Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Мережеві комп'ютери

Перспективним напрямком у створенні КСБО є використання мережевих комп'ютерів (МК). Сама ідея мережевого комп'ютера виглядає привабливо: максимально дешевий, без жорсткого диску комп'ютерний термінал, підключений до Internet. В результаті користувач може отримати доступ до Internet. Але можливості мережевих комп'ютерів не вичерпуються переглядом Web-сторінок і обміном електронною поштою. Теоретично користувач може завантажити з Internet і запустити на своєму терміналі будь-яку програму.

Переваги та недоліки мережевих комп'ютерів у порівнянні з персональними

Параметри

Персональний комп'ютер (ПК)

Мережевий комп'ютер (МК)

1. Ціна

Близько 1000-3000 доларів США

Близько 400-600 доларів США

2. Витрати на адміністрування (встановлення програм та їх налагодження)

Значні витрати на адміністрування (близько 300 доларів на рік)

Не потребує адміністрування

3. Робота в мережах

Можливість працювати як в автономному режимі, так і в мережах

Вимагає наявності локальної мережі на стандартах internet та використання серверів

4. Можливість оновлення конфігурації

Можливість оновлення конфігурації (Upgrade)

Немає можливості оновлення

Основною перевагою МК є його низька ціна. За рахунок того, що користувач купує комп'ютер обмеженої конфігурації - без накопичувана на жорстких магнітних дисках, дисководів, додаткових з'єднань для підключення допоміжних пристроїв, цей комп'ютер коштує в 3-5 разів менше повноцінного ПК.

Використання МК для роботи з Internet в Україні поки що не є реальним через відсутність розвинутої інфраструктури послуг Internet та поганої якості ліній зв'язку. Але МК слід широко використовувати на великих підприємствах, що використовують Intranet. В разі необхідності до кожного робочого місця в офісі можна провести кабельний канал з вищою пропускною здатністю, ніж телефонна лінія. Встановлення на робоче місце облікового працівника нового МК замість звичайного персонального комп'ютера дозволить підприємству заощадити, а таких робочих місць на кожному великому підприємстві можуть бути сотні, десятки. І, найголовніше, подібні АРМ - це клієнти, що не потребують адміністрування. Це має принципове значення, тому що витрати на адміністрування АРМ в мережі більші, ніж коштує сам комп'ютер. Для підприємств з великою кількістю комп'ютерів, з'єднаних у мережу, привабливість МК полягає не тільки і не стільки у низькій ціні, скільки у відсутності витрат на адміністрування. Таким чином, майже всі звичайні офісні ПК, робочі місця секретарів, менеджерів, бухгалтерів можна замінити на МК.

Реально перехід підприємств на використання мережевих комп'ютерів при створенні локальних мереж може початися тільки при наявності потужних програмних продуктів, що здатні працювати, використовуючи Internet-стандарти передачі даних. Такі програмні продукти можуть з'явитися шляхом перенесення існуючого програмного забезпечення.