Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інф.с.і техн.в обліку.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать

Банковская выписка

Банківське виписування в «1С: Бухгалтерії» є аналогом паперового (а у багатьох випадках – і електронної) виписування банку. Це єдиний документ з групи «Банк», призначеної для формування проводок по рахунках бухгалтерського і податкового обліку.

Новий документ можна ввести командою «Документы → Банк → Банковская выписка» або шляхом додавання рядка в журнал «Банк», або ж вводиться на підставі Платіжного доручення.

В шапці екранної форми документа заповнюють «Розрахунковий рахунок», поле «Бухгалтерський рахунок» заповнюється автоматично, по реквізитах довідника «Счета нашей фирмы».

Таблична частина у цього документа дуже широка. Склад і призначення полів табличної частини:

  1. Поле «N» заповнюється автоматично при введенні в таблицю нового рядка.

  2. В полі «+/–» указують характер операції: прихід грошей на рахунок (дебет, «+») або витрату (кредит, «–»).В «паперовому виписуванню» банку прихід грошей на рахунок клієнта показують по кредиту, витрата – по дебету банківського рахунку, тобто виписування складається «з погляду банку».

  1. Поле «№ ПП» призначено для введення номера платіжного доручення, заповнювати його необов'язково.

  2. В колонці «Рахунок» указують номер бухгалтерського рахунку, що кореспондує з субрахунком 311 (312).

  3. Поле «Вид ПДВ» служить для вибору режиму обкладення ПДВ.

  4. Поле «Вид приходу/витрати грошей» застосовується СПД на єдиному податку. Це поле заповнюють вибором з переліків «Види приходу грошей» і «Види витрати грошей». СПД на звичайній системі оподаткування можуть цей реквізит не заповнювати.

  5. Поля «Субконто» і «Замовлення» в загальному випадку заповнюються аналітичними ознаками рахунку, вказаного в полі «Рахунок». Якщо рядок реєструє розрахунки з контрагентом, в цих полях буде вказаний контрагент і замовлення. При реєстрації перекладу грошей з одного банківського рахунку на іншій в полі «Субконто» буде вказаний рахунок (елемент довідника «Наші грошові рахунки»), а поле «Замовлення» залишиться незаповненим, і т.д.

  6. Поле «Сумма+» служить для введення суми з ПДВ, величина цього податку відображається в полі «ПДВ». Проте перед заповненням цих полів загальна сума по рядку виписування вводиться в полі «Сума платежу». Це поле дісталося в спадок від так і не введених спецрахунків по ПДВ. Передбачалося, що при реєстрації руху засобів між «звичайною і спеціальною рахівницями» підприємства заповнюватимуться поля «Сума платежу» і «ПДВ», а поле «Сумма+» залишиться незаповненим.

  7. В полі «Д/Р» указують, чи відноситься платіж до валових доходів, витратам або не враховується в їх складі. Якщо це поле встановити в стан «+» (тобто дохід) або «–» (витрата), потрібно заповнити наступне поле «Субконто Д/Р вибором» з довідника «Валові доходи/витрати. Суму валових доходів/витрат програма розрахує самостійно.

  8. Поле «Обяз. зачисл. ПДВ» також призначено для обліку цього податку на спеціальному рахунку. В цьому полі потрібно було указувати субрахунок бухгалтерського рахунку 319 «Очікувані платежі по спец. рахунку ПДВ».

  9. Якщо поле «Указ. отгр.?» (тобто «Вказати відвантаження») встановити в значення «Так», стануть доступними поля «Сума отгр.» і «ПДВ отгр.» для ручного коректування суми першої події. За умовчанням поле встановлюється в значення «Немає», і банківське виписування розраховує суму першої події автоматично.

  10. Поле «Операційна курсова різниця» дозволяє віднести курсову різницю до операційної або неопераційної.

  11. В полі «Зміст» переноситься текст «Призначення платежу» з платіжних доручень і інших банківських документів.

Документ «Банківське виписування» можна провести, не закриваючи його вікна. Після клацання мишею на кнопці «Провести» стане активною кнопка «Відкрити операцію» в його заголовку.

Самостійне вивчення

Заняття 7.1

Тема: Облік операцій з іноземною валютою. Облік курсових різниць

Мета: ознайомити студентів з обліком операцій з іноземною валютою та обліком курсових різниць в програмі “1С: Бухгалтерія 7.7”.

Завдання

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.

  2. Скласти конспект за планом:

  1. Облік операцій з іноземною валютою.

  2. Облік курсових різниць.

Література:

  1. Бундюк А.Н., Филиппова С.В. Компьютерная система автоматизации бухгалтерского учета. – Одесса, 2004.

  2. Бутинець Ф.Ф. та ін. Інформаційні системи бухгалтерського обліку. Підручник для студентів ВНЗ спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – Житомир: ПП «Рута», 2002.

  3. Дубій О. 12 уроків з 1С:Бухгалтерії. 2-ге оновлене вид. – Львів: БаК, 2002.

  4. Пичугин П. 1С: Бухгалтерия: доступно для бухгалтера. Полное практическое пособие для современного бухгалтера. – Х.: Фактор, 2006. – 452 с.

  5. Шквір В.Д., Загородній А.Г., Височан О.С. Інформаційні системи і технології в обліку: Практикум. – К.: Знання, 2006. – 429 с.