Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Комп'ютерна система автоматизації бухгалтерського обліку. – Одеса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вигляд. – Львів: Бак, 2002.

  4. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Навчальний посібник – К,: Знання, 2007. – 439 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум – К,: Знання, 2006.

  6. Н.В. Брыкова. Автоматизация бухгалтерского учета. Лабораторный практикум. – Москва, Академия, 2006.

  7. Макаревич О.Г., Макаревич Т.А. Організація інформаційних систем та технологій обліку і аудиту. Методичні вказівки та завдання. – Алчевськ, 2005.

  8. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера – Харьков: Фактор, 2007.

В системі обліку на будь-якому підприємстві велике значення має внутрішньофірмовий складський облік ТМЦ. Цей розділ обліку в «1С: Бухгалтерії» повністю автоматизований. Переміщення ТМЦ з складу на склад або в роздрібний магазин, переоцінка, списання, відображення результатів інвентаризації, і інші «внутрішні операції» з ТМЦ реєструються за допомогою документів, що входять до групи «Складські».

  1. Переміщення

Внутрішнє переміщення матеріальних цінностей — широко поширена на будь-якому підприємстві операція. Товари переміщаються з складу на склад або передаються в роздрібні торгові точки. З одного цеху в іншій передаються устаткування і матеріали, і т.д. У зв'язку з поширеністю операцій по зміні місця зберігання запасів і необоротних активів, їх аналітичний облік в «1С: Бухгалтерії» реалізований як по номенклатурі, так і по місцях їх зберігання.

Облік місць зберігання

Елементи довідника «Місця зберігання» можуть бути двох типів: матеріально-відповідальна особа (МВО) і склад. Склади, у свою чергу, підрозділяються на оптові і роздрібні. У властивостях роздрібного складу можна проставити відмітку «Сумовий облік».

Як субконто виду «Місця зберігання» використовуються елементи однойменного довідника. Алгоритми проведення документів аналізують тип, вигляд і ознаку обліку в реквізитах вибраного субконто, а не те, в яку групу довідника субконто віднесений. Це дозволяє групувати довідник «Місця зберігання» будь-яким зручним способом, і навіть переносити його елементи з групи в групу. Матеріально-відповідальна особа, наприклад, можна перенести в групу «Роздрібні магазини», на роботі документів «1С: Бухгалтерії» це ніяк не відобразиться. Проте тоді цей елемент довідника важче відшукуватиме уручну, і буде порушений угрупування даних в стандартних звітах.

Документ «Переміщення»

Цей документом призначений для реєстрації:

  • внутрішнього переміщення ТМЦ між складами;

  • передачі товарів з оптового складу в роздрібний магазин;

  • повернення товарів з роздрібного магазина на склад;

  • передачі необоротних активів від однієї матеріально-відповідальної особи до іншої.

Доступ до документа забезпечує журнал «Складские». Новий документ «Переміщення» можна створити командою «Документи → Складские → Перемещение» головного меню, або ввести з журналу за допомогою клавіші Insert. Документ можна ввести на підставі прибуткової накладної або іншого документа «Переміщення». Сам документ може служити заготівкою для введення іншого документа «Перемещение», і лише. Початком ланцюжка взаєморозрахунків цей документ бути не може.

Заповнення форми починаємо з шапки. Номер документа (він же – номер накладної на внутрішнє переміщення, оскільки «автором» документа є сама організація) і дата його складання заповнюються автоматично. Призначення реквізитів з груп «Звідки» і «Куди» зрозуміло з їх назв. До речі, в правому нижньому кутку екранної форми документа синім кольором виводиться напис, що пояснює ваш вибір.

Реквізит «Документ-підстава» в шапці можна не заповнювати. По-перше, документ не завжди вводиться на підставі єдиної накладної. По-друге, для заповнення цього реквізиту є більш зручний механізм. Для очищення поля служить розташована поряд кнопка «X».

Таблична частина організована за принципом «Було – Стало». В неї вводяться найменування, рахунок обліку і партія ТМЦ. Якщо товари переміщаються в роздрібну точку, в графі «Стало» буде використаний субконто «Товари в асортименті». Роздрібні ціни ТМЦ (не тільки товарів, але і інших запасів) зберігаються в реквізитах довідника «Номенклатура». Тому графи з цінами в табличній частині документа немає.

Для зручності користувачів, в останній колонці таблиці відображаються поточні залишки ТМЦ по субрахунку, вказаному в графі «Було».