Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Оформлення операцій з основними засобами в ксбо

Облік необоротних активів поділяється на декілька етапів, які мають самостійне значення, нормативне регулювання та документальне оформлення. Такими етапами є:

  • надходження необоротних активів;

  • зарахування на баланс підприємства (введення в експлуатацію);

  • нарахування амортизації на необоротні активи;

  • вибуття необоротних активів.

  1. Облік надходження необоротних активів

В межах одного довідника різні елементи можуть бути об'єднані в групи. Всі дані щодо наявності основних засобів на підприємстві зберігаються в довіднику "Необоротные активы", що є аналогом картотеки основних засобів на підприємстві.

Цей довідник є дворівневим, що забезпечує додаткове групування об'єктів основних засобів, наприклад, "Производственного назначения" та "Непроизводственного назначения ".

Для створення групи об'єктів основних засобів виконуються дії: "Действия" – "Новая группа".

У вікні групи необхідно ввести "Код" та "Наименование" об'єкту.

В порівнянні з традиційним паперовим носієм комп'ютерна інвентарна картка включає більшу кількість реквізитів.

Після входження в групу основних засобів потрібно ввести дані об'єкт основних засобів у вікно.

Рис. Інвентарна картка необоротних активів

У довіднику "Необоротные активы" параметри елемента розташовані на двох сторінках, позначених у верхній частині картки закладками "Основные" та "Дополнительно". Кожен елемент довідника може мати два варіанти запису назви:

  1. короткий - (заноситься до поля "Наименование" картки елементу) використовується для пошуку та вибору елемента із загального списку в довіднику та підставляється як вибране значення в інші діалогові (електронні) форми;

  2. повний - (вводиться до поля "Полное наименование") буде автоматично підставлятись в усі друковані форми (рахунки, акти, накладні тощо), що відображають рух цього об'єкту.

Далі зазначається вид необоротних активів, рахунок для їх обліку, вартість, дата введення в експлуатацію та одиниця виміру об'єктів необоротних активів.

Над елементами та групами елементів довідника "Необоротные активы", які надійшли, можна виконувати різні дії:

  • перейменовувати;

  • змінювати значення реквізитів (параметрів);

  • переміщувати з однієї групи до іншої;

  • знищувати (позначати на знищення);

  • здійснювати пошук за назвою та іншими реквізитами;

  • сортувати, копіювати тощо.

"Инвентарный номер" об'єкту проставляється програмою автоматично, але його може бути змінено в разі наявності на підприємстві певного порядку інвентарної нумерації.

Організація бази даних дозволяє провести повну інвентаризацію основних засобів, включаючи визначення первісної вартості по групах, розрахувати і перевірити суми амортизаційних відрахувань і зносу по кожному інвентарному об'єкту, упорядкувати і перевірити інвентарні номери та інші реквізити в базі даних. В якості вхідної інформації для створення картотеки застосовуються інвентарні картки д обліку основних засобів.

При реєстрації надходження основних засобів і внесення змін до інвентарної картотеки дані вводяться в окрему інвентарну картку. Крім картотеки записи заносяться до журналу бухгалтерських проводок і поповнюють списки об'єктів, які надійшли або були переміщені.