Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Додаткові витрати на придбання

Згідно п. 9 П(С)БУ 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну від 20,10.99 р. № 246, із змінами і доповненнями, первинною вартістю запасів, придбаних за платню, є собівартість запасів, що складається з наступних фактичних витрат:

  • сум, сплачуваних постачальнику, за вирахуванням непрямих податків;

  • сум ввізного митного збору;

  • сум посередніх податків, які не відшкодовуються підприємству;

  • транспортно-заготовчих витрат (витрати на заготівку запасів, оплата тарифів (фрахту) за навантажувально-розвантажувальні роботи і транспортування запасів всіма видами транспорту до місця їх використовування, включаючи витрати по страхуванню ризиків транспортування запасів);

  • інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використовування в запланованій меті.

В податковому обліку згідно п.п. 5.2.1 Закони про прибуток всі ці витрати відносяться до складу валових витрат звітного періоду, як витрати, сплачені (нараховані) у зв'язку з підготовкою, організацією і веденням виробництва, продажем продукції (товарів послуг). Додаткові витрати на придбання розподіляються на залишок запасів на кінець звітного періоду і беруть участь в перерахунку балансової вартості запасів по п. 5.9 Закону про прибуток.

Документ «Расходы на приобретение»

Для відображення додаткових витрат на придбання запасів в конфігурації використовується документ «Расходы на приобретение». Звичайно його вводять на підставі прибуткової накладної. Але документ можна ввести і іншими способами, наприклад, командою «Документи → Прихід → Расходы на приобретение». Якщо документ був створений на підставі прибуткової накладної ця накладна автоматично з'явиться в полі «Приходная накладная» його вікна. При створенні документа уручну, це поле обов'язково потрібно заповнити, вибравши накладну з журналу «Прибуткові накладні», який розкривається при клацанні на кнопці «...» в правій частині поля.

Одним документом «Расходы на приобретение» можна відобразити факт оприбутковування послуг, наданих різними організаціями. Тому в шапці документа не передбачено поле для введення номера талона замовника (при перевезеннях автотранспортом), акту виконання послуг з вантаження-розвантаженню або інших «паперових документів». Згадати про документ-підставі можна в осередку «Опис» табличної частини, або в полі «Примітка» шапки документа.

Заповнення рядків табличної частини документа має деякі особливості.

В ячейці «Счет» вибором з Плану рахунків (або з клавіатури) потрібно вказати субрахунок розрахунків з організацією-виконавцем. Звичайно використовується субрахунок 6852 «Розрахунки з іншими кредиторами (в розрізі замовлень)». В осередках «Субконто» указують аналітику по вибраному субрахунку — організацію (з довідника «Контрагенти» і замовлення (у вікні підбору замовлень). Осередок «Кількість» заповнюють у випадку, якщо в колонці «Счет» вибраний рахунок, на якому передбачено ведення кількісного обліку (встановлений значок «+» в колонці «Кіл.» Плану рахунків).

Ячейку «Вид ПДВ» заповнюють вибором з випадаючого списку. Якщо по витратах на придбання ПДВ не передбачений, встановіть ячейку в значення «Без ПДВ». Тоді документ не реєструватиме податковий кредит по ПДВ, на валові витрати буде віднесена повна сума по введеному рядку. Ця ж повна сума буде розподілена на собівартість прибуткуючих запасів.

Колонки «Валюта» доступні для редагування, якщо вибраний валютний рахунок контрагента. Якщо ні, автоматично встановлюється значення «Гривня» і курс 1.00000.

В наступній колонці потрібно ввести суму додаткових витрат на придбання. Ячейки «ПДВ» і «Сумма+» (тобто повна сума витрат) буде заповнений автоматично. При виборі валютного рахунку, або при установці осередку «Вид ПДВ» в значення «Без ПДВ», цей податок автоматично розраховуватися не буде.

Якщо ячейку «Предв. оплата?» встановити в значення «Немає», то при проведенні документ перевірить сальдо розрахунків з вибраними в рядках контрагентами. Знайшовши зроблену раніше передоплату (дебетове сальдо розрахунків по вказаному замовленню), документ врахує її при формуванні проводок. Для того, щоб побачити, яку суму передоплати знайшов документ, відкрийте його ще раз. Сума передоплати (з урахуванням ПДВ) буде видна в осередку «Сума оплати +», розрахований від передоплати ПДВ — в ячейкі «ПДВ оплати»

Призначивши ячейку «Предв. оплата?» значення «Так», цю функцію можна відключити. При цьому суму передоплати можна буде вказати уручну. Вказавши нульову суму, ви примусите документ віднести до складу валових витрат всю суму (без ПДВ) по рядку.

Якщо витрати на придбання не повинні входити до складу ВР, встановіть осередок «Субконто валових витрат» в значення «Ні дохід, ні витрата». Тоді обороти по рахунку ВР зареєстровані не будуть, і будуть автоматично записані проводки по коректуванню вартості запасів в податковому обліку (для матеріалів — на субрахунок ЗАМО, і т. п.).