Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
  1. Роздрібна накладна

Роздрібна накладна (Розничная накладная) – це «самостійний документ», його не можна ввести на підставі жодного з існуючих в конфігурації документів. Хоча, на наш погляд, документ «Переміщення» цілком можна було б використовувати. На підставі роздрібної накладної можна ввести тільки документ «Возврат розница». Оскільки перша і друга події в податковому обліку роздрібних операцій співпадають, а покупець, як правило, знеособлений, немає значення будувати ланцюжки взаєморозрахунків. Замовленням роздрібна накладна, як і решта документів для обліку в роздробі, служити не може.

Новий документ можна ввести з журналу «Розница» або командою «Документы → Розница → Розничная накладная». Екранна форма документа складається з шапки і табличної частини.

В шапці можна вказати конкретного контрагента. По цьому контрагенту не проводитиметься бухгалтерських проводок, але вказаний контрагент буде задіяний як субконто рахунку ВД. Роздрібні документи допускають роботу тільки з контрагентами — неплатниками ПДВ, в полі «ІНН реквізитів» яких нічого не вказано.

Відпустка ТМЦ за готівковий розрахунок краще реєструвати звичайною витратною накладною, вказавши в ній вид торгівлі «За готівку». А в полі «Контрагент» краще указувати спеціально введений елемент довідника «Контрагенти», наприклад «Роздрібний покупець».

Від значення реквізиту «Магазин» залежатиме, яку схему проводок застосує документ. Для роздрібних торгових крапок, облік по яких ведуть тільки в сумовому виразі, в реквізитах місця зберігання обов'язково повинна стояти помітка «Сумовий облік». Впливає цей реквізит і на спосіб заповнення табличної частини документа:

  • якщо в магазині ведуть кількісний і сумовий облік, в табличній частині потрібно указувати конкретні товари. Вибір елемента «Товари в асортименті» з групи «Службові» довідника «Номенклатура» недопустимий;

  • якщо товари враховують тільки по сумі – навпаки, необхідно указувати в таблиці виключно субконто «Товари в асортименті». Таблична частина таких документів міститиме всього один рядок.

В наступному реквізиті указують касу для оприбутковування роздрібної виручки. Значення цього реквізиту використовується, тільки якщо константа «Проводки по касі тільки касовими ордерами» встановлена в значення «Нет», Тоді документам конфігурації дозволено робити проводки по касі самостійно. Роздрібна накладна самостійно реєструватиме виторг проводкою Дт 301 – Кт 702. Якщо константа встановлена в значення «Так», це поле алгоритм проведення документа ігнорує, інкасацію виручки потрібно буде реєструвати прибутковим ордером.

В полі «Каса» можна ввести будь-який елемент довідника «Наші грошові рахунки», у якого не встановлена ознака валютного обліку – роздрібна торгівля за валюту не передбачена. Якщо у підприємства декілька відділів, зручно використовувати операційні роздрібні каси, попередньо ввести окремий елемент довідника на кожний відділ або торгову крапку.

Табличну частину з даними про продані товари бухгалтер заповнює за тими даними, що йому передав товарознавець. Дуже зручно користуватися звітам РРО про кількість проданих товарів. При заповненні табличної частини документа краще користуватися кнопкою «Підбір». Якщо облік на підприємстві ведуть по партіях, звертайте увагу на партію товару, що вводиться. Поєднання роздрібної торгівлі і оцінки вартості вибуття запасів ідентифікованим методом – різновид мазохізму. При застосуванні решти методів оцінки, програма сама пропонуватиме службову «Партію за умовчанням».

Перейдемо на закладку «Додатково».

В шапці цієї закладки є поля для уточнення виду валових доходів і виду ПДВ. В нижній половині закладки повторена таблична частина документа. На цій закладці фактично нічого змінювати, всі поля заповнюються значеннями за умовчанням. Відкривають цю закладку в практичній роботі украй рідко.

Записавши документ (клацнувши мишею на кнопці «ОК»), відкриємо з журналу «Розница» сформовану їм операцію.

Оскільки в полі «Вид ПДВ» на закладці «Додатково» вказано значення «20 %», документ зареєстрував валовий дохід на суму виторгу без ПДВ (перша проводка) податкові зобов'язання по ПДВ (друга проводка). В решті проводок списуються вартість проданих товарів в цінах продажу (Дт 902 – Кт 282) і торгова націнка (Дт 285 – Кт 282). Якщо дозволити «1С: Бухгалтерії» робити проводки по касі не тільки касовими ордерами, в операцію документа буде додана проводка Дт 301 – Кт 702. Її проводитимуть документи «Прибутковий касовий ордер», якими реєструється виручка.