Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Оприбутковування тмц

Основний документ для оприбутковування ТМЦ — «Приходная накладная». Це багатофункціональний документ. Їм можна реєструвати отримання запасів, необоротних активів, послуг, як від вітчизняних, так і від іноземних постачальників. Залежно від умов поставки (оплата за готівковий розрахунок, покупка ТМЦ підзвітною особою), при введенні цього документа потрібно враховувати деякі нюанси. Додаткові витрати, супроводжуючі придбання запасів, реєструють документом «Витрати на придбання».

Документ «Приходная накладная»

Прибуткову накладну можна ввести на підставі документів «Договір», «Остатки взаиморасчетов» і «Счет входящий». Приходная накладная сама може починати ланцюжок взаєморозрахунків, і служити підставою для введення документів «Возврат поставщику», «Запись книги приобретения», «Перемещение», «Платежное поручение» і «Расході на приобретение». В цьому випадку вікно прибуткової накладної відкривають командою «Документы → Приход → Приходная накладная» або шляхом введення нового рядка в журнал «Приходные накладные».

Як і у всіх прибуткових документів, у прибуткової накладної є два поля з номером. Номер документа в перше поле вводиться автоматично. Номер «паперової накладної» потрібно з клавіатури ввести в полі «Номер накладної постачальника».

Залежно від значення реквізиту «Вид постачальника», в створених документом проводках використовуватимуться наступні рахунки:

  • 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками», при виборі значення «Вітчизняний постачальник».

  • 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками» при установці значення «Іноземний постачальник».

  • 3721 «Розрахунки з підзвітними лицями в національній валюті», якщо вибрати значення «Підзвітна особа».

  • 3772 «Розрахунки з іншими дебіторами (в розрізі замовлень)», при установці реквізиту в значення «Інші».

Пропоновані програмою рахунки можна змінити на закладці «Додаткові».

В наступному полі вибираємо постачальника з довідника «Контрагенти», Якщо замовлення по операції вже сформовано, клацанням на кнопці «...» відкриємо вікно підбору замовлень (воно буде відфільтровано по вибраному постачальнику). Якщо ж замовленням повинна бути прибуткова накладна, що вводиться, клацанням на кнопці «X» встановите реквізит «Замовлення» в значення «Без замовлення»

В реквізиті «Місце зберігання» буде автоматично вибрано основний склад Значення реквізиту можна відкоригувати, вибравши з довідника «Місця зберігання» потрібний оптовий склад або матеріально відповідальну особу. Зверніть увагу: роздрібний магазин в цьому реквізиті указувати не можна, навіть якщо підприємство торгує тільки у роздріб. Конфігурація побудована так, що товари прибуткують на оптовий склад, і потім передаються в магазини документами «Внутреннее перемещение».

Від значення реквізиту «Что приходуем» залежить, який довідник програма запропонує для заповнення табличної частини. Тому реквізит повинен бути встановлений до заповнення табличної частини документа.

Таблична частина документа заповнюється за тими ж правилами, що і у документів «Остатки ТМЦ», «Счет входящий» і проч. Зверніть увагу на наступні особливості:

  • Ціна вводиться без ПДВ, тому відповідні елементи таблиці мають заголовок «Ціна-».

  • Значення ячеек «Сумма-» (тобто сума без ПДВ) і «ПДВ» розраховуються автоматично, причому сума ПДВ має підвищену точність — три знаки після коми. Ці осередки можна редагувати уручну.

  • Сума без ПДВ в ячейцы «Сумма+» розраховується автоматично, так само з трьома знаками після коми.

  • Загальні суми по накладній розраховуються з точністю два знаки після коми. Їх значення округляється до копійок за звичайним правилом (1,5 як 2).

Відкриємо закладку «Додаткові».

Якщо постачальник є платником ПДВ і платником податку на прибуток на загальних підставах, і якщо цінності прибуткують безпосередньо від постачальника, а не через підзвітну особу, на цій закладці навряд чи доведеться ставити додаткові відмітки.

Проводки, які документ «Приходная накладная» записує в ІБ після клацання на кнопці «ОК», можна переглянути, відкривши створену їм операції, або безпосередньо в журналі проводок.

«1С: Бухгалтерія» визначила першу подію на всю суму по накладній (без ПДВ) і зареєструвала валові витрати. Сума ПДВ віднесена в дебет субрахунку 6415, оскільки в ТОВ «добро» константа «Проводку по ПДВ робити по податковій накладній (при покупці)» встановлена в значення «Немає». Якщо встановити е значення «Так», документ дебетуватиме не субрахунок 6415 «ПДВ», а субрахунок 6442 «Неотримані податкові накладні».

Припустимо, що постачальник не є платником ПДВ. Відміни галочкою пункт «Немає податкового кредиту», вкажемо документу не виділяти ПДВ при оприбутковуванні цінностей.

Як бачимо, валові витрати (право на які підприємство не втратило!) збільшені на суму «вхідного ПДВ». І сума проводок Дт 205 — Кт 631, якими зареєстрований прихід матеріалів, також враховує ПДВ. Відзначимо, що таблична частина документа заповнюється в цінах без ПДВ незалежно від того, отримає підприємство податковий кредит чи ні.

Статтю валових витрат, яка буде використана як третій субконто в проводках по рахунку ВР, можна уточнити в однойменному реквізиті. Звичайно указують елемент «Продаж (придбання) товарів (робіт, послуг)». Якщо вибрати з довідника «Валові доходи/витрати елемент «Ні дохід, ні витрата», можна повністю відмовитися від валових витрат по придбаних цінностях. Так роблять при оприбутковуванні запасів, призначених для невиробничого використовування. Не забудьте відзначити також і пункт «Немає податкового кредиту».

Проводок по валових витратах і по ПДВ документ не записав. Одночасно з проводками Дт 205 — Кт 631 по оприбутковуванню матеріалів (на суму з ПДВ), створені і проводки в кредит забалансового субрахунку ЗАМО, на ту ж суму, що і проводки Дт 205 — Кт 631. Нагадаємо, що цей субрахунок використовується для обліку відхилень «бухгалтерської і «податкової» вартості» запасів. Оскільки відкоректовані 100 % вартості, то запаси, валові витрати по яких не реєструються, не братимуть участь в перерахунку приросту/спаду запасів по п. 5.9 Закону України «Про оподаткуванні прибутку підприємств» № 283/97-ВР від 22.05.97 р., із змінами і доповненнями.

Якщо передоплату по поставці вже вчинена, але із яких-небудь причин не відображена в інформаційній базі, суму передоплати можна вказати уручну. Включіть прапорець «Вказати суму попередньої оплати уручну», з'являться поля для введення суми передоплати і відповідної їй суми ПДВ.

Пункт «Закрити підзвіт на суму» дозволяє відобразити придбання цінностей підзвітною особою. Якщо відзначити його прапорцем, поряд з'являться по для вибору підзвітної особи (з довідника «Співробітники») і для введення суми, ним витраченої.

Серед записаних документом проводок з'явиться проводка по закриттю заборгованості перед постачальником на суму підзвітних засобів.

Оприбутковувати цінності можна і документом «Авансовий звіт». Але якщо підприємство несе додаткові витрати по їх придбанню, слід використовувати прибуткову накладну. На її підставі можна ввести документ «Витрати на придбання», а на підставі авансового звіту — ні.

Хоч це і не обов'язково (накладна «чужа»), розробники додали в документ «Приходная накладная» друкарську форму. Форма будується клацанням на кнопці «Друк».