: Бухгалтерия

ФАЙЛ – режим призначений для роботи з файлами, друку інформації і виходу з програми.

ДЕЙСТВИЯ – цей пункт не завжди присутній в меню, він з'являється у тому випадку, коли вимагається виконати які-небудь дії в поточному режимі роботи з програмою.

ОПЕРАЦИИ – містить план рахунків, журнали операцій, документів, проводок і т.п.

СПРАВОЧНИКИ – містить список довідників об'єктів аналітичного обліку.

ДОКУМЕНТЫ – містить перелік основних первинних документів.

ЖУРНАЛИ – в цьому режимі здійснюється робота з журналами господарських операцій, документів і т.п., що використовуються

ОТЧЕТЫ – даний режим призначений для формування стандартних форм облікових регістрів: карток рахунків, журналів-ордерів, оборотної відомості, а також звітних і податкових форм.

СЕРВИС – цей режим дає можливості настройки різних параметрів висновку інформації, а також в цьому режимі викликають на екран калькулятор і календар.

ОКНА – режим представляє функції регулювання розміщення вікон на екрані, відкриття нового вікна, а також список відкритих вікон з можливістю перемикання між ними.

ПОМОЩЬ – пункт меню призначений для виклику електронної довідкової системи у будь-який момент роботи з програмою, аналогічну інформацію можна отримати, натискуючи клавішу F1.

Необхідно сказати, що залежно від конфігурації програми вигляд і кількість кнопок на панелі інструментів, а також розділи основного меню можуть виглядати інакше.

Під основним меню програми розташовується панель інструментів, яка призначена для швидкого вибору пунктів основного меню за допомогою миші. Залежно від поточного режиму роботи програми деякі кнопки на панелі можуть відображатися блідим сірим кольором, це означає, що кнопки в даному режимі не працюють.

Призначення кнопок верхньої панелі інструментів (зліва направо):

  1. створити новий документ;

  2. відкрити документ;

  3. зберегти;

  4. вирізувати;

  5. копіювати;

  6. вставити;

  7. друк;

  8. перегляд;

  9. тимчасове блокування;

  10. відмінити останню дію;

  11. повернути;

  12. пошук;

  13. пошук вперед;

  14. пошук назад;

  15. інформація;

  16. калькулятор;

  17. календар;

  18. відкрити вікно табло;

  19. загальний опис;

  20. запам'ятати як число;

  21. додати до буфера;

  22. відняти з буфера.

Призначення кнопок нижньої панелі інструментів:

  1. загальний журнал документів;

  2. журнал операцій;

  3. журнал проводок;

  4. типові операції;

  5. план рахунків;

  6. оборотно-сальдова відомість;

  7. зведені документи;

  8. шахматка;

  9. оборотно-сальдова відомість по рахунку;

  10. аналіз рахунку;

  11. картка рахунку;

  12. аналіз рахунку по субконто;

  13. аналіз рахунку по датах;

  14. звіт по проводках;

  15. діаграма;

  16. виклик платіжного доручення;

  17. виклик рахунку;

  18. путівник по конфігурації;

  19. відеокурс;

  20. правова довідка;

  21. інтернет;

  22. обробка обміну.

При установці курсору миші на кнопку виникає назва кнопки, ця ж інформація указується в нижньому рядку вікна.

Для активізації основного меню за допомогою клавіатури використовується клавіша F10. Активізувати основне меню можна і за допомогою миші, клацнувши лівою кнопкою по потрібному пункту основного меню. Натискуючи клавішу ENTER, можна відкрити вертикальне меню або підміню. Виходять з будь-якого режиму роботи, а також з підміню в основне меню програми, натискуючи клавішу ESC.